O noua premiera mondiala in transplantul de rinichi a fost realizata de echipa de medici de la Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj. Premiera consta in transplantarea unei parti de rinichi, si nu a intregului organ.

Primul transplant de hemi-rinichi a durat 7 ore si a fost realizat miercuri, de dupa-amiaza si pina seara tirziu, la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca. Seful ICURT, prof. dr. Mihai Lucan a precizat ca acest tip de transplant a fost unica speranta pentru Alex, un baietel de 3 ani care sufera de insuficienta renala cronica.

„Am fost nevoiti sa recurgem la aceasta varianta, de micsorare a rinichiului, din cauza disproportiei de volum, greutate corporala si volum de singe intre mama, care a fost donatorul, si copil. Toate calculele, realizate impreuna cu specialistii de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, prof. dr. Mircea Birsan si conf. dr.

Adrian Iancu, au evidentiat incapacitatea organismului copilului de a revasculariza eficient rinichiul mamei dupa transplant. Este un caz special si doar tehnologia existenta ne-a dat posibilitatea sa rupem barierele naturii“, a declarat prof. dr. Mihai Lucan.

Pentru a putea efectua transplantul, medicii au apelat la reconstructia virtuala tridimensionala realizata cu ajutorul celui mai performant Computer Tomograf din tara (Sensation, Siemens-64 slices), care functioneaza intr-o clinica privata din Cluj. Astfel, a fost permisa reconstructia fidela a vascularizatiei rinichiului matern.

„Pe aceasta baza, am putut realiza operatia initial virtual, inainte de operatia reala, modalitatea de micsorare a rinichiului mamei in asa fel incit copilul transplantat sa poata sa-i asigure o perfuzie fiziologica“, a precizat prof. Lucan.

Divizarea organului de transplant este frecvent folosita in cazul ficatului si pulmonului cu rezultate foarte bune, dar este, dupa datele existente, pentru prima data, poate chiar la nivel mondial, cind acest lucru se aplica rinichiului. Portiunea care a fost transplantata a fost sectionata prin chirurgie microscopica.

Baietelul supus transplantului de hemi-rinichi are doar 3 ani, iar operatia a fost o incercare disperata de a-i salva viata, ceruta cu insistenta de parinti. Ieri, Alex s-a trezit, a urinat si a cerut „apa milelala cu bibionu“. Din cauza insuficientei renale de care sufera, baietelul a fost nevoit sa faca dializa peritoneala de la 9 luni.

„Au fost citeva dificultati tehnice, pentru ca baiatul este de statura foarte mica, este putin dezvoltat, din cauza bolii. La 3 ani este ca un copil de 1 an si jumatate. Dar hemirinichiul transplantat si-a reluat evolutia la scurt timp dupa operatie“, a declarat dr. Adrian Barbos, seful sectiei de Terapie Intensiva din cadrul ICURT Cluj.

„Sint fericit!“

Alex este unicul copil al familiei Ionescu. Ioana, mama lui, este cea care i-a dat viata a doua oara. „Aceasta era ultima sansa a lui Alex. Am venit aici pentru ca am avut foarte mare incredere in prof. Mihai Lucan. Sint foarte fericit, obosit si, inca o data, fericit. Si mama lui e fericita.

Sufera, are dureri, dar e fericita“, a spus, cu vocea gituita de emotie, Bogdan Ionescu, tatal baiatului (foto).

In Romania, boala de care sufera Alex, insuficienta renala cronica data de malformatiile aparatului urinar nediagnosticate antenatal, afecteaza 16 din 1.000 de nou nascuti, iar transplantul de hemi-rinichi este o solutie pentru ei.