Efectele caniculei au inceput sa se resimta si in Sibiu. Oameni lesinati pe strada si angajati care abia mai fac fata la locul de munca. Singura alinare este sticla de apa oferita de catre angajatori, in unele institutii sau firme, iar pe strada, fintinile arteziene.

Temperaturile au depasit, ieri, 30 de grade Celsius. Cu toate acestea, cei mai multi dintre sibieni au fost obligati sa munceasca. Unii au avut parte, la locul de munca, de aer conditionat, in timp ce altii au sapat in strada la orele amiezii. Totii au primit apa minerala la locul de munca, iar pe strada s-au inghesuit sa se racoreasca la fintinile arteziene sau cismele.

Aceste „artificii" se pare ca i-a ajutat pe sibieni, deoarece doar o singura persoana a ajuns la spital si a fost diagnosticata cu lipotimie. Barbatul a „inaugurat" cortul montat de Primarie, deoarece aici a primit primul ajutor, dupa care a fost transportat la spital. Potrivit medicilor, starea sa este stabila.

Din cauza emotiilor, dar si a caldurii, i s-a facut rau si unei eleve inainte de proba de istorie. Din fericire, tinara a primit ingrijiri la cabinetul scolar si si-a revenit imediat.

A scazut vinzarea

Pe strazi, a fost mult mai putina lume decit de obicei. Ca urmare, a scazut vinzarea in piete, chiar si in magazine. Pietarii spun ca sibienii prefera in aceste zile toride sa faca piata mai pe seara, cind e mai racoare. In hala de brinzeturi si carne, activitatea s-a diminuat brusc, chiar inainte de prinz.

Doar comerciantii mai insistenti au ramas sa intimpine putinii clienti care au avut curajul sa intre in hala. Ceilalti au preferat sa plece spre case.

Pentru a preveni aparitia imbolnavirilor, inspectorii sanitar-veterinari au controlat ieri pietele. Spun ca nu au fost descoperite nereguli in ceea ce priveste calitatea produselor, insa avertizeaza sibienii sa aiba grija sa cumpere produse perisabile doar din locuri autorizate, care sint tinute la rece, la o temperatura de minim 12 grade Celsius.

In trafic

Daca unii sibieni s-au ascuns de caldura si au facut dusuri reci in casa, alti au fost nevoiti sa iasa din casa cu treburi. Se pare ca cei mai multi au preferat masina, deoarece sute de masini s-au ingramadit pe strazile inguste din Sibiu si au dat de lucru politistilor rutieri.

Conducerea Inspectoratului Judetean de Politie a luat masuri pentru a asigura protectia angajatilor, in special a celor de la Serviciul Rutier. „Angajatii care sufera de anumite afectiuni au fost programate numai in schimbul 3, atunci cind e mai racoare. La fiecare ora au 15 minute de pauza, timp in care isi gasesc un loc linistit si racoros unde sa se refaca.

Primesc intre 2 si 4 litri de apa minerala de persoana pe schimb. Orice problema de sanatate aparuta o semnaleaza la Inspectorat si respectivul angajat este inlocuit", spune subcomisarul Lucian Muntean, seful Inspectoratului Judetean de Politie Sibiu.

Munca grea

Desi ieri a fost foarte cald la orele amiezii, nu toti sibienii au avut norocul sa stea intr-un loc umbrit. Unii au fost nevoiti sa sape santuri sau sa toarne asfalt. Cei care munceau ieri in astfel de conditii erau barbati tineri si in putere. Cu toate acestea, ei spun ca nu cred ca o sa mai reziste mult in astfel de conditii.

„Am primit o sticla de apa, dar dupa citeva minute s-a incalzit si nu am mai avut ce sa fac cu ea. Avem pauze mai dese si plecam acasa mai devreme", spunea Cristi, care nu a vrut sa dezvaluie numele firmei pentru care lucreaza.

Tratati in sauna

Nici viata bolnavilor internati in Spitalul Clinic Judetean nu este mai buna. Dupa ce ca sint bolnavi si trebuie sa indure durerea, ei trebuie sa indure si caldura din saloane, dar si mirosurile.

In spital sint montate citeva aparate de aer conditionat in salile de operatie si la Terapie Intensiva, dar medicii spun ca le pot da drumul doar „cu portia", deoarece nu au filtru antimicrobian si pot raspindi diferite boli.