Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie din Cluj au finalizat rechizitoriul prin care a fost trimis in judecata procurorul Danut Dragoste, acuzat de evaziune fiscala. Alaturi de el, vor fi judecate alte trei persoane. Una dintre ele este chiar tatal procurorului, Gligor Dragoste, patronul SC Alcoolprod SRL Turda.

Celelalte doua persoane care vor fi judecate se numesc Bogdan Cioara si Aurel Chicinas. Procurorii DNA sustin ca toti acestia ar fi produs bugetului de stat o paguba de 1,74 milioane de euro.

Cercetarile au fost incepute de procurorii anticoruptie dupa ce un ofiter de politie a descoperit, intamplator, in data de 27 februarie 2006, un transport clandestin de bauturi fabricate de societatea Alcoolprod din Turda. Asociatul unic al acestei societati este Gligor Dragoste, tatal procurorului Danut Dragoste, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Turda. In acte, ca administrator, figura sotia procurorului, Mariana Dragoste, care a decedat intre timp.

Bogdan Cioara era directorul economic al societatii, iar Aurel Chicinas era soferul autoutilitarei care transporta, fara documentele prevazute de lege si in toiul noptii, lazile cu sticlele de alcool imbuteliate ilegal.

Procurorii anticoruptie sustin ca, in realitate, intreaga activitate a societatii era coordonata de procurorul Danut Dragoste, desi aceasta activitate este incompatibila cu statutul sau de magistrat. Anchetatorii afirma ca procurorul turdean negocia contractele incheiate cu furnizorii de materii prime si de ambalaje.

Tot el negocia cu clientii Alcoolprod si dispunea, apoi, ce sortiment de alcool era fabricat, in functie de comenzile venite din partea beneficiarilor. "Chiar si calitatea marfii produse in sectiile Alcoolprod reprezenta o preocupare pentru inculpat, verificarea fiind efectuata prin degustare", se arata in rechizitoriul DNA Cluj.

Procurorii DNA spun ca, pana in 1 martie 2005, operatiunile Alcoolprod au pastrat un parfum de legalitate si ca doar o parte din productie era vanduta "la negru". Dupa aceasta data, insa, desi societatea intrase in lichidare judiciara, ea continua sa produca ilegal alcool, care apoi era vandut fara documente, insa cu banderole fiscale false.

La aproape noua luni de la inceperea anchetei, in noiembrie 2006, Consiliul Superior al Magistraturii l-a suspendat pe Danut Dragoste din functia de procuror. Bunurile celor patru inculpati au fost puse sub sechestru.

Procurorul Danut Dragoste a declarat in repetate randuri ca este nevinovat. El a sustinut in fata anchetatorilor ca nu a avut legatura cu activitatea societatii.