UCM vrea o confruntare interna in comunitatea maghiara pentru desemnarea candidatului la fotoliul de primar al municipiului

Liderii Uniunii Civice Maghiare (UCM) din Romania considera ca graba cu care UDMR isi desemneaza astazi candidatul la alegerile pentru fotoliul de primar al municipiului Targu-Mures, care vor avea loc anul viitor, nu este de bun augur.

Vicepresedintele UCM, Andras Tokes, crede ca se incearca impunerea unei decizii luate la nivel central prin desemnarea lui Laszlo Borbely drept candidat al UDMR Targu-Mures si spune ca nu exclude ca, la fel ca si in 2004, sa existe deja o intelegere intre liderii UDMR si liderii unor partide romanesti.

Mai mult, Andras Tokes spune ca Laszlo Borbely e mai antipatic maghiarilor de-cat candidatul UDMR la aceeasi functie din 2004. Tokes a afirmat ca UCM este gata sa-si desemneze propriul candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Targu-Mures dupa ce va reusi sa inregistreze la Tribunal Partidul Civic Maghiar sub sloganul "Un nou partid, o noua figura".

Pentru a evita, insa, divizarea votului, Andras Tokes a propus UDMR o confruntare directa intre cei doi candidati, in urma careia sa fie desemnat cel care are cea mai mare sustinere in randul populatiei de etnie maghiara. "Noi dorim sa fie o alegere deschisa si in fruntea Targu-Muresului sa ajunga omul cel mai sprijinit din oras", a declarat vicepresedintele UCM.

UDMR Targu-Mures decide astazi candidatul sau la fotoliul de primar al municipiului Targu-Mures la alegerile de anul viitor. In competitie sunt inscrisi Laszlo Borbely si viceprimarul in exercitiu de la Targu-Mures, Sandor Csegzi. Conducerea centrala a UDMR s-a aratat, insa, pe fata drept sustinatoarea lui Laszlo Borbely.

ALEGERI

Vicepresedintele UCM, Andras Tokes, a declarat ieri ca exclude varianta ca alegerile europarlamentare sa aduca o lista comuna UCM-UDMR si cu atat mai putin ca Laszlo Tokes, episcopul reformat de Piatra Craiului, care este fratele lui, sa accepte sa apara pe lista UDMR. "Daca domnul episcop accepta sa porneasca pe lista UDMR, eu nu-l voi vota", a declarat Andras Tokes.

"Nu vrem ca domnul Laszlo Tokes sa fie salvatorul politicii gresite a UDMR", a mai adaugat vicepresedintele UCM, care ii reaminteste lui Marko Bela ca el este cel care a cerut excluderea episcopului din UDMR.