Doua sibience vor duce o viata normala cu ajutorul unei proteze speciale la genunchi. Interventia chirurgicala a fost realizata in premiera pentru Sibiu de o echipa de patru medici.

Agitatie mare vineri in sectia de Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean Sibiu. O echipa formata din patru medici, din care doi din Bucuresti si doi din Sibiu, ajutati de un medic anestezist, a adus fericire in inimile a doua sibience care sufera de gonartroza, adica artroza genunchiului.

In urma operatiei, care a durat aproximativ doua ore, femeile vor duce o viata normala cu ajutorul unei proteze speciale la genunchi. Interventia chirurgicala a fost realizata in premiera pentru Sibiu, iar pentru luna iulie, seful sectiei de Ortopedie, profesorul Ioan Baier, mai pregateste o premiera. De aceasta data, va fi vorba de o proteza de sold.

Fara emotii

Cele doua femei, de 60 si respectiv 74 de ani, diagnosticate cu gonartroza, au intrat pe rind in sala de operatie. Medicii din Bucuresti, Marius Niculescu si Marius Stanescu, si cei sibieni, Teodor Stanciu si Radu Fleaca au format echipe mixte sub supravegherea profesorului Ioan Baier si au operat pe rind cele doua femei.

Iniante de a intra in sala de operatie, pacienta de 74 de ani spunea ca nu are emotii si ca tot ce isi doreste este sa aiba o batrinete linistita. „Nu am emotii, ma bucur ca am aceasta sansa sa fiu operata deoarece am aceasta problema de ani de zile si este foarte greu sa fii batrin si sa nu poti merge", a spus femeia, cu citeva minute inainte de a intra in sala de operatie.

Recuperare rapida

Potrivit medicului ortoped Teodor Stanciu, proteza unicompartimentala la genunchi este o proteza speciala, pentru ca aceasta se aplica fara sa afecteze in timp osul, asa cum o fac cele obisnuite. In plus, recuperarea este mult mai rapida. „In principiu, calitatea vietii pacientelor se va imbunatati, dar trebuie sa respecte un regim mai strict de viata dupa operatie.

O astfel de operatie se mai face la Spitalul Universitar, spitalul Elias si Colentina din Bucuresti. In ceea ce priveste provincia, Sibiul este singurul in care s-a realizat o astfel de operatie. Dupa operatie, durerea dispare complet, insa pacienta nu are voie sa munceasca foarte mult si trebuie sa aiba grija la infectii deoarece genunchiul ramine un punct slab", a precizat Stanciu.

Cost dublu

Potrivit medicilor, o asemenea proteza costa 4.000 lei, fiind de doua ori mai scumpa decit una obisnuita. Insa beneficiile merita toti banii. „O interventie chirurgicala de acest fel dureaza aproximativ o ora si jumatate.

Avantajul este ca aceasta proteza nu afecteaza osul, insa aceasta proteza poate fi aplicata doar in stadiul incipient al bolii si se face inlocuirea partiala a articulatiei genunchiului, pe cind cu o proteza clasica se face inlocuirea totala.

Costul protezelor a fost suportat de sectia de Ortopedie printr-un program national", a explicat medicul Ioan Baier, seful sectiei de Ortopedie din cadrul Spitalului Clinic Judetean. Potrivit medicilor, starea celor doua paciente care au fost operate este stabila, insa ele vor mai ramine internate pentru citeva zile.

Surpriza dezvaluita

Potrivit sefului Sectiei Ortopedie al Spitalului Clinic Judetean Sibiu, dr. Ioan Baier, o alta operatie in premiera pentru provincie va avea loc in luna iulie. Medicii sibieni vor aplica unui beneficiar, care urmeaza sa fie selectat in perioada urmatoare, o proteza de sold.

Aceasta proteza este exclusiv pentru persoane tinere si va permite pacientului ca dupa operatie sa duca o viata absolut normala. Proteza de sold va costa aproximativ 12.000 de lei.