Prima meduza vorbitoare din Romania, cea din Piata Mica, a fost donata de artist orasului Sibiu. Simbata, meduzele zburatoare si oamenii-balon au transformat adultii in copii. Totul in cadrul proiectului cultural initiat de Fundatia Meta.

Sute de sibieni si de turisti s-au bucurat incepind de simbata de cea mai nastrusnica aparitie din oras, prima meduza vorbitoare din Romania. A costat 100.000 de euro, dar a meritat toti banii, spune creatorul ei, Romelo Pervolovici, care timp de doi ani de zile s-a chinuit sa ii dea glas unei constructii uriase de patru metri.

„Prima data cind am dorit sa facem ceva legat de inteligenta artificiala a fost acum 10 ani, dar nu s-a putut, din lipsa de fonduri. Eu doresc ca ceea ce am creat eu sa donez Sibiului. Meduza care vorbeste si meduzele gonflabile vor ramine Sibiului", a anuntat Pervolovici.

Creatie complexa

Piata Mica a devenit mai atractiva prin meduza care te saluta in limba engleza, adica un calduros „Hello". Este alergica doar la cuvintul „politica". Daca il aude, meduza inteligenta reactioneaza prin culori stridente, care ii exprima supararea. Deocamdata, Pervolovici nu a invatat-o sa fie la fel de suparata si pe politicieni.

Cu ajutorul unui program sofisticat de calculator, pentru prima data, o creatie artistica poate avea un filtru emotional. „Este prima meduza vorbitoare din Romania, care va scoate sunete si lumini.

Nu conteaza ca esti japonez sau roman, ea are un filtru emotional si poate exprima cinci stari, mai ales dragostea, in functie de tonalitatea vocii celui care i se adreseaza", a explicat artistul. Meduza cu care poti sta la taifas este considerata „un proiect inedit si unic in Romania" de Cristian Radu, coordonator al Asociatiei Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007.

Proiectul apartine Fundatiei Culturale Meta, in cadrul programului „Ambient Urban". Meduza din rasini, fibra de sticla, computere, senzori si microfoane a fost conceputa de un artist, un lingvist si un inginer software.

Meduze zburatoare

Meduza care vorbeste are mai multe zeci de surioare, si ele destul de mari, care zburda de bucurie pe Bulevardul Nicolae Balcescu, in fata Hotelului „Imparatul Romanilor". Meduzele gonflabile sint umplute cu heliu si ancorate cu ajutorul unor sfori destul de puternice, pentru a ne putea bucura de ele cit mai mult timp.

Proiectul propune o sculptura gonflabila aeriana (formele sint umplute cu heliu), realizata din moduli, ca alternativa la modelul clasic, terestru, al sculpturii traditionale. Meduzele gonflabile pun in evidenta o dimensiune ludica, amintind de zmeele colorate pe care le inalta copiii. Lucrarea marcheaza aluziv momentul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

Deocamdata, meduzele zburatoare si oamenii-balon i-au transformat pe adulti in copii. Toata lumea se bucura de centrul orasului, ca intr-un parc de distractii.

O noua secta

Artista Alina Buga a adus la Sibiu, de vineri, „o noua secta", cum ii place sa le spuna oamenilor-balon. Piata Mare si bulevardul Nicolae Balcescu au fost invadate de simpaticii oameni-balon, fete si baieti umpluti cu heliu, de peste 2 metri inaltime, grasi si veseli, care au fost luati in brate de toata lumea.

Oamenii-balon sint obiecte plastice gindite sa iasa din spatiul conventional al salii de expozitie, ca sa invioreze Sibiul si pe sibieni. Arata, de fapt, ca zeci de sfere colorate cu mici interventii in ele, si cel mai important, insotesc trecatorii pe strada si le smulg zimbete.