Presedintele Asociatiei Judetene de Atletism Valcea a decedat in timpul crosului Olimpic, ce s-a desfasurat la sfarsitul saptamanii in Sibiu. Cursa la care au participat peste 500 de persoane, simpli cetateni ori fosti sportivi de performanta, a fost marcata si de un moment nedorit.

Unul dintre alergatorii la grupa Varstnicilor, Constantin Diaconescu, presedintele Asociatiei Judetene de Atletism Valcea, a decedat cand mai avea cateva zeci de metri pana la sosire. In varsta de peste 65 de ani, aflat de mai mult timp la pensie, Diaconescu s-a inscris in cursa alaturi de alti temerari de aceeati etate.

Dupa ce a reusit sa strabata fara dificultati cea mai mare parte a traseului, acesta a cazut ca fulgerat la intrarea pe strada Nicolae Balcescu, ultimul segment de circuit inainte de finisul amplasat la intrarea in Piata Mare. Din pacate, cand a sosit Salvarea la locul incidentului, pacientul era deja fara puls, nemaiputandu-se face nimic.

Initial, nimeni nu a stiut sa spuna cine este persoana care a decedat in timpul cursei. Mai tarziu s-a aflat ca ar fi vorba despre presedintele Asociatiei Judetene de Atletism din judetul Valcea, Constantin Diaconescu.

Acesta, detinea de mai multa vreme functia respectiva, pe care a ramas chiar si dupa iesirea la pensie din postul de profesor de sport la liceul ,,Mircea cel Batran” din Ramnicu-Valcea. Chestionati asupra nefericitului accident, organizatorii fie nu au stiut despre acesta, fie s-au ferit sa recunoasca. ,,Nu-l cunosc. Eu m-am ocupat doar de premiere si de problemele tehnice.

Doar am auzit ca ar fi fost un caz de acest gen. Nici macar nu stiam ca a murit”, a declarat Liviu Maier, profesor de atletism si unul dintre organizatori. Nici presedintele AJA Sibiu, Ilie Popa, exclus din echipa care a organizat crosul olimpic, nu il cunostea prea bine pe acesta: ,,Nu il cunosteam bine. Ne-am intalnit doar tangential la competitii sau intruniri la nivel national.

Oricum, s-a gresit, pentru ca, asemenea marilor crosuri, trebuiau sa ceara de la fiecare participant o declaratie pe propria raspundere tocmai pentru a se evita astfel de intamplari nedorite”.

Alaturi de Laura Badea

In afara acestui accident, Crosul National Olimpic, organizatpentru prima data la Sibiu, a fost in cea mai mare parte o reusita. In ciuda ploii torentiale care a lovit orasul cu doar doua ore inainte, sibienii s-au prezentat la start in numar mare si au depasit greutatile date de traseul ud, reusind sa treaca linia de sosire.

Simpli cetateni sau fosti sportivi si antrenori, printre care gimnastul Dan Burinca sau baschetbalistii Bogdan Spanu, Alex Kovacs si Gyuri Grunwald, toti au tinut sa participe la acest festival sportiv. Invitatul special de la Sibiu a fost Laura Badea Carlescu, fosta campioana olimpica de scrima la Atlanta 1996, actualmente ambasador al Romaniei pentru sport si toleranta la Consiliul Europei.

,,A fost o mare reusita, tinand cont de vremea de afara, si ma bucur ca organizatorii au dus la bun sfarsit intrecerea. Bine ca oamenii nu s-au speriat de ploaie si de vant si au venit la cros. Pentru o zi, Sibiul a fost si capitala olimpica, nu doar capitala culturala”, a spus Laura Badea inainte de festivitatea de premiere.

Locul intai la Crosul National Olimpic a revenit medieseanului Lucian Chesches, marea speranta a Romaniei la 1.500 si 3.000 metri pentru Olimpiada de la anul. Acesta a reusit sa-l invinga pe mult mai experimentatul maratonist Francisc Sarosi, care a recunosc superioritatea invingatorului de aceasta data.

,,Ma bucura mult spusele lui Francisc, pe care il cunosc foarte bine, participam foarte des impreuna la competitii in tara.

In cursa a mers foarte bine, ma bucur ca nu am alunecat pe asfaltul ud, mai ales ca nu am venit cu pantofi speciali pentru sosea”, a precizat castigatorul premiului cel mare, care isi doreste cel mai fumos cadou abia la anul, cand spera sa fie in delegatia Romaniei pentru jocurile Olimpice de la Beijing.

Clasamente finale

Masculin

6. Lucian Chesches (CSS Medias-CSS Sighisoara)

7. Rares Roman (CSS Medias)

8. Francisc Sarosi (CSA Steaua)

Feminin

1. Alexandra Rus (CSS Medias)

2. Anca Bunea (CSS Medias)

3. Adina Isaila (CSS Soimii Sibiu)

Cei mai tineri participanti

1. Rares Paltineanu - Sibiu

2. Alexandru Morariu - Sibiu

3. Alexandru Dachie - Sibiu

Cei mai varstnici participanti

1. Nicolae Baila - Sibiu

2. Emilian Popovici - Sibiu

3. Emil Sufletel - Alba Iulia

Persoane cu dizabilitati locomotorii

Deplasabili

1. Ovidiu Bohan - Sibiu

2. Gavrila Nasui - Cluj

3. Sorin Davel - Sibiu

In carucioare

1. Nicolae Priporeanu - Sibiu

2. Iacob Moga - Sibiu

3. Giani Preda - Sibiu

Feminin

1. Vasilica Zamfir - Sibiu

2. Marcela Brad - Sibiu

3. Doina Paraian - Sibiu