Tragedie, sambata seara, in Masivul Bucegi, unde o turista din America a murit dupa ce a fost sfasiata de un urs. Fiara a mai ranit si alte doua persoane. Padurarii cauta acum animalul si vor decide daca trebuie impuscat sau nu.

Totul s-a intamplat in apropiere de cabana Caraiman. Ursul a iesit din padure dupa mancare, iar mai multi turisti care l-au vazut s-au apropiat periculos de mult de el si au inceput sa-l pozeze si sa-l filmeze. Grupul, format din doi cetateni israelieni, trei americani si un roman, a enervat fiara, care a atacat.

Prima care i-a iesit in cale a fost o americanca in varsta de treizeci si unu de ani. Initial, doar a muscat-o si zgariat-o, dupa care ursul a atacat un alt turist, care a scapat cu o rana usoara. Infuriata, fiara s-a intors la prima victima pe care a omorat-o.

"Ursul poate deveni agresiv din cauza zgomotului, al tipetelor si al fotografiilor, iar turistii trebuie sa fie precauti", a declarat salvamontistul Andi Mihai.

De altfel, traseele montane din Bucegi sunt pline de ursi care au coborat din munti in statiuni dupa mancare. In Sinaia, taximetristii au facut o afacere din a transporta turisti spre Cota 1.400, unde ursii sunt ca la ei acasa. Pentru cateva dulciuri, ursuletii se apropie foarte mult de turisti, care nu scapa ocazia sa-i fotografieze si filmeze.

Turistii trebuie sa stie, insa, ca hranirea animalelor salbatice este interzisa prin lege. Padurarii incearca sa atraga ursii in locuri special amenajate, pentru a fi hraniti si pentru a-i tine astfel departe de statiunile montane.

Cel mai grav atac din partea unui urs, in zona Sinaia, s-a petrecut pe 17 octombrie 2005. Patru muncitori care executau lucrari de reparatii la o conducta intre statiunile Sinaia si Busteni au fost atacati de un urs. Animalul i-a ranit pe cei patru muncitori, unul dintre ei fiind transportat de urgenta la Spitalul din Sinaia. Ceilalti trei au suferit rani usoare.