Pana acum, nimic anormal, ca doar traim in Romania si opinia publica nu stie decat sa te intrebe daca nu cumva exagerezi, pozand intr-o victima exploatata de catre patron, dupa care sa te incurajeze, in felul ei primitiv, lipsit de perspectiva: “Bine ca ai reusit sa-ti gasesti de lucru... ca in zilele noastre... mai greu”.

Ceasul gazului s-a oprit in loc

Penibilul intrevine cand un patron care sufera de sindromul “salariului minim” mai are si conuri interesante de umbra in firma, create fie din zgarcenie, fie din prea multa lacomie, fie din nepasare.

Alecu Nicolae povesteste ca ceasul de gaz de la firma Desref nu mai functiona de mult timp, cifra reprezentata pe cadran ramanand aceeasi, chiar daca toata iarna nu s-a tinut cont de logica vreunei economisiri de caldura. De fiecare data cand i s-a adus la cunostinta patronului, acesta isi “sfatuia” angajatii sa isi tina gura.

Patron care-si face dreptate de unul singur

Ceea ce l-a facut pe Alecu Nicolae insa sa-si spuna pasul in public este tocmai confiscarea bicicletei de catre fostul sau patron. Primul impuls este sa te intrebi ce ar putea sa faca un patron cu o bicicleta second-hand.

Ei bine, acesta a fost modul in care si-a luat inapoi banii pe care fostul sau angajat i-i datora contra unui far auto pe care il sparsese din greseala in timpul orelor de lucru (stricaciune pentru care nu a facut nici o reclamatie impotriva angajatului sau).

L-am sunat pe patronul firmei Desref, sa ii cerem opinia. Nu a raspuns la telefon, nici chiar dupa ce i-am trimis un mesaj in care ne-am prezentat. Si-a oficializat varianta doar in momentul in care reclamantul s-a prezentat la firma, insotit de un reprezentant al Politiei.

Pana la urma, patronul, destul de revoltat, (probabil din cauza “impertinentei” fostului angajat), a fost de acord sa-i retrurneze peste cateva zile omului bunul confiscat.

Am prezentat acest caz ca fiind de interes general pentru ca nu pot sa trec cu vederea felul in care oricine poate sa isi faca dreptate “cu parul” in orasul nostru. Daca un angajat iti distruge un far auto, demersul e cu totul altul, finalizandu-se prin obligatia celui care a provocat daune de a le despagubi.

De obicei, prin retinere din salariu (desi, in aceasta situatie, daca patronul intarzia cu salariul, nu prea avea de unde sa retina). In nici un caz prin confiscarea unui bun care nu-ti apartine din “ograda vecinului”, fie el vecinul care ti-a distrus farul.

Asadar, campul muncii - aceasta expresie atat de sugestiva uneori - poate deveni foarte usor minat sau plin de scaieti si sterp. Pentru ca nu exista reguli clare si mai ales nu exista o morala bine definita care sa reglementeze raporturile muncii.