Trei barbati si o femeie din comuna Gura Vaii au dat in judecata Romania la CEDO. Curtea a decis despagubirea unuia dintre petenti, Traian Macovei, cu 3.000 de euro. "Curtea de la Strasbourg a constatat ca (...) autoritatile interne au indemnat reclamantii sa renunte la plingerea lor initiala..."

Curtea de la Strasbourg a fost sesizata de patru sateni din comuna Gura Vaii, la 15 mai 2001.

Ei au invocat incalcarea de catre autoritatile romane a articolului 3 (interzicerea torturii, a pedepselor si tratamentelor inumane sau degradante) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului sub aspect procedural, considerind ca ancheta efectuata de autoritatile romane in cazul lor nu a fost una efectiva.

Traian Macovei, Istocle Macovei, Ion Macovei si Maria Grigoras au reclamat la CEDO faptul ca autoritatile judiciare romane nu au efectuat o ancheta corecta in dosarul lor.

Dus-intors, in justitia romaneasca

Initial, Traian Macovei si sora sa, Maria Grigoras (nascuti in 1938, respectiv 1935), au depus o plingere la Parchetul de pe linga Judecatoria Onesti, pentru vatamare corporala grava, impotriva a patru persoane.

Considerind ca e vorba de o tentativa de omor, Parchetul de la Onesti si-a declinat competenta in favoarea Parchetului de pe linga Tribunalul Bacau, care a retrimis, insa, dosarul la Onesti. Parchetul de la Onesti a decis sa nu cerceteze agresorii pentru vatamare corporala, ci pentru "lovire sau alte violente".

Partile vatamate contesta acest lucru la Parchetul de pe linga Tribunalul Bacau, care trimite dosarul din nou la Judecatoria Onesti, unde se decide incetarea procesului penal pentru ca partea vatamata a lipsit de la doua termene consecutive.

Tribunalul Bacau admite recursul reclamantilor si retrimite cauza la Judecatoria Onesti, care trimite, iar, dosarul la Parchetul de pe linga Tribunalul Bacau, considerind ca faptele se inscriu la "tentativa de omor".

Acesta trimite inapoi dosarul, la Judecatoria Onesti, cu agresorii incadrati la "lovire si alte violente", iar instanta dispune, din nou, incetarea procesului pe motiv ca, pentru aceasta incadrare, era necesara plingerea prealabila a victimei, care nu fusese formulata. Acest ping-pong a durat trei ani.

Lovit cu securea in cap

Incidentul la care face referire plingerea s-a petrecut pe 15 septembrie 1998. Traian Macovei spune ca a fost lovit in cap cu o secure. Intr-un alt incident, a fost lovit din nou in cap si aruncat intr-o liziera de salcimi, unde a zacut 24 de ore, pina sa fie gasit. "Am cheltuit o multime de bani cu judecata. In unele zile nu aveam bani de pine sa dau la copii.

Acum, imi opresc din pensie pentru ca am de platit cheltuieli de judecata de 47 de milioane de lei", povesteste batrinul. El spune ca nu face decit sa-si ceara drepturile sale asupra pamintului mostenit de la parinti. "Cind am vazut ca in tara nu mi se face dreptate, am decis sa ma adresez Curtii Europene de la Strasbourg", zice Traian Macovei. Dupa sase ani de la sesizarea formulata de el, CEDO i-a dat dreptate.

CEDO: "Autoritatile au refuzat sa cerceteze faptuitorii"

"Curtea de la Strassbourg a constatat ca prin refuzul constant de a cerceta faptuitorii sub aspectul savirsirii infractiunii de tentativa de omor si prin faptul ca au impus reclamantilor sa depuna o noua plingere, pentru infractiunea de loviri sau alte violente, autoritatile interne au indemnat reclamantii sa renunte la plingerea lor initiala sau sa o modifice", se precizeaza intr-un comunicat

al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). "Instanta de la Strasbourg a apreciat ca uimitor faptul ca, desi violentele a caror victima a fost Traian Macovei au dus la pierderea unui dinte si la deteriorarea altuia, ceea ce constituie, conform unei jurisprudente majoritare, slutire, iar reclamantii au depus plingere pentru aceasta, Parchetul nu a analizat acest aspect".

Curtea Europeana i-a acordat lui Traian Macovei 3.000 de euro, cu titlul de prejudiciu moral, precum si 100 de euro, cheltuieli de judecata.

"Este tragic"

Decanul Baroului Bacau, Alexandru Lungu, crede ca acest caz demonstreaza faptul ca in justitia din Romania mai sint multe de facut. "Sint foarte multe cazuri de acest gen si am vazut oameni care au murit cu dreptatea in mina, iar acest caz exprima dezinteresul total fata de plingerea omului.

Nu mai tirziu de acum citeva saptamini, la examenul de admitere in magistratura au reusit numai doi din 300 de candidati. Asta spune multe vizavi de pregatirea juristilor din Romania. Si este tragic", spune Alexandru Lungu. El e de parere ca principalul motiv al acestui gen de probleme il reprezinta numarul prea mic de procurori.