Ioan Cindrea habar nu are economie. Klaus Johannis poate fi intrecut in alegeri. In sediul PD nu exista niciun program de guvernare al Aliantei DA. Sibiul nu are un plan de dezvoltare coerent. Primaria Sibiu a decis in mod deliberat amanarea construirii locuintelor sociale. Afirmatii grave pornite de la unul dintre cei mai tineri oameni de afaceri, vicepresedinte al PD Sibiu.

Horatiu Cercel tocmai a implinit 35 de ani. Este genul de om, rar intalnit in lumea politica, ce nu se fereste sa raspunda cu „nu”, atunci cand majoritatea spune „da”. Si nu o face pentru a parea altfel, ci pentru ca asa crede de cuviinta. Vrea sa faca politica, dar nu uita ca este om de afaceri.

Un potential contra-candidat a lui Johannis la Primaria Sibiu spune franc ca acesta poate fi depasit, dar este extrem de greu.

Reporter: ZIARUL de Sibiu a facut un sondaj pe site in care am intrebat care ar fi alternativele la Primaria Sibiului pentru Klaus Johannis. Ne-am gandit care ar fi potentialii candidati ai partidelor. De la PD am ales pe Horatiu Cercel, PNL - Eugen Mitea, PSD - Ioan Banciu, PLD - Corneliu Bucur.

Au raspuns peste 50 de oameni, 70 la suta nu cred ca exista un contracandidat pentru Johannis. Ai de gand sa candidezi?

Horatiu Cercel: Nu stiu daca as accepta asa ceva. In primul rand, pentru ca nu stiu daca pentru mine ca perosoana imi doresc asta. Cred ca la ora asta, Johannis isi face treaba destul de bine. Mai mult decat atat, are un profil foarte potrivit pentru un primar.

Rep.: In ce sens?

H. C.: Are relativ putine rude si nu are afaceri.

Rep.: Asta conteaza in politica?

Consider ca sunt niste puncte unde poti deveni vulnerabil. Eu am o firma de constructii si e probabil sa fiu acuzat ca apar imixtiuni intre administratie si afaceri. Vrand-nevrand trebuie sa te rupi in doua. Ar fi o solutie extrema din punctul meu de vedere. Eu as as prefera sa fiu politician cu adevarat.

Dar nu as exclude-o suta la suta, dar nu ma vad candidand in 2008, cu atat mai putin, cu cat partidul nostru nu s-a pregatiti pentru asa ceva. Partidul nostru nu s-a pregatit sa castige primaria.

Rep.: Constantin Trihenea a fost un candidat de sacrificiu in 2004?

H. C.: In momentul in care candidezi, oamenii iti spun ce vrei sa auzi. Este creata impresia ca ai sanse, pentru ca toti din jurul tau iti spun ca da. Poate sa te fure putin. Sau poate ca domnul Trihenea a inteles ca trebuie sa-si asume o sarcina si un rol.

Rep.: A fost o negociere? Candidezi la primarie si te punem pe liste la Camera Deputatilor?

H. C.: Nu cred. Aversiunea Sibiului pentru politica a contat foarte mult si a fost mesajul «noi nu ii vrem pe niciunii». Il luam pe unul pe care nu e implicat politic.

„Cindrea confunda statutul de primar cu cel de prim-secretar”

Rep.: Nimeni nu il poate bate pe Johannis?

H. C.: Eu nu zic ca nimeni nu il poate bate, dar e foarte putin probabil anul viitor. Nu s-au descoperit pe parcursul acitvitatii lui greseli foarte grave, care sa i se puna in carca. De partidele noastre, PNL,PD, PNTCD, se spune ca nu au ce sa ofere Sibiului. Nu asa trebuie inteles.

Dar dupa niste proiecte si programe precum Sibiu Capitala Culturala Europeana, primarul a acumulat niste fonduri impotriva caraora nu mai poti veni.

In schimb, cred ca partidele celelalte pot oferi o atentie sporita asupra paturilor largi, in contextul in care Sibiu - Capitala Culturala eeste un proiect care se orienteaza putin spre o societate care a trecut un anumit prag al acoperirii nevoilor. Care isi poate permite sa-si doreasca si altceva.

Rep.: Deputatul Ioan Cindrea, tocmai a atacat programul spunand ca din cauza lui, preturile in Sibiu sunt duble fata de alte orase precum Cluj, Alba sau Mures.

H. C.: Ce legatura are pretul alimentelor cu Primaria Sibiu? Eu personal nu cred ca pretul de la Metro Sibiu difera de preturile de la Metro Brasov. Nu cred. Nu am verificat, dar din cate cred eu, preturile lor de achizitie si de prezentare sunt standard. Cindrea confunda statutul de primar cu cel de prim-secretar. Nu vreau sa-l musc acum, dar ca primar nu poti influenta preturile.

Sunt de acord daca ar fi spus ca aici lucrurile sunt mai scumpe, din cauza impozitelor pentru firme stabilite anul trecut sa fie mai mari cu suta la suta. Cu asta as fi dea acord. Dar la alimente nu ai cum sa influentezi pretul. Asta demonstreaza ca domnul Cindrea nu stapanste fenomenul economic.

Rep.: Ce ar fi de reprosat primarului. Exista ceva?

H. C.: Faptul ca in Consiliul Local exista majoritatea FDGR si in ciuda faptului ca aceasta majoritate totusi dezbate la un nivel foarte limpede si clar, a aparut un dezinteres al celorlalte partide. I-am spus domnului primar cu care am o relatie buna si sincera, dar nu la nivelul de a trage sfori, asa cum isi imagineaza unii sau altii, i-am spus ca e necesara o politica de critica constructiva.

Nu cred ca sa spui ca e rau, fara sa aduci ceva in schimb, este util. Eu zic «fa propuneri si sustine-le cu argumente». Noi vrem binele poporului, asta spun toti, cum vor sa-l faca, nu a aflat poporul niciodata.

Rep.: Ati citit vreodata programul Aliantei?

H. C.: Sincer sa fiu, nu.

Rep.: Si atunci cum vreti sa faceti politica?

H. C.: Este un program pe care l-am solicitat. Ce am citit e statutul si regulamentul partidului, platforma program. Nefiind implicat in politica nationala, eu ma limitez la programul politicii la nivel local, unde pot sa zic ca reusessc sa am o oarecare influenta. Nu fac parte nici din Biroul Politic National, nici din Biroul Permanent Judetean, ci din cel municipal. Cred ca am un efect acolo unde sunt.

Rep.: Ce propuneri ati avut?

H. C.: Prima propunere a fost ca sedintele biroului permanent local sa se desfasoare inainte de sedintele de consiliu local, propunere ce a si fost pusa in practica.

Mai mult decat atat, am solicitat ca marterialele care se dezbat in consiliul local sa fie suspuse dezbaterii de catre consilierii PD tuturor membrilor din BPL, pentru a ne invata cu ce inseamna propuneri de hotarari de consiliu local, daca avem pareri vis-avis de ele, sa ne putem exprima.

Rep.: Stiti ce se va discuta joi la sedinta de consiliu local?

H. C.: Nu. Pentru ca din pacate sunt accidentat si nu m-am putut implica. Din pacate s-a refuzat propunerea mea de a se face program sambata. Acum programul la sediul partidului functioneaza in general in programul normal de lucru. Revenind la intrebarea ce i se poate reprosa primarului. Unul din elementele pe care i le spun este ca spatiile verzi se restrang tot mai des.

Sunt trei sau patru ani de zile de cand ii reprosez asta in discutii personale. A fost inca un motiv in plus pentru care am intrat in politica.

Rep.: De cate ori va spalati masina?

H. C.: Nici nu mai are sens, pentru ca dupa doua, trei ore este la fel.

Rap.: Dar aveti o firma de constructii care polueaza.

H. C.: Ne incadram in limitele solicitate de consiliul local, astfel incat ne-am pus rampe de spalare la toate santierele pe care le avem. Toate sunt spalate la iesirea din santier. Tot noi am introdus prima data in Sibiu invelirea completa a unui santier cu panza de protectie, la Primaria Sibiu. Asta nu inseamna ca nu mai avem angajati care se abat de la programul impus.

„Sunt convins ca primarul are nevoie si de programe populiste”

Rep.: Ce s-a gresit in planul orasului?

H. C.: Consider ca ar trebui demarat un proiect Sibiu 2025, in care sa vedem foarte exact ce oras vrem sa avem. Toate problemele vazute pe termen lung pot avea o alta optica de abordare. De exemplu s-au vandut fostele centrale termice.

Decizia si scopul de a le vinde a fost acela de a obtine bani pentru societatea Energie Termica pentru acoperirea datoriile, facute pentru subventiile acordate populatiei. Un credit pentru acoperirea acestor sume ar fi fost raul mai mic, decat a le vinde toate cu destinatia stricta spatiu de parcaj. Deja locurile in oras se vand cu preturi foarte mari.

Avand in vedere si amplasamentul acestor centrale termice, aceste centrale ar fi fost ideale.

Rep.: De ce nu ati spus de atunci?

H. C.: Eu am aflat tarziu de licitatiile pentru centralele termice si initial am inteles ca se vor demola. Nu am stiut care este destinatia. Indiscutabil, acum invat. Am participat la o dezbatere a Clubul Oamenilor de Afaceri Germani, unde s-a discutat cu cifre, nu numai cu laude, ci si cu critica. Sunt oameni care stiu ca trebuie sa se implice si sa vina cu propuneri, spre deosebire de romani.

Noi trebuie sa invatam sa ne implicam, daca vrem un viitor mai bun. De asta m-am si implicat in politica. Inca un semnal este lipsa spatiilor de joaca pentru copii. Este unul din elementele la care cosider ca trebuia sesizata primaria. Asta dovedeste ca primaria nu are un proiect de dezvoltare urbana.

Alt exemplu este faptul ca s-au tergiversat licitatiile si gasirea solutilor pentru locuintele sociale.

Rep.: S-au facut licitatii in fiecare an.

H. C.: S-au facut, dar s-au facut la un pret asa de mic, incat nu s-a prezentat nimeni.

Rep.: Concefa nu ar fi putut construi la acele preturi?

H. C.: S-a dovedit ca nicio firma nu s-a prezentat la aceste licitatii.

Rep.: Care e pretul real la aceste constructii?

H. C.: Un metru patrat pentru o locuinte sociala e intre 300 si 400 de euro.

Rep.: Si la cat a fost pretul estimat de primarie?

H. C.: 300 de euro inclusiv TVA. Era un 20 la suta care nu a lasat spatiu liber pentru constructor. In acest pret se solicita si proiectarea care insemna inca 5-7 la suta in plus.

Rep.: Si atunci cum s-a ajuns la o mie de euro metrul patrat, in cazul constructiilor in Sibiu?

H. C.: Cu atat se vinde.

Rep.: 600 de euro e profitul firmei de constructii?

H. C.: Nu trebuie luat asa. Proiectul primariei punea la dispozitie si terenul, fata de celelalte terenuri care costa foarte mult. Se vorbeste de o mie de euro pe metru patart util, iar acolo nu se vorbeste de suprafata utila, ci de suprafata construita. Mai sunt si utilitatile, finisajele exterioare si asa mai departe.

Pana acum doi, trei ani, profitul societatii era de 50 la suta, acum este de 20-30 la suta.

Rep.: La anul vom avea alegeri locale. Se vor construi locuinte sociale?

H. C.: Sunt convins ca primarul are nevoie si de programe populiste. Pentru ca o data cu procentul obtinut acum trei ani, asteptarile sunt foarte mari. Si daca ar fi ales cu un procent de 50 la suta din primul tur nu ar fi considerat un procent foarte mare. Ar fi gresit sa nu faca diverse incercari de a-si mentine popularitatea.

Si dupa concetrarea la programul Sibiu Capitala Culturala, ar trebui sa incerce acum sa-si indrepte atentia inspre cei care l-au votat. Si asta se vede inclusiv din bugetul lcoal. Se vad multe amenajari de spatii si asfaltari in cartiere si pe strazi.

Rep.: Ce credeti sa lipseste acum Sibiului?

H. C.: O unitate a clasei politice si un dialog fara ranchiune si mancatorii.

H. C.: Acum bineinteles, raspunsul corect este domnul Neagu, el e presedintele partidului, dar indiscutabil sunt adeptul unei politici de personal, in cadrul partidului. Asta inseamna aducerea oamenilor capabili de organizare, a oamenilor valorosi.