Anul Capitalei Culturale Europene a tinut municipalitatea sibiana pe taramuri autohtone. Primarul Klaus Johannis a fost singurul care a mers in 2007 peste hotare, iar costurile unicei deplasari nu au trecut de 35 de euro. Cu toate ca diferenta este vizibila, nici anul trecut bugetul local nu a fost cel care a dus greul cheltuielilor de deplasare in strainatate.

In 2006, cele cinci vizite peste hotare ale primarului au costat municipalitatea aproape 3.460 euro. Restul banilor necesari, adica cea mai mare parte a cheltuielilor, a fost suportat, insa, de partenerii straini, ale caror invitatii au fost onorate de Johannis. Pe parcursul acestui an, viceprimarii si consilierii locali ai municipiului nu au plecat in strainatate in interes de serviciu.

Singura deplasare in afara tarii a apartinut primarului Klaus Johannis, in luna martie.

Primarul a insotit delegatia oficiala la Luxemburg a presedintelui Traian Basescu. „urata vizitei a fost de o zi, iar costul acesteia a fost de 35 de euro.

Deplasarea a fost facuta la invitatia nominala venita din partea Administratiei Prezidentiale, aceasta fiind cea care a acoperit o mare parte din cheltuieli”, explica Daniela Costa, de la Biroul de Presa al Primariei Municipiului Sibiu.

Opt vizite in 2006

Anul trecut, insa, pregatirea capitalei culturale a inclus si vizite mai multe in afara granitelor. Primarul Klaus Johannis a fost plecat de cinci ori, ceea ce a insemnat costuri de 3.459,9 euro din bugetul local al municipiului Sibiu. Viceprimarul Eugen Mitea a mers in doua vizite oficiale, iar cheltuileile au fost de 824,9 euro.

Unica vizita peste hotare din 2006, in interes oficial, a consilierul local Marianne Fritzmann, a costat bugetul local 275 euro. In total, 2006 a scos din bugetul Sibiului 4.559,8 euro.

Parteneri straini darnici

Majoritatea deplasarilor primarului Klaus Johannis au fost in 2006 urmare a invitatiilor nominale, venite de la partenerii straini. Totodata, partenerii de peste hotare au fost cei care au suportat cea mai mare parte a cheltuielilor.

“Deplasarile au fost facute in scopul organizarii si promovarii Programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 sau pentru a insoti delegatiile oficiale ale presedintelui Romaniei”, spune Daniela Costa. Prima vizita peste hotare a lui Klaus Johannis a durat sapte zile, cu ocazia participarii la Targul International de Turism din Berlin, si a costat 890 euro.

A doua deplasare, prilejuita de Festivalul International al Dunarii, a durat tot o saptamana, dar costurile au fost de numai 467 de euro. “O alta vizita a fost intreprinsa cu scopul intalnirii de la Parlamentul European la Strasbourg, pentru a participa la manifestarile dedicate evenimentului cultural Sibiu 2007 si pentru a insoti delegatia oficiala a presedintelui.

Aceasta deplasare a avut ca durata 12 zile si s-a ridicat la valoarea de 714 euro”, adauga reprezentantul Serviciului Relatii cu Presa al Primariei. Cu ocazia prezentarii Sibiului si a campaniei publicitare Sibiu 2007, primarul a fost plecat la Berlin timp de sase zile. Bugetul local a platit 767,9 euro.

Ultima deplasare de anul trecut a fost in decembrie, la Luxemburg, unde Johannis a participat la deschiderea Programului Luxemburg Capitala Culturala Europeana 2007. Vizita s-a intins pe durata a noua zile, iar costurile suportate de municipalitate au fost de 621 de euro.

Mitea a fost plecat in aprilie si septembrie

Viceprimarul Eugen Mitea a efectuat doua deplasari in 2006. Prima a fost in luna aprilie, in orasul francez Lu?on, cand Mitea a participat la decernarea premiilor „Marianne d’or”. Costul deplasarii a fost de 97,90 euro, iar durata sederii a fost de doua zile.

Cea de-a doua deplasare, din septembrie 2006, a avut ca destinatie Finlanda, unde viceprimarul a luat parte la sesiunea de lucru si la conferinta Parlamentului Cultural European. Perioada de sedere a fost de patru zile, iar cheltuielile s-au ridicat la 727 euro.

Un singur consilier local

Din randul consilierilor locali, doar Marianne Fritzmann, presedintele Comisiei Sociale din cadrul municipalitatii, a fost plecata anul trecut peste hotare. Fritzmann a fost 12 zile in Olanda, la cursuri de pregatire profesionala in orasele Haga si Deventer. Costul deplasarii a fost de 275 de euro.