Mai multe sesizari ajunse pe adresa Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Cluj au declansat un amplu control la marile magazine din oras. Au fost descoperite produse atit de alterate, incit viermii isi facusera deja cuib in ele.

Lapte praf cu viermi

Cele mai stricate produse au fost gasite in urma controlului efectuat la hipermarketul Cora din Cluj-Napoca. „Am fost sesizati de catre un consumator care a gasit intr-o cutie de lapte praf marca Nestle Nan viermi si larvele acestora“, sustine Mircea Avram, directorul executiv al OJPC Cluj.

Lotul de produse din care facea parte si respectiva cutie a fost oprit de la comercializare, iar Cora s-a ales cu o amenda uriasa, respectiv 30.000 de lei. „Am aplicat aceasta amenda in special pentru faptul ca produsele gasite in neregula se adresau unui public foarte vulnerabil, si anume copiii“, afirma Mircea Avram.

Reprezentantii OJPC Cluj au prelevat esantioane de produs din lotul reclamat si l-au trimis la laborator in vederea efectuarii analizelor. Un alt hipermarket ale carui produse au prezentat probleme a fost Kaufland Manastur. Aici au fost gasite mai multe kilograme de peste congelat, in speta merlucius, care, potrivit etichetei, ar fi expirat la 30 ianuarie 2009.

„In urma efectuarii analizelor la laboratorul Directiei Sanitar-Veterinare Cluj, s-a stabilit ca produsul nu corespunde din punct de vedere parazitologic, identificindu-se formatiuni cu numerosi spori aglomerati interfibrilar, ceea ce denota faptul ca produsul nu indeplinea normele spre a putea fi vindut“, declara directorul executiv al OJPC Cluj.

Drept urmare, si magazinul Kaufland s-a ales cu 30.000 de lei amenda, iar inspectorii clujeni au dispus luarea de masuri pentru intrarea in legalitate. De asemenea, firma importatoare si care se ocupa de ambalarea pestelui va fi controlata de OJPC Brasov, in urma sesizarii facute de institutia omonima din Cluj.

Grasime mai putina decit pe eticheta

Nici magazinul Billa nu a scapat de controlul agentilor OJPC Cluj, in urma numeroaselor sesizari primite cu privire la produsele comercializate. Au fost gasite mai multe produse alimentare expirate. Magazinul a fost sanctionat cu 4.000 de lei si toate alimentele expirate au fost distruse.

Un alt aspect descoperit de agentii clujeni ai OJPC a fost diferenta de grasime existenta intre valorile trecute pe pungile de lapte Napolact si valoarea reala a grasimii continute de produs. Si de aceasta data, inspectorii au efectuat controalele ca urmare a numeroaselor plingeri depuse de clujeni.

„In urma analizelor facute la mai multe pungi de lapte de 3,5% grasime de catre Laboratorul Sanitar-Veterinar de Stat Cluj-Napoca, a reiesit faptul ca adevaratul nivel al grasimii din produs era in jur de 3,14%, mai mic decit valoarea declarata de producator“, spune Mircea Avram.

Institutia pe care o conduce a decis sanctionarea producatorului clujean cu 10.000 de lei si a impus societatii intrarea in legalitea. „Vom monitoriza in continuare Napolact pentru a evita pe viitor astfel de situatii“, promite Avram.

OJPC Cluj va analiza in continuare cu prioritate sesizarile depuse de clujeni cu privire la marile magazine din oras, motivul fiind cantitatea imensa de produse comercializate de acestea.

Intirziere la remedieri

Daca luni Romtelecom a fost amendat de OJPC Cluj pentru intirzierea interventiilor de la data anuntarii deficientei, ieri a fost rindul RCS&RDS sa primeasca o sanctiune pentru acelasi gen de probleme.

Beneficiarii serviciilor furnizate de firma aveau de asteptat chiar si 5 zile pina cind echipa tehnica se deplasa pentru a remedia defectiunile aparute, cu toate ca in contract se mentiona ca orice defectiune se va remedia in maxim 48 de ore. Societatea a fost amendata cu 4.000 de lei, iar inspectorii au dispus intrarea ei in legalitate.