Ieri, de dimineata si pina la ora 15, ajutorul medicilor de la Ambulanta a fost solicitat pentru nu mai putin de noua persoane care au lesinat sau li s-a facut rau pe strada din cauza caldurii.

Cea mai torida zi

Ieri la amiaza, la Cluj-Napoca s-au inregistrat peste 30 de grade Celsius, cea mai ridicata temperatura din acest an. Tot ieri s-au inregistrat si cele mai multe cazuri de lipotimie din aceasta perioada. „Au fost noua cazuri de persoane care au lesinat sau carora li s-a facut rau in locuri publice.

Din cauza caldurii, persoane cu afectiuni cardio-vasculare s-au decompensat si a fost nevoie de interventia medicilor. Am avut si un alt caz, un barbat care a consumat alcool si care, tot din cauza caldurii, a cazut si s-a lovit la cap“, a declarat dr. Livia Negrea, medic specialist de urgenta in cadrul Serviciului de Ambulanta Cluj.

Medicii de la Ambulanta au fost solicitati si la Sala Sporturilor „Horia Demian“, unde in aceste zile se desfasoara campania umanitara „Sa redam darul vederii“. Mai multor persoane in virsta li s-a facut rau din cauza ca au stat la coada, in soare, pentru a primi, gratuit, o pereche de ochelari.

Caldura in spitale

Avind in vedere ca vara de-abia si-a intrat in drepturi, iar temperaturile vor fi din ce in ce mai mari, Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) a realizat un necesar al instalatiilor de aer conditionat pentru spitalele din judet. Dr.

Nicolae Deleanu, director executiv al ASP Cluj, a declarat ieri pentru monitorul ca pentru spitalele din judet ar fi nevoie de 410 astfel de instalatii si de 50 de miliarde de lei vechi pentru a le achizitiona.

„Aceste aparate sint necesare pentru dotarea sectiilor in care sint asistate persoane cu probleme grave de sanatate. Este vorba de sectiile de ATI, salile de nastere sau blocurile operatorii“, a precizat dr. Nicolae Deleanu.

Aerul conditionat, lipsa!

Conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Cluj a solicitat, doar pentru blocurile operatorii, 24 de instalatii de aer conditionat.

Alte 15 instalatii sint necesare la blocurile operatorii de la Spitalul de Urgenta „Octavian Fodor“, cinci au fost solicitate pentru blocurile operatorii de la Spitalul Municipal, iar patru au fost solicitate pentru blocurile operatorii de la Spitalul Clinic de Copii. Dr.

Nicolae Deleanu a precizat ca Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, cel mai mare din Cluj, are nevoie in total de 84 de instalatii de aer conditionat.