Un turist maghiar care a urcat in masivul Fagaras cu scopul de a-si curma zilele este cautat in disperare de catre salvamontistii sibieni. Familia nu vrea sa-l lase sa moara. Si nici autoritatile.

Un turist maghiar care a urcat de unul singur in masivul Fagaras este cautat de luni de catre salvamontistii Sibieni. Nu se stie de cind se afla barbatul de 39 de ani in munti, dar salvamontistii au indicii ca ar fi urcat cu intentia de a se sinucide. Acesta a trimis familiei un mesaj telefonic in care le comunica intentia sa.

Membrii familiei, disperati, au contactat un salvamontist din Covasna, singura lor cunostinta din Romania, iar acesta si-a anuntat colegii din Sibiu. Doar atit s-a putut face pe moment. Insa, acum, cautarile sint in verva. Autoritatile si, mai ales, familia ingrijorata, spera ca barbatul nu si-a dus inca planul la indeplinire.

Cautari dificile

Informatiile primite de salvamontisti despre turistul ratacit prin munti au fost confirmate duminica, iar luni, la prima ora, doua echipe de salvamontisti erau deja pe creste in cautarea presupusului sinucigas. Ieri, in schimb, salvamontistii au avut la dispozitie pentru cautari si un elicopter privat, inchiriat de familia turistului. Cautarile insa au fost zadarnice.

Salvamontistii n-au nicio idee. „Am cautat peste tot in zona Suru, Lacul Avrig si zona Barcaciu, dar fara rezultat deocamdata. Putea sa mearga oriunde, mai ales in paduri, unde ar fi aproape imposibil de gasit. Zona in care stim ca a campat nu este periculoasa, insa nu putem sti incotro a luat-o de acolo", a declarat Adrian David, seful Sefviciului Salvamont Sibiu.

In grija ciobanilor

Nu se stie cind a urcat pe munte turistul cu ginduri negre, insa niste ciobani le-au povestit salvamontistilor ca l-au vazit ultima data joi, 21 iunie, in zona Suru, unde si-a instalat si cortul. Aceeasi martori au relatat ca dupa furtuna de simbata, strainul nu a mai fost de gasit. Oamenii muntelui i-au recuperat doar cortul si o parte din echipament.

„Am gasit in zona indicata de ciobani cortul turistului, rucsacul si o parte din echipament. El insa nu e nicaieri. Daca a plecat undeva, a plecat fara nici un fel de provizii, fara nimic. Am vorbit si cu alti turisti din zona, nimeni nu l-a vazut. Pastram in continuare legatura cu ciobanii, care sint in numar mare pe creste, si care stiu orice miscare", continua Adrian David.

Sanse minime

Salvamontistii sibieni sint insa rezervati in privinta sanselor pe care le au sa-l mai gaseasca pe turist in viata. „Daca este intr-adevar asa cum spune familia, si a venit in Fagaras pentru a se sinucide, foarte probabil ca si-a dus la implinire planurile. Aici, ar putea fi oriunde. Daca a intra in paduri, sansele sa il gasim curind, mort sau viu, sint foarte mici.

Noi vom continua insa cautarile si in zilele urmatoare", spune salvamontistul sibian. La aceasta ora, in masivul Fagaras conditiile meteorologice sint favorabile cautarilor. Zapada s-a topit si, desi bate un vint puternic, este foarte cald.

Adrian David l coordonator Salvamont Sibiu

„Am vorbit si cu alti turisti din zona, nimeni nu l-a vazut. Pastram in continuare legatura cu ciobanii, care sint in numar mare pe creste, si care stiu orice miscare"