Centrul vechi al Sibiului ar putea fi inscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Soarta Sibiului se va dezbate astazi in Noua Zeelanda, iar directorul UNESCO considera ca orasul lui Hermann are o candidatura buna.

UNESCO discuta, astazi, daca centrul vechi al Sibiului poate fi inscris pe Lista Patrimoniului Mondial. Comitetul pentru Patrimoniu UNESCO se va reuni azi, in Noua Zeelanda, si va discuta, printre altele si includerea pe Lista Patrimoniului Mondial, a centrului istoric al Sibiului, Capitala Culturala Europeana.

Romania a depus dosarul pentru Sibiu la UNESCO in urma cu doi ani, dupa ce centrul istoric al Sighisoarei a fost acceptat pe Lista Patrimoniului Mondial. Nu doar soarta Sibiului se va discuta la reuniunea specialistilor UNESCO, ci si a cetatii Sighisoara.

Centrul istoric al Sibiului este pe lista monumentelor istorice din Romania din anul 1950, ca zona protejata, care cuprinde intreaga arie a cetatii, cu cele patru incinte fortificate, cu orasul de jos si platforma orasului de sus, inclusiv cu o arie de protectie in jurul acestui nucleu, in suprafata totala de aproximativ 80 de hectare

Sperante pentru Sibiu

Directorul general al UNESCO, Koichiro Matsura, a declarat recent, la Sibiu, ca municipiul Capitala Culturala Europeana are o candidatura foarte buna, pentru a fi inclus in patrimoniul UNESCO. „Aveti o candidatura foarte buna si ramine de vazut ce se va decide.

Trebuie sa continuati treaba buna", a spus Koichiro Matsura, la Sibiu, unde a fost prezent la summit-ul tarilor din Europa de Sud-Est cu tema „Diversitate culturala - punte intre patrimoniul cultural si cultura viitorului".

Primar rezervat

Primarul Klaus Johannis este rezervat deocamdata si nu a facut nici o declaratie oficiala in ultimele saptamini, legat de includerea Sibiului pe lista UNESCO. Edilul sef al Sibiului anuntase, anul trecut, ca este posibil ca Sibiul sa nu fie inclus pe lista UNESCO, „din cauza noii orientari a UNESCO spre alte situri".

Totusi, primul oras din Romania devenit Capitala Culturala Europeana mai are sanse de a fi inclus in acest an pe lista UNESCO, crede Johannis.

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO se afla sapte obiective din Romania: Delta Dunarii, ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania, Manastirea Horezu, bisericile din nordul Moldovei, cetatile dacice de la Orastie, bisericile maramuresene din lemn si centrul istoric al orasului Sighisoara.

Suprafata culturala dublata

Pentru a fi siguri ca ne admit in UNESCO, suprafata de protectie culturala si de patrimoniu a fost dublata.

Orasul Sibiu, Capitala Culturala Europeana, si-a imbunatatit sansele de a fi acceptat pe lista patrimoniului mondial UNESCO, prin dublarea spatiului de patromoniu protejat din oras, care va fi extins la 200 de hectare, a anuntat recent, Vasile Crisan, directorul Directiei judetene pentru cultura.

Cele 200 de hectare de patrimoniu protejat includ pietele istorice ale Sibiului, Palatul Brukenthal, toate bisericile apartinind, de secole, aproape tuturor confesiunilor din oras.

Cu alte cuvinte, centrul istoric nu este doar bulevardul Nicolae Balcescu sau Piata Mare, cu Piata Mica sau Piata Huet, patronii de baruri si magazine, ci si sibienii care locuiesc pe strada cu Prefectura si in imprejurimi, trebuie sa fie mult mai atenti. Deja s-au constatat atacuri la conservarea buna a mostenirii culturale, ceea ce va atrage si amenzi din partea Directiei de Cultura. Deocamdata se fac doar controale si se asteapta cu nerabdare decizia UNESCO.