Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a decis respingerea cererii de chemare in judecata formulata de Paul-Philippe al Romaniei, avand ca obiect anularea deciziei de restituire a Domeniului Sinaia-Predeal emisa de Ministerul Culturii si Cultelor in favoarea regelui Mihai. Potrivit unui comunicat al MCC, decizia instantei s-a pronuntat la 22 iunie.

Printul Paul de Romania a declarat, la 15 iunie, ca protocolul prin care domeniul Peles a fost retrocedat fostului suveran al Romaniei, regele Mihai I, este ilegal si este suspendat printr-o cerere introdusa in instanta de avocatii sai.

Printul Paul a spus ca autoritatile romane si actualul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, i-au promis ca va fi chemat la negocierile privind retrocedarea domeniului Peles, dar in final nu a fost anuntat cand s-au purtat discutiile.

Paul a adaugat ca in aceasta situatie a introdus prin avocatii sai o actiune in instanta impotriva Ministerului Culturii si Cultelor si Prefecturii Prahova, prin care contesta protocolul de retrocedare a domeniului Peles. Printul Paul a declarat ca a informat autoritatile romane ca doreste ca, in cazul in care isi va primi partea din domeniul Peles, sa o doneze poporului roman.

Potrivit printului Paul, Pelesul este un dar al lui Carol I pentru tara, iar fostul rege al Romaniei a spus foarte clar ca “acest castel trebuie sa ramana un muzeu al poporului roman”. Restituirea domeniului Peles s-a facut in baza Legii 10 din 2001.

Castelele Peles si Pelisor, impreuna cu terenurile aferente, au fost restituite, pe 1 martie, regelui Mihai I, in urma unei decizii de retrocedare semnate de ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu.

In aceeasi zi, conducerea Centrului European de Cultura Sinaia a semnat decizia de retrocedare a centrelor Ceramica si Stavilar, dupa ce la sfarsitul lunii februarie, RA-APPS semnase decizia de retrocedare a partii vechi din Palatul Foisor.

Pe 20 martie, Guvernul si Casa Regala au semnat Memorandumul de retrocedare a domeniului Peles, pe baza caruia Familia Regala a intrat oficial in posesia Castelelor Peles si Pelisor si a altor bunuri aferente. Memorandumul a fost semnat de secretarul general al Guvernului, Radu Stroe, si seful Casei Regale, Andrew Popper.

Beneficiarul restituirii trebuie sa se adreseze Directiei pentru Cultura Prahova pentru a i se elibera “obligatia privind folosinta monumentului istoric”, prin care i se vor preciza conditiile in care se pot face interventii asupra Castelelor Peles si Pelisor, intrucat acestea figureaza pe lista monumentelor istorice din anul 2004.

In aprilie, senatorul PSD Antonie Iorgovan a dat in judecata Ministerul Culturii si Cultelor si Guvernul pentru a anula retrocedarea domeniului Peles catre regele Mihai I, fiind blocat astfel procesul de rascumparare.

Guvernul s-a obligat sa isi exercite, prin Ministerul Culturii, dreptul de preemtiune pentru cumpararea Castelului Peles, cu terenul aferent de 36.539 metri patrati, si a partii vechi din Palatul Foisor, suma de bani necesara, stabilita prin negociere, urmand sa fie asigurata din rezerva bugetara la dispozitia Executivului.