Ploiestenii au suporta din ce in ce mai greu caldura excesiva. Ieri, la amiaza, termometrele au trecut de 40 de grade Celsius. Oamenii s-au retras care pe unde au putut, la umbra. Canicula a golit depozitele de ape minerale din oras si a facut victime chiar si printre pasari. Circulatia pe drumurile nationale si pe calea ferata a fost restrictionata, iar pompierii au fost permanent in alerta.

Serviciul de ambulanta a fost solicitat de 438 de ori, iar 18 persoane au lesinat in plina strada in Ploiesti si Campina.

Incepand de satpamana trecuta (21 iunie), Autoritatea de Sanatate Publica Prahova a amenjajat, in Ploiesti, cinci corturi de prim-ajutor. Acestea sunt amplasate in parcurile Halelor Centrale, Nichita Stanescu, Complex Mare Nord si Piata Aurora Vest, respectiv pe Bulevard - zona Sud.

La fiecare cort, personal calificat si voluntari ai Crucii Rosii acorda prim ajutor medical, distribuie materiale promotionale informative, distribuie apa minerala si medicamente in caz de necesitate. Aceste puncte functioneaza in intervalul orar 9 - 17.

Incepand de ieri, autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone nu vor mai circula dupa ora 11:00 si pana la 8 seara, pe DN1. Decizia a fost luata de Compania Drumurilor Nationale si Autostrazi (CNADR), din cauza temperaturilor ridicate prognozate de Administratia Nationala de Meteorologie si se aplica si pe alte drumuri nationale din tara.

Va fi deschis circulatiei fara restrictii DN 1A (Bucuresti - Buftea - Ploiesti - Cheia - Sacele. Interdictia este necesara pentru protectia sectoarelor de drum asfaltat pe care din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei se produc deformatii majore, cu pierderea stabilitatii, imbracamintii rutiere, mentioneaza CNADNR.

Sunt exceptate de la aceasta restrictie transporturile de animale vii si de produse perisabile de origine animala si vegetala, vehiculele care participa la interventii in caz de forta majora, transporturile funerare, transporturile postale, transporturile de echipamente de prim ajutor.

De asemenea, vor fi permise transporturile pentru distribuirea de carburanti, transporturile pentru tractarea vehiculelor avariate, precum si transporturile pentru salubrizare.

Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta (ISU) Prahova a transmis autoritatilor publice locale, precum si persoanelor fizice cu atributiuni de conducere, ca au obligatia legala, ca in aceasta perioada prelungita de canicula, sa intocmeasca planuri de masuri speciale pentru prevenirea aparitiei incendiilor.

"Sezonul canicular si secetos este perioada din cursul unui an cand, pe parcursul mai multor zile consecutive, se inregistreaza temperaturi de peste 35?C, situatie care conduce la aparitia mai multor pericole,” ne-a declarat Felix Bulearca, ofiter de presa in cadrul ISU Prahova.

In primul rand, creste gradul de uscaciune a plantelor si materialelor combustibile, fapt ce favorizeaza aprinderea mai rapida a acestora de la o potentiala sursa.

Drept consecinta, creste viteza de propagare a flacarilor, precum si volumul vaporilor si gazelor inflamabile din rezervoarele expuse radiatiilor solare, odata cu presiunea, rezultand posibilitatea aparitiei exploziilor urmate de incendii.

Depozitele de furaje si plante tehnice din sectoarele tehnice si din gospodariile populatiei, zonele cu vegetatie forestiera, locuintele si anexele gospodaresti executate din lemn, rezervoarele, recipientele si alte ambalaje in care se pastreaza lichide usor inflamabile si g.p.l. sub presiune; substantele care se descompun sub actiunea luminii solare (fosforul, amestecurile de clor si brom cu unele gaze etc.) sunt si ele, potentiale surse de pericole.

Pompierii interzic utilizarea focului deschis in zonele afectate de uscaciune avansata si cer celor responsabili sa ia masuri speciale de prevenire a oricarui incendiu.

Aceste masuri speciale, a mai precizat purtarorul de cuvant al ISU Prahova „vor fi aduse la cunostinta tuturor salariatilor si, dupa caz, a populatiei.”Si Politia Rutiera Prahova a modificat programul de lucru al agentilor de circulatie.

"Acestia vor lucra dupa un program alternativ,in asa fel incat sa nu sufere de pe urma caniculei,” ne-a declarat comisarul Costin Tatuc, care a precizat ca „fiecare agent primeste cate 2 litri de apa minerala pe zi.” Sase echipaje de circulatie au suportat ieri, arsita soarelui in Ploiesti.

Cei 12 agenti au stat cand la soare, cand la umbra, iar in ajutorul lor au venit si 2 aparate radar.

Arsita soarelui a invins pana si racoarea muntilor. In statiunile de pe Valea Prahovei, turistii care au venit la munte cu gandul ca se vor racori, nu au avut noroc, pentru ca si aici, temperatura aerului a atins 30 de grade Celsius.

Salvamontistii si jandarmii montani patruleaza de zor in Bucegi, pentru a preveni declansarea vreunui incendiu de padure, data fiind inconstienta multor turisti care fumeaza sau fac gratare in padure. In Sinaia, terasele restaurantelor au fost pline ieri, de turisti care cautau racoarea umbrelelor de soare, in fata unei beri reci.

Padurarii sunt si ei in alerta si recomanda turistilor sa nu se aventureze pe trasee nemarcate si mai ales sa nu provoace ursii care le ies in cale, in cautarea hranei.

Si totusi, exista un loc in Prahova unde racoarea nu poate fi niciodata indepartata de arsita soarelui: Salina Slanic. Aici, la peste 200 de metri adancime, temperatura este constanta: 14 grade Celsius, un adevarat „Rai” pe aceasta canicula. Turistii au luat cu asalt cele doua lifturi care ii transporta in adancul rece al zacamantului de sare si asteapta rabdatori sa le vina randul.

Odata ajunsi jos, petrec ore intregi in salile uriase ale salinei, uitand ca afara sunt 35 de grade Celsius la umbra.

Autoritatea de Sanatate Publica Prahova face populatiei o serie de recomandari pentru a evita efectele negative ale caniculei. Astfel, se impune evitarea expunerii la soare si folosirea de mijloace de protectie (palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire din tesaturi naturale de culori deschise).

Se vor consuma lichide in cantitate de cel putin doi litri pe zi si se va asigura o alimentatie saraca in grasimi. Evitati excesul de cafea si de bauturi alcoolice. Aerisiti spatiile de lucru si de odihna. Faceti dusuri frecvente cu apa la temperatura moderata. Evitati transporturile pe distante lungi in vehicule fara posibilitati de climatizare. Evitati locurile aglomerate.

Evitati eforturile fizice sustinute in perioada zilei in care temperatura atinge valori maxime. Acordati o atentie speciala copiilor, nu-i lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate la soare.

Persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, vor evita deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele agravarii starii de sanatate in conditii de temperaturi ridicate.

Se vor evita deplasarile in intervalul orar cu temperaturile cele mai ridicate din timpul zilei (daca deplasarea este imperioasa, este recomandabil sa aveti asupra dumneavoastra lichide pentru consum). In cazul deplasarilor in zone ale caror surse de apa nu intrunesc conditiile de potabilitate sau nu sunt verificate sanitar, se va consuma numai apa imbuteliata sau apa fiarta si racita.

La primele semne de alterare a starii generale (dureri de cap, frisoane, stari de voma, ameteli) se recomanda prezentarea de urgenta la medic.