Vizita premierului Tariceanu in comuna Helegiu poate fi consierata un succes, daca ne gandim doar la faptul ca Tariceanu nu se bucura de o popularitate prea mare in randul poporului. Nu e genul lui Basescu. Nu e considerat de-al nostru, n-are fes si nici nu rade de fiecare data cand vreo batrana ii strange mana.

Am ramas chiar surprins ca oamenii au aplaudat in momentul in care premierul s-a dat jos din microbuzul care l-a adus in comuna din locul in care a aterizat elicopterul. N-a fost chiar o baie de multime, asa cum face presedintele Basescu cand merge in teritoriu, dar a fost un fel de jumatate de baie de multime. Asezonata cu oficialitati, coloana oficiala, presa si bineinteles sepepisti.

A inaugurat noul sediu al primariei

Calin Popescu Tariceanu a fost primit la noul sediu al primariei Helegiu de catre doi copii imbracati in port popular. Dupa ce a gustat paine si sare (asa cum e obiceiul la romani cand sunt vizitati de catre vreo oficialitate), premierul a vizitat noul sediu, dupa care a tinut un discurs celor prezenti.

Desi tehnica i-a tradat pe organizatori, vocea destul de puternica a premierului i-a facut pe oameni sa asculte cuminti spusele oaspetelui de la Bucuresti. Cu mic, cu mare, satenii din Helegiu s-au ingramadit sa-l fotografieze cu telefoanele mobile pe premier.

Inainte de discursul lui Tariceanu, un sobor de preoti a tinut o slujba, dupa care au tinut sa laude activitatea primaritei din Helegiu, caracterizata drept o "furnicuta harnica". Premierul a laudat si el activitatea Mihaelei Badic, primarul comunei bacauane, aducandu-si aminte de inundatiile din 2005. "Imi face o deosebita placere sa fiu astazi in Helegiu si am sa va spun si de ce.

Acum doi ani de zile, cand erati greu incercati de inundatii, si-mi aduc aminte ca, pe drumul care duce dincolo de pod, ne-am dus sa vedem cateva locuinte care erau pline de namol si oamenii se chinuiau sa scoata lucrurile din casa, primarita dumneavoastra m-a rugat ca guvernul sa va ajute cu bani sa reconstruiti podul si drumurile. La sfarsit, primarita mi-a spus ca vrea sa-mi mai arate ceva.

M-a dus aici, la sediul primariei, care pe vremea aceea se afla intr-o faza incipienta a constructiei. M-a rugat sa sprijinim comuna cu bani pentru a termina acest sediu. Care este evident in folosul dumneavoastra, al cetatenilor, pentru ca aici veniti sa va rezolvati problemele care tin de administratia locala.

Ma bucur ca banii pe care i-am alocat de la guvern, cu toata placerea, cu toata dragostea, astazi se vad in aceasta constructie foarte frumoasa, reprezentativa pentru comuna si mai ales utila pentru dumneavoastra. Ma bucura faptul ca aveti o primarita atat de destoinica, de curajoasa si bataioasa.

In nenumarate randuri a venit la Bucuresti, nu numai la diferite ministere, dar a ajuns si la mine sa ma roage sa alocam bani pentru comuna si satele care o compun", si-a inceput discursul Tariceanu.

Promisiuni pentru viitor

In finalul discursului, premierul Tariceanu nu a omis sa le promita celor din Helegiu ca guvernul va gasi timp si pentru problemele oamenilor, precizand faptul ca se vor contiuna investitiile in zonele rurale. "Nu mai suntem in perioada lui Ceausescu cand se incerca transformarea satelor in orase cu de-a sila. Dezvoltarea trebuie sa fie una naturala si armonioasa.

Pentru acest lucru, va spun ceea ce facem noi din perspectiva guvernului. In primul rand, pentru dezvoltarea sanatoasa a satelor este nevoie de acces la educatie, de la cea mai frageda varsta, pentru copiii care locuiesc in satele si comunele noastre.

De aceea, unul dintre proiectele cele mai ambitioase pe care le avem este introducerea internetului in fiecare scoala din tara si dotarea cu calculatoare pentru fiecare copil", a spus premierul. Proiectul pe care Tariceanu l-a prezentat in fata locuitorilor din Helegiu se va finaliza anul acesta. Cel putin asa sustine demnitarul de la Palatul Victoria.

Cel de-al doilea punct din discursul premierului a fost legat de infrastructura din comune. "Cu fondurile de la guvern vom incerca sa ajutam dezvoltarea infrastructurii, pentru ca ea va va face si viata mai confortabila, va va ajuta sa munciti mai usor, sa va deplasati mai usor si in acest fel vom crea baza pentru atragerea unor investitii", a promis Tariceanu.

Adio sape, adio agricultura medievala

Agricultura a fost pusa in discutie de catre premier. Conform acestuia, daca se vor accesa toata fondurile europene, satul romanesc se va transforma in cel mai scurt timp. Tariceanu a promis ca se vor continua toate programele de pana acum, dincolo de fondurile post aderare. "Al treilea lucru pe care doresc sa vi-l spun este legat de agricultura.

Vom continua si anul acesta programul SAPARD de dotare a agriculturii romanesti cu echipamente, utilaje, tractoare, instalatii de prelucrare a productiei agricole, o paleta foarte larga de proiecte care pot fi accesate de catre dumneavoastra, cei care doriti sa va dezvoltati gospodaria agricola.

Sunt bani care pot fi accesati numai pentru proiecte, pentru acest lucru directia judeteana agricola, agentia nationala de plati, agentiile SAPARD din teritoriu va stau la dispozitie pentru a va ajuta sa accesati aceste fonduri. Pentru agricultura, in acest an vor sosi primele fonduri post aderare, primele subventii pentru culturi si pentru cresterea animalelor.

Alaturi de subventia europeana si mai multi bani vom da de la guvern si acest lucru il vom hotari ori saptamana asta, ori cel mult saptamana viitoare, pentru a va ajuta, mai ales daca tinem cont ca anul acesta toata tara este afectata grav de seceta. In zonele calamitate vom da si despagubiri care ii vor ajuta pe cei care suporta consecintele secetei.

Aceste lucruri, daca vor fi puse in practica, daca vom accesa toate fondurile europene vor putea sa transforme radical modul in care arata astazi satul romanesc. Va rog sa aveti incredere ca Romania se va transforma si veti avea maine o viata mai buna", a declarat premierul satenilor din Helegiu.

Peledisti cu flori in mana

La vizita lui Tariceanu si-au facut apartia si consilierii judeteni alesi pe listele PNL si trecuti ulterior la PLD, Valerian Vreme si Ioan Chiriac. Ultimul s-a prezentat cu un buchet de flori, pe care reporterul Informatiei nu a apucat sa vada cui i l-a oferit. Primaritei din Helegiu sau premierului?