Firma la care este actionar prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, SC IPEC SA, a pierdut procesul cu omul de afaceri german Manfred Muhlberg, care a cerut plata unor daune cifrate la 155.319 euro.

Tribunalul Alba a admis in parte cererea austriacului si a obligat societatea producatoare de portelan sa-i achite 16.821 de euro cu titlu de "pretentii", respectiv 3.800 de lei cheltuieli de judecata. Judecatorii nu au acceptat ca IPEC SA sa plateasca si penalitatile solicitate de Muhlberg.

Disputa economica nu atragea atentia daca nu era "pigmentata" cu plangeri penale si cu implicarea prefectului Cosmin Covaciu, care a si comparut ca martor in fata instantei. Pana la numirea in functia de prefect, Cosmin Covaciu a fost director comercial al IPEC SA si a fost implicat direct in afacerile derulate cu Manfred Muhlberg.

Relatiile de afaceri dintre IPEC, reprezentata de administratorul si actionarul majoritar Elena Covaciu, mama prefectului Cosmin Covaciu, si Manfred Muhlberg, administratorul SC Ro Axa SRL Alba Iulia, au inceput in decembrie 2002, cand intre cele doua parti a fost incheiat un contract de agent.

Prin acest contract, austriacul s-a angajat sa intermedieze societatii producatoare de portelan relatii de afaceri cu firme din tari ale Uniunii Europene, de pe urma carora el urma sa beneficieze de un comision.

Cele doua parti nu s-au inteles, insa, decat o perioada scurta de timp, avand in vedere ca in anul 2003 Elena Covaciu a depus o plangere penala impotriva lui Muhlberg, in care l-a acuzat de inselaciune.

Plangerea a fost facuta pe motiv ca agentul intermediar nu si-ar fi respectat obligatiile si ar fi indus in eroare IPEC SA cu privire la neplata produselor achizitionate si vandute catre doua firme din Germania, prejudiciul estimat fiind de 1,017 miliarde de lei vechi.

Procurorii au stabilit, insa, ca nu se impune inceperea urmaririi penale impotriva lui Manfred Muhlberg.

In februarie 2006, omul de afaceri german a dat in judecata firma familiei Covaciu pentru recuperarea unui comision in valoare de 27.706 euro si a unor penalitati de intarziere calculate la suma de 127.613 euro. In acelasi proces, societatea a cerut instantei obligarea cetateanului german sa plateasca suma de aproximativ un miliard de lei vechi, solicitare care a fost respinsa de judecatori.

Tribunalul Alba a acceptat, in schimb, ca IPEC sa plateasca o parte din comisionul solicitat de Muhlberg.

Prefectul Cosmin Covaciu a evitat sa comenteze decizia instantei si a precizat ca ramane la latitudinea reprezentantilor IPEC SA formularea unui recurs. "Este un litigiu comercial. Nu am nici un punct de vedere personal", a spus Covaciu.