In Valea Jiului, moda tatuajelor cat mai mari si a piercingurilor cat mai vizibile face ravagii printre tineri. Putini sunt cei care mai aleg un cercel finut, cu o piatra semipretioasa pentru buric sau nas, majoritatea vrea acum piercinguri cat mai mari in nas, sprancene sau in limba.

La Petrosani este acum moda "tunelurilor", adica niste cercei de mari dimensiuni, asemanatori unor nasturi, pentru care se fac gauri de cel putin 5 mm. Psihologii spun ca tinerii incearca in acest mod sa atraga atentia asupra lor, atat din partea prietenilor, cat si a parintilor.

In parc, pe role sau skateboard-uri, tinerii din Valea Jiului se remarca prin piercinguri, care de care mai mare, mai vizibil, in zone cat mai la vedere - sprancene, nas, limba sau buze - tinerii epateaza si reusesc sa atraga atentia asupra lor. Cerceii mici au pierdut teren in fata celor mari, tinerii inspirandu-se din ceea ce vad la televizor sau in reviste.

"Este o chestiune de moda. Tinerii copiaza de afara lucrurile extravagante. si eu prefer un cercel mic, discret, care infrumuseteaza, dar pana la urma este o chestiune de moda. In ultima perioada, «tunelurile» au ajuns la mare cautare. Este vorba despre niste discuri de mari dimensiuni, care se monteaza in urechi in mai multe etape. Aceste tuneluri nu se pun dintr-odata.

Sunt mai multe etape ce trebuie parcurse. Se incepe cu unul mic, iar apoi, cu un instrument special, se largeste gaura", a declarat Simona Beuca, managerul singurului salon de piercing autorizat din judetul Hunedoara. La final, pentru un astfel de "tunel", gaura din ureche ajunge la cel putin 5 mm si nu se poate ascunde niciodata, dar pentru moda efemera adolescentii accepta orice.

In ceea ce priveste tatuajele, la barbati raman la mare cautare cele cu motive animaliere sau florale, in timp ce femeile le prefera pe cele de spate, dar neaparat vizibile. "Se cauta cu predilectie cerceii aplicati in zona fetei, in sprancene, nas, buza. Persoana respectiva vrea sa epateze, dar cred ca este vorba de varsta", a mai spus Simona Beuca.

Pentru un piercing, un tanar trebuie sa plateasca cel putin 600.000 de lei vechi, iar un tatuaj ajunge la circa 750.000 lei. De precizat ca tatuajele raman, de regula, imprimate pe corp o viata intreaga. Teoretic, se pot scoate cu laserul, insa cei care le fac nu recomanda stergerea lor in Romania.

Un aparat cu laser performant costa 50.000 de euro si, de multe ori, saloanele prefera unele mai ieftine, dar mai putin performante.