Daniel Meze: Ce va determinat sa intrati in politica si cu ce ganduri incepeti aceasta cariera?

Traian Bodea: Desigur stiu ca m-am introdus intr-un sistem putin greu pentru mine, insa vreau sa indemn generatia tanara sa faca acelasi lucru, sa se implice in politica. In momentul in care esti nemultumit de ceva si ma refer aici la politica care s-a facut in ultimii 17 ani cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci este sa te implicit personal in a incerca sa ajuti la schimbarea lucrurilor.

Asta m-a determinat si m-a motivate sa ma implic in politica. Tineretea poate sa constituie un avantaj in politica, consider ca am reusit pana la aceasta varsta sa demonstrez multe lucruri. Eu am pornit de jos si ce m-a caracterizat in acesti ani a fost munca, seriozitatea si bunele maniere pe care le-am invatat de acasa.

Eu intru in politica dupa o perioada in care am muncit foarte mult in sectorul privat.

Daniel Meze: Cu ce va ocupati si cu ce CV intrati in politica si in cursa pentru Primaria Oradea?

Traian Bodea: Eu m-am nascut in Oradea, am 33 de ani, am copilarit in Suncuius, provin dintr-o familie saraca, modesta, cu multe necazuri, dar din fiecare lucru am invatat ceva. Acum sunt administrator a mai multor societati comerciale axate pe turism, constructii, imobiliare, comert cu materiale de constructii.

Nu am crezut ca o sa ma implic vreodata in politica, dar daca s-a ivit aceasta ocazie nu am refuzat. Mi-a suras ideea de a participa la un nivel destul de inalt, in fruntea unui partid. Multi nu s-au implicat pana acum in politica deoarece in multe partide nu ti se ofera astfel de ocazii, sunt unii in partide care isi apara ciolanul.

Mie mi s-a dat o incredere foarte mare sa ajung in fruntea partidului si sa fiu candidatul desemnat pentru Primaria Oradea. Partidul are nevoie de mine, eu am nevoie de partid, iar societatea are nevoie de implicarea in politica a noii generatii.

De 17 ani facem politica cu oameni de varsta a treia, cu oameni care au plecat in Parlament cu Dacie de 500 de euro si s-au intors de acolo milionari in euro.

Georgeta Gavris: Cum plecati in aceasta cursa pentru Primaria Oradea? Adica Partidul Conservator doreste un candidat, poate mai mult sau mai putin formal, dumneavoastra plecati chiar cu gandul de a castiga?

Traian Bodea: Mie nu imi plac lucrurile de forma, nu imi place sa fiu folosit de catre cineva ca si roata de rezerva, nu as accepta ideea asta. Eu merg pentru a incerca, daca populatia orasului Oradea va considera ca este nevoie de o schimbare a clasei politice si a da o sansa altora care vin din spate cu un trecut frumos si o alta mentalitate... va fi alegerea dansilor.

Daniel Meze: Partidul Conservator nu are nici el o imagine foarte buna. Este condus tot de o persoana din generatia pe care o condamnati.

Traian Bodea: Cunosc, stiu insa cred ca Romania mai are nevoie de inca multi ani sa se schimbe unele lucruri. Silviu Brucan spunea in anii ‘90 ca e nevoie de 20 de ani, dupa 17 ani suntem in coada Europei, avem pensii sub nivelul de supravietuire.

Oricum suntem in schimbare si politica din Romania va mai avea nevoie de inca vreo cinci ani ca sa scapam de generatia care si pe timpul lui Ceausescu a avut o implicare. Noi suntem tineri si trebuie sa-i inlocuim, sa-i ajutam sa se retraga, sau timpul ii va ajuta sa se retraga.

Daniel Meze: Presedintele PSD Bihor, Mihai Bar, spunea ca ati fost si membru PSD...

Traian Bodea: Eu nu am vrut sa merg undeva sa stau pe o banca in spate. M-am considerat capabil si sa pot avea pretentii de a incerca mai mult. In momentul in care esti intr-un partid si altii isi doresc foarte mult ce iti doresti si tu trebuie sa gasesti o alta solutie. Eu am fost simplu membru PSD cateva luni si m-am dat seama ca nu este locul potrivit pentru ca sunt altii care vor ei.

Atunci cand esti mic undeva astepti sa vina cel mare sa te pofteasca la masa, nu sa ocupi tu un loc de unde sa ti se spuna ca vezi ca te-ai pus prea in fata, du-te mai in spate. Eu nu am dorit sa fac politica ca sa am ceva foloase, eu vin dupa o experienta in sectorul privat unde m-am obisnuit ca daca vreau sa am ceva trebuie sa muncesc.

Georgeta Gavris: O sa renuntati la aceste afaceri private daca sunteti ales sau aceste afaceri personale o sa prospere odata cu cariera politica?

Traian Bodea: Banul public este ban public. In Romania nu au fost bani pentru marirea pensiilor, dar au fost bani care s-au dus asa, pe anumite cai pe care nu vreau sa le spun acum si aici. Romania a fost o tara bogata, Ceausescu ne-a lasat fara datorii si acum suntem datori vanduti. Datorita cui? Datorita tuturor guvernelor care au condus Romania in acesti ani.

Nu trebuie implicata politica cu afacerile. Perceptia oamenilor de afaceri care s-au ocupat si de politica este proasta datorita coruptiei din Romania. In multe state nu se pune problema asa, sunt preferati oamenii cu bani care sa vina in politica.

Daniel Meze: La noi oamenii cu bani si-au facut si mai multi bani din politica.

Traian Bodea: La noi s-a facut politica prin nedreptate, nesimtire si minciuna. Asta a stat la baza si la prioritatile multor politicieni. Eu vin in politica cu firmele mele, multi au venit in politica cu mainile in buzunar si s-au ales dupa aceea cu ele, e o diferenta enorma. Eu vin cu ele facute prin munca mea... Nu vreau acum sa dau exemple de astfel de politicieni.

Eu nu vreau sa fac politica prin a injosi pe altul ca sa te ridici pe tine insuti. Nu am nimic cu nimeni, nu urasc pe nimeni.

Daniel Meze: Un alt candidat la Primaria Oradea spunea despre dumneavoastra ca firmele pe care le conduceti fac afaceri cu statul si administratia publica locala, asta spre diferenta de firmele omului respectiv de afaceri.

Traian Bodea: Eu lucrez de ani de zile cu consiliul judetean si primariile din judetul Bihor, chiar o sa am o licitatie in curand. In Romania s-au schimbat mult lucrurile.

Daniel Meze: Nu mai sunt licitatii trucate? Nu se mai dau contracte cu dedicatii?

Traian Bodea: Au fost probabil pentru altii, dar nu e de competenta mea sa spun ce a fost, sunt organe abilitate care pot sa controleze. Ca isi fac sau nu datoria este cu totul altceva, daca eu am facut vreo napasta sa mi se spuna.

Daniel Meze: O sa se caute in trecutul dumneavoastra, se poate sapa linistit?

Traian Bodea: Pot sa caute, nicio problema, categoric pot sa caute linistiti. Eu, cei mai multi bani, i-am facut cu investitorii straini cu italieni, cu fabrici pe care le-am facut cu investitorii straini si din prost noroc primii bani i-am investit in terenuri. A crescut pretul terenurilor, nu a fost vina mea. Nu mi-am cumparat Mercedes din primi bani, m-am plimbat cu o nenorocita de Dacie...

Nu are cum sa-mi placa actuala clasa politica, nu imi place tot ce aud despre Partidul Conservator as minti daca as spune altceva. Eu sper sa acumulam si sa vina inspre noi persoane tinere cu care sa ducem mai departe acest partid. Cred ca toate partidele au probleme cu resursele umane. Nu foarte multi oameni de afaceri care vor sa se implice si in politica.

Si eu am primit multe telefoane si mi s-a spus: De ce te bagi in politica? Iti merge bine ce iti trebuie tie politica? Nu vreau altceva decat sa fac cariera politica si sa fac ceva in folosul societatii. In folosul meu am facut, acum vreau sa fac ceva in folosul orasului.

Georgeta Gavris: Cum credeti ca va fi campania electorala pentru Primaria Oradea?

Traian Bodea: Eu cred ca poporul roman s-a saturat ca hainele murdare sa fie spalate in public. In 17 ani politica s-a facut dupa principiul: pe cati reusesti sa ingropi, pe atat te ridici pe tine mai sus. Bagi de vina la altul si nu vi cu un plan si sa spui cum vezi tu lucrurile. Cred ca acest gen de politica este un gen de santaj, un gen murdar de care poporul roman s-a saturat. Eu cred ca trebuie sa se vina cu un plan.

Daniel Meze: Ca si om de afaceri care credeti ca ar fi lucrurile ce ar trebui rezolvate in Oradea?

Traian Bodea: Oradea este un oras care trebuie condus cu responsabilitate cu capacitate si cu o mana sa zicem asa de fier. Va trebui sa se mearga pe ideea ca ce au facut cei dinaintea ta trebuie continuat. Trebuie sa se vada lucrurile bune care s-au facut si trebuie continuat.

Nu dau acuma exemple, a te lauda ca voi face, voi face, s-a saturat electoratul... In spatele meu vorbesc lucrurile pe care l-am facut. De la un copil sarac venit la Oradea cu o uniforma si stand intr-un camin de nefamilisti... cam asta a fost situatia mea. Un lucru important care va trebui sa fie facut e cheltuirea cat mai chibzuita a banului public.

Eliminate gaurile negre sau scurgerile de bani. Banul public e banul cetateanului care isi plateste impozitele.

Daniel Meze: Cand va intalniti cu investitorii straini si discutati oportunitati de afaceri ce semnale aveti? Este Oradea un mediu prielnic pentru afaceri?

Traian Bodea: E un mediu prielnic si din pacate mai mult a fost. Am pierdut multi investitori. In ultima perioada Oradea parca stagneaza. Am trecut prin Sibiu, Brasov si am ramas impresionat de cum arata si cum se duc investitiile inainte. Pe segmentul acesta va trebui venit cu masuri si sa revenim intre orasele preferate pentru investitori. O responsabilitate politica exista. Oradea stagneaza intradevar.

Georgeta Gavris: Cati regi a avut Romania si care au fost acestia?

Traian Bodea: Nu stiu sa va spun... Carol, Mihai...

Daniel Meze: Au mai fost Carol II si Ferdinand...

Georgeta Gavris: Ultima carte citit si autorul ei?

Traian Bodea: Eu de obicei citesc Biblia, va spun sincer.

Presedintele PSD Bihor, Mihai Bar, fostul sef de partid al lui Traian Bodea ne-a declarat ca ii doreste acestuia succes in cursa pentru Primaria Oradea. „Nu il cunosc prea bine pe Traian Bodea, dar este un tanar care promite, un baiat serios ce s-a realizat din punct de vedere material si care stie ce vrea.

Nu trebuie sa subestimam niciun contracandidat si trebuie sa-i tratam pe toti cu seriozitate”, a conchis presedintele PSD Bihor, Mihai Bar.