O parte dintre copiii din Sibiu care sufera de autism vor fi tratati intr-un centru nou de terapie si recuperare. Printre beneficiari se numara si nepotul vecepresedintelui Bundestagului german, Susanne Kastner.

O cladire care a apartinut municipalitatii sibiene a devenit, incepind de ieri, centru de terapie si recuperare pentru copii cu autism. Centrul „Caleidoscop" de pe Aleea Streiu nr.

8 dispune de 18 locuri pentru copii cu nevoi speciale, carora le vor fi asigurate, pe linga serviciile de specialitate si o masa calda pe zi, transportul intre centru si domiciliu si activitatile zilnice de recreere.

Centrul isi va desfasura activitatea in baza unui parteneriat public-privat incheiat intre Serviciul de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Sibiu si Fundatia „Un copil, o speranta". Copiii cu virste intre 2 si 18 ani vor primi ingrijiri din partea unui psiholog, un logoped, un kinetoterapeut, un asistent social si patru pedagogi de recuperare atit in centrul de zi, cit si la domiciliu.

Nepot de vicepresedinte

Nume mari au venit ieri la inuagurarea noului centru. In afara de oficialitatile locale, a fost prezenta si Susanne Kastner, vicepresedintele Bundestagului German. Aceasta a multumit Fundatiei „Un copil, o speranta", care-i ingrijeste de mai bine doi ani nepotul care sufera de autism.

Si presedintele Fundatiei UCOS, Elena Tudorache, a multumit tuturor celor care au ajutat ca acest centru sa poata functiona. „In judet sint 54 de copii care sufera de autism, iar noi avem in ingrijire 18. Sper ca acest centru de terapie si consiliere pentru copii cu autism sa fie un serviciu social foarte bun", spune Elena Tudorache, presedinta UCOS.

Presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch, a recunoscut ca nu stia, pina nu demult, ce inseamna autismul, si ca a aflat despre aceasta boala doar atunci cind i s-a propus sa semneze un parteneriat cu Fundatia UCOS.

Pe mina specialistilor

Cei 18 micuti care beneficiaza de ingrijirea specialistilor au fost si ei prezenti, ieri, la inaugurare. Se tineau strins de miinile parintilor si se uitau cu ochii mari la centrul unde isi vor petrece aproape intreaga zi, de acum inainte. Aici, vor fi ingrijiti de persoane specializate platite de Primarie.

„Contributia Serviciului Public de Asistenta Sociala consta in alegerea a 10 specialisti care vor avea grija de copii si plata salariilor acestora din bugetul serviciului public.

Copiii cu nevoi speciale vor primi ingrijiri din partea unui psiholog, un logoped, un kinetoterapeut, un asistent social si patru pedagogi de recuperare", a precizat Mirela Glogore, de la Biroul de Presa al Primariei Sibiu.

In ceea ce priveste fundatia „Un copil, o speranta", organizatia non-guvernamentala s-a implicat in amenajarea acestui centru si va acoperi cheltuielile de intretinere pentru acesta.

Ingrijire la domiciliu

In centrul de zi vor fi ingrijiti copiii cu virste intre 2 si 12 ani cu sindrom autist sau alte tulburari medicale asociate cu aceasta boala. Insa exista si posbilitatea ca micutii, precum si tinerii in virsta de pina la 18 ani care prezinta tulburari din spectru autist sa primeasca interventie si recuperare la domiciliu.

„Noi facem si consiliere pentru familie, iar toti cei interesati sa afle mai multe detalii despre autism, sau daca observa la copiii lor tulburari din spectrul autist sint bineveniti la centrul nostru pentru o evaluare initiala", mai spune Elena Tudorache.

Suzanne Kastner l vicepresedinte Bundestag

„Nepotul meu este tratat aici si de aceea era normal sa ma implic. Am oferit mai mult sprijin moral oamenilor din acest centru, pentru ca Primaria Sibiu a reactionat prompt la ideea de a deschide centrul. Am vazut ca si copiii cu autism daca au un mediu propice se pot dezvolta si atit eu, cit si fiica mea ne-am implicat"