Compania finlandeza Nokia a anuntat, vineri, debutul oficial al lucrarilor pentru noua fabrica de productie din comuna Jucu, in cadrul unei festivitati la care au fost prezenti atat reprezentanti ai autoritatilor, cat si ai producatorului de terminale GSM.

Investitia, estimata la 60 milioane de euro de catre oficialii Nokia, va oferi locuri de munca pentru 500 de persoane pana la finalul anului, care vor fi trimise la traininguri fie in tara, fie in strainatate. Jucu reprezinta, in momentul de fata, cea de-a unsprezecea facilitate de productie a concernului finlandez.

"Nokia are zece fabrici in noua tari, suntem singurul producator din industrie care are capacitati cu adevarat globale. Ne vom dezvolta aceasta retea pentru a fi competitivi", a spus Raimo Puntala, senior vicepresident Nokia pentru operatiuni si logistica.

Acesta a subliniat ca argumentele alegerii acestui amplasament au fost traditia industriala indelungata a regiunii, forta de munca, una calificata, si nu in ultimul rand conexiunile de tip logistic.

"Este importanta proximitatea cu pietele europene. Vom vedea o schimbare in aceasta zona, o vom face sa devina un parc de inalta tehnologie", a precizat Puntala. Conform estimarilor, productia va incepe in prima jumatate a anului 2008. In prima faza, la fabrica din Romania se vor efectua asamblari cu piese aduse de la celelalte unitati similare din Germania, Ungaria sau Finlanda.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara a declarat ca Guvernul Romaniei urmeaza sa aloce inca 15 milioane de lei pentru introducerea utilitatilor la investitia Nokia.

La finalul ceremoniei au fost arborate steagurile Nokia si cel al Romaniei pentru a marca startul oficial al investitiei.