Georgeta Gavris: Domnule Bot ce este Clubul Dreptei? Nu este un partid politic.

Octavian Bot: Nu este un partid este o asociatie politica care a fost infiintata in anul 2005 cu o activitate destul de bine mediatizata si sustinuta. S-a distins pe parcursul celor doi ani prin actiunile pe care le-a facut prin sprijinirea si incurajarii formarii unui pol de dreapta autentic in Romania.

Astazi in Romania este o adevarata nebunie sa-ti infiintezi un nou partid politic si nu am avut aceasta tentativa.

Daniel Meze: PNL impreuna cu PNTCD si AP doresc sa formeze un pol de dreapta pe de-o parte, iar PD impreuna cu PNL, poate PNG si partidul lui Ioan Talpes doresc si ei o constructie de dreapta.

Octavian Bot: Eu asa vad rolul Clubului Dreptei prin a sprijini adevaratele partide de dreapta pentru ca cel mai mare pericol care pandeste dreapta romaneasca este confiscarea ei de catre partide cu identitate doctrinara discutabila. Aici ma refer la PD care in opinia mea are o identitate doctrinara absolut discutabila, are o identitate doctrinara foarte confuza.

Sa nu uitam ca pana nu demult PD a fost dupa spusele lor membru marcant al internationalei socialiste si s-a transformat brusc intr-un partid popular ceea ce este un simtom al falsului in politica. Nu cred ca este posibil ca un partid sa abdice dintrodata de la doctrina socialista si peste noapte sa devina un partid care nici acum nu stie ce doctrina are.

Ei se revendica a fi un partid popular, dar in mintea iderilor PD este o confuzie totala care vorbesc de doctrina populara care nu exista. Termenul popular defineste un curent politic care uneste partide crestin democrate si partide conservatoare. Asta dovedeste ca este multa confuzie si mult fals.

In fata acestui pericol care pandeste dreapta romaneasca de a fi confiscata de un asemenea partid la care s-a alaturat mai nou si partidul lui Theodor Stolojan cu pretentii de partid de dreapta, mie mi se pare un pericol. Mi se pare imbucurator ca PNL, un partid cu traditie, doreste sa formeze un pol politic de dreapta.

Daniel Meze: Totusi din punct de vedere european privind avem un paradox. Liberlii eurpeni sunt de stanga, pe cand la noi ei se revendica de dreapta.

Octavian Bot: Corect. Avantajul doctrinei liberale este ca se poate plasa de la centru stanga spre centru dreapta si dreapta si stanga sunt notiuni relative nu sunt notiuni absolute. Conceptele de dreapta si de stanga, fiind relative, ele depind de topologia spatiului politic in care ne aflam.

Intr-un mediu politic in care PSD este considerat continuatorul Partidului Comunist, automat PNL se poate plasa in zona de centru dreapta. PNTCD era un partid de stanga in perioada interbelica.

Daniel Meze: Bun dar vedem ca dreapta nu se simte bine sub cupola PNL care nu sta bine in sondaje, care este fortat de PSD sa adopte masuri de stanga, legea privind majorarea pensiilor. Nu stiu daca PNL isi permite sa construiasca o cupola si sa ofere locuri pe lista si pentru PNTCD si AP.

Octavian Bot: Sigur este un proiect care ar trebui incurajat, dar in masura in care vor reusi vom vedea daca intentiile lor se vor materializa in concretizarea unei forte politice autentice. Oricum au mai multa legitimitate decat PD sau PLD in a se pretinde a fi partide de dreapta. In legatura cu legea pensiilor este o perceptie gresita cu reformele sociale.

Intr-un stat democratic nu sunt neaparat apanajul stangii. Stanga este egalitara, iar dreapta este inegalitara, dar nu dintr-o rea vointa. Doctrina liberala este mai putin promotoarea unor reforme sociale controlate, doctrina conservatoare este cea care promoveaza astfel de reforme.

Georgeta Gavris: Avem un veritabil Partid Conservator in Romania?

Octavian Bot: Mie imi place sa cred ca PC va deveni intradevar un partid a carui model sa fie doctrina conservatoare. La nivel central mi-a placut atitudinea PC in foarte multe situatii. Reformele sociale controlate sunt practic o prioritate pentru doctrina conservatoare. S-a acreditat o idee falsa ca numai partidele de stanga au grija de cei neajutorati.

Partidele de stanga vor egalitarism, o distribuie cat mai echitabila si o interventie cat mai accentuata a statului in economie. Asta nu exclude ca liberalii si mai ales conservatorii sa promoveze reforme sociale. Daca ne aducem aminte de fondatorul conservatorismului Edmund Burke care spunea ca „e de preferat unor revolte de jos in sus, o reforma de sus in jos”.

Daniel Meze: E greu de vazut PC un partid de dreapta cu presedinte Dan Voiculescu.

Octavian Bot: Ma rog, in Romania totul este posibil. Nu cred ca doctrina conservatoare este inventata de mine, de dumneavoastra sau de Dan Voiculescu.

Georgeta Gavris: PC a fost initial PUR, si-a schimbat infatisarea, nu putem face o analogie cu PD despre care ati vorbit?

Octavian Bot: PUR avea o doctrina social-liberala, spuneau ei, era mult mai aproape de zona de centru dreapta decat PD care a trecut din internationala socialista in zona populara.

Daniel Meze: O fuziune intre Clubul Dreptei si PC ar ajuta partidul sa-si construiasca o doctrina de dreapta, conservatoare? Putem vorbi de o fuziune sau de o absorbtie la nivel national, regional sau doar la nivelul judetului Bihor?

Octavian Bot: Sa lamurim putin lucrurile pentru ca s-a mers prea departe si unele informatii au fost inexacte. Nu neg ca am avut intalniri extrem de serioase atat cu Octavian Bara, presedintele PC Bihor pe care il apreciez, cat si cu presedintele Dan Voiculescu in vederea apropierii Clubului Dreptei de filiala judeteana a PC Bihor.

Sunt perspective de a realiza aceasta apropiere si in regiunea de nord-vest pentru ca Clubul Dreptei are nuclee in Timisoara, Cluj, Baia-Mare, Satu-Mare, Bistita-Nasaud si Arad. Aceste discutii au fost purtate in termei foarte corecti, eu am avut o discutie foarte corecta cu dan Voiculescu in care i-au explicat care este viziunea mea.

Nu ma interesat un post sau o functie, m-a interesat care este proiectul politic al acestui partid.

Daniel Meze: Gluma s-a ingrosat si Octavian Bara presedintele PC Bihor, a anuntat in conferinta de presa ca fuziunea prin absorbtie cu Clubului Dreptei este foarte posibila. Dumneavoastra ati spus ca un elefant nu poate sa fie absorbit de o musca...

Octavian Bot: A fost o gluma, daca glumele nu sunt proaste pot fi luate inserios, imi place sa fac glume bune. Dati-mi voie metaforic sa ma consider un elefant care nu se indreapta spre un cimitir si care mai are ceva de spus.

Daniel Meze: Elefantul e un pic singuratic... vi se reproseaza acest lucru.

Octavian Bot: Vedeti aici e impasul in care ne aflam acum in discutiile cu PC Bihor. A aparut aceasta idee ca eu as fi un alergator singuratic. Nu eu sunt un alergator de cursa lunga care reusesc sa duc plutonul si sa imprim un anumit ritm. Nu cred ca mi-am atins limita in politica si Clubul Dreptei poate a avut o prezenta mai activa decat a multor partide.

Vom discuta in continuare cu PC Bihor, unde sesizez eu un neajuns este o intelegere gresita a intentiilor mele. Poate ca unii membrii PC nu au inteles prea bine intentiile mele si de aceea nu putem spune ca gata va avea loc o fuziune intre PC si Clubul Dreptei saptamana viitoare.

Daniel Meze: Va intereseaza o candidatura la Primaria Oradea din partea PC?

Octavian Bot: Nu, nu ma intereseaza in mod deosebit. Nu eu nu am pus nicio conditie de genul acesta. Singura discutie a fost ca sa devin purtatorul de cuvant al acestui partid. Eu am spus ca actiunile PC nu sunt preponderent politice si eu as fi vrut ca partidul sa conteze in manifestari politice.

Georgeta Gavris: Caracterizati persoanele care si-au anuntat candidatura la Primaria Oradea.

Octavian Bot:

Calin Raita - hai sa fim seriosi

Traian Bodea - daca va proba ca poate un om cunoscut politic are ceva sanse

Dan Matei - e o ambitie de a deveni primar, nu stiu in ce masura va reusi

Daniel Meze: Ce va deranjeaza la politica bihoreana? Ati declarat in trecut ca in Bihor partidele nu se manifesta politic.

Octavian Bot: Spun si acum. De exemplu o mentalitate gresita de a face politica e sa te lauzi tot timpul ca ai adus pe ministrul X sau Y in Bihor care da atatea bani. Asta e un mod gresit de a intelege politica. Asta este un mod feudalist de a pune problema, nu traim in feudalism.

Aceasta lauda ca cineva aduce bani pentru Bihor nu este normala, nu aduce bani de acasa, guvernul este obligat sa dezvolte armonios toate zonele. Parlamentarii si partidele ar trebui sa creeze un astfel de mediu.

Georgeta Gavris: Care este ultima carte citita de dumneavoastra si care a fost autorul?

Caseta: Vreti sa va sochez? Luis Calafer, „Mecanica femeilor”.

Duelul Octavianilor

Octavian Bara, presedintele PC Bihor, a tinut sa-i raspunda cu eleganta lui Octavian Bot vis a vis de gluma acestuia cu elefantul care nu poate sa fie absorbit de o musca. „Daca vine un roi de muste, eu sunt convins ca ele pot sa rapuna si un elefant”, a declarat mai in gluma, mai in serios liderul PC Bihor.

Octavian Bara a acceptat insa remarca lui Bot cu privire la faptul ca Traian Bodea, candidatul PC la Primaria Oradea, este deocamdata un „ilustru anonim” din punct de vedre politic. Bot si-a mai indulcit tonul spunand ca orice „ilustru anonim” poate sa devina un politician de perspectiva.

Fostul parlamentar din perioada 1992-2000, Octavian Bot, se defineste ca fiind un „elefant” care mai are ceva de zis in politica bihoreana. GAZETA de Oradea si Radio Transilvania l-au invitat pe politician la un dialog pe teme de doctrina si actualitate politica. Liderul Clubului Dreptei critica politicienii bihoreni care inteleg sa faca politica in mod „feudal”.

„O mentalitate gresita de a face politica e sa te lauzi tot timpul ca ai adus pe ministrul X sau Y in Bihor”, spune Bot, iar cel vizat de aceste acuze ar fi presedintele PNL Bihor, deputatul Cornel Popa.Fostul parlamentar din perioada 1992-2000, Octavian Bot, se defineste ca fiind un „elefant” care mai are ceva de zis in politica bihoreana.

GAZETA de Oradea si Radio Transilvania l-au invitat pe politician la un dialog pe teme de doctrina si actualitate politica. Liderul Clubului Dreptei critica politicienii bihoreni care inteleg sa faca politica in mod „feudal”.

„O mentalitate gresita de a face politica e sa te lauzi tot timpul ca ai adus pe ministrul X sau Y in Bihor”, spune Bot, iar cel vizat de aceste acuze ar fi presedintele PNL Bihor, deputatul Cornel Popa.