Mii de sibieni au fost sambata seara martorii celui mai mare eveniment de moda realizat vreodata in Romania. Piata Mare a Sibiului a devenit pentru aproximativ trei ore o scena a luxului, a elegantei si a frumusetii desavarsite.

“Moda e Musica Sotto Le Stelle” a adus in Capitala Culturala Europeana creatii vestimentare de peste doua milioane de euro, tinute haute-couture ale unor designeri care au imbracat nume celebre din cinematografie si muzica, dar si regine sau printese.

Tinutele fastuase ale celor noua creatori italieni si ale Doinei Levintza au fost completate de piesele muzicale ale Annei Tatangelo, de dansurile baletului televiziunii italiene RAI, dar si ale trupei de dansatori Botega.

Aparitii divine

Fausto Sarli a deschis seara care s-a dovedit unul dintre cele mai stralucitoare evenimente ale anului cultural 2007. Sarli Couture a insemnat o colectie de rochii menite sa faca din orice femeie o aparitie ametitoare. Alb si negru, gri sau alb perlat, satin, broderii si strasuri, umeri dezgoliti si siluete fine au fost principalele elemente care au retinut atentia publicului.

Tonul colectiei Marellei Ferrera a fost unul mai indraznet. Pe acorduri de vioara, modelele au defilat in tinute care de care mai uimitoare. Pantalonii trei sferturi nu au lipsit din peisaj, dupa cum nu au lipsit nici sepcile, ciucurii, sau floricelele aplicate.

Urme de roz si verde au completat tinutele negre sau gri, transparente, iar plasa de pescar a fost unul dintre motivele care au facut din fiecare model o sirena eleganta. Creatiile lui Gianni Calignano au surprins privirile prin note vii, de la fuchsia la rosu de foc. Un model de abanos in dresuri albe a scos in evidenta inocenta tinuta imaculata semnata Calignano.

Rochiile vaporoase, strasurile, franjurile si sandalele argintii au marcat stilului creatorului italian.

Inger in cristale Swarovski

La randul sau, Franco Ciambella a dovedit ca fiecare rochie are menirea sa reinventeze stilul feminin. Creatiile din organza transparenta, salurile, corsetele si cristalele Swarovski au smuls admiratia si aplauzele audientei.

„Eu am aduse cateva din cele mai interesante creatii ale mele, printre care si o rochie plina de cristale Swarovski, care a fost creata impreuna cu casa Damiani pentru cantareata italiana Milva. Ideea colectiei este despre o femeie care se transforma, o femeie contemporana, o femeie care asculta muzica electronica.

Este o colectie-oda pentru o noua Afrodita care poate sa fie atat pe covorul rosu, cat si la o serata importanta”, a subliniat Ciambella. Ultima creatie pe podiumul de la Sibiu a transformat un manechin sibian intr-un vis alb, presarat cu cristale Swarovski. „E o mare, mare onoare pentru mine sa port aceasta rochie foarte, foarte frumoasa.

Mi se pare ca este facuta ca pentru printese, pentru starurile de la Hollywood. Emotia e cu atat mai mare cu cat sunt la Sibiu, orasul meu natal”, a marturisit modelul sibian Gabriela Popa.

Accesoriile conteaza!

Doina Levintza a fost singurul invitat din Romania. Accesoriile voluminoase au fost nota dominanta a colectiei, alaturi de tonurile metalice. Colanti argintiu-metal, matasuri si voaluri aurii, margele imense si intens colorate, plus pelerine vaporose au starnit interesul celor prezenti.

Creatiile Giovanni Cavagna au adus in prim-plan impletiturile, tricotajele, snurul rasucit, iar asta s-a vazut atat la nivelul accesoriilor, dar si in textura tinutelor. Pantalonii din satin auriu, rochiile negre si pantofii stralucitori au inchegat conceptul Cavagna.

Colectia Fahrad Re a imbinat motive care de care mai surprinzatoare: margini creponate, bolerouri, strasuri, rochite scurte, dar si rochii cu trena sau broderii sclipitoare.

Made in Italy

Dupa aceasta colectie, primarul Sibiului, Klaus Johannis, nu a putut decat sa sublinieze ceea ce deja era evident: “Este, cu certitudine, unul dintre cele mai frumoase evenimente din capitala culturala europeana!”.

Organizatorul “Moda e Musica Sotto Le Stelle” a motivat alegerea Sibiului pentru a doua editie a evenimentului, dupa ce prima editie a avut loc anul trecut la Bucuresti. „Am ales Sibiul pentru ca noi credem ca este una dintre cele mai frumoase orase din Romania, capitala culturala europeana.

Ne doream sa gazduiasca si o manifestare italiana, care exprima capacitatea noastra de a crea. Ati putut admira cele mai frumoase creatii haute-cuture pe care le-a putut prezenta Italia”, a spus Giulio Bertola, organizatorul evenimentului, presedinte ADV Communication.

Frumusete la superlativ

Curiel Couture, colectia surorilor Curiel, a imbinat culori tari, broderii grele si voaluri vaporoase. Combinatiile de orange si albastru au facut trecerea de la rochiile albastru marin la portocaliu. O tinuta din organza alba a facut loc tot unei rochii imaculate. In adierea ultimei seri de iunie, voalul alb, de cativa metri, brodat, a transformat momentul intr-un vis de vara.

Renato Balestra a incheiat evenimentul. Croielile au imbinat taieturi de alb/albastru inchis, alb/rosu. Rochite turnate in strasuri grele, materiale creponate si vaporoase au facut din manechine adevarate printese. Cerceii sclipitori, tip candelabru, le-au atins usor gatul si umerii goi, iar pantofii din satin, cu tocuri inalte, le-au scos in evidenta formele feminine.