Soft32.com, site-ul specializat pe download, detinut de firma sibiana ITNT SRL, s-a aflat pe prima pozitie in tara, ca numar de vizitatori, potrivit clasamentului trafic.ro, doar cateva satpamani.

Lucian Todea, directorul ITNT SRL a decis, recent, sa retraga site-ul din clasamentul trafic.ro. Directorul ITNT a motivat alegerea prin faptul ca listarea in clasamentul romanesc nu aducea niciun avantaj.

Decizia proprietarului soft32.com, site specializat pe download si stiri, vine la scurt tim dupa ce un alt site important, ca numar de vizitatori, sofptedia.com, a fost retras de la listarea in clasamentul trafic. ro. Softpedia este specializat tot pe download si, inainte de retragerea de la lsitarea in clasamentul trafic.ro, avea mai multi vizitatori decat site-ul sibianului Lucian Todea.

„M-am gandit de mai mult timp sa retrag site-ul din clasamentul trafic.ro, pentru ca nu ne aducea niciun avantaj. Vrem ca statisticile sa fie private. In plus, noi avem target international, iar clasamentul trafic.ro, din Romania, nu este foarte cunoscut la nivel international”, a declarat Lucian Todea, care a precizat ca soft32.com beneficiaza de o statistica opferita de Google.

„Aveam in paralele statistici oferite prin trafic.ro si Google Analytics. Am ales sa ramanem cu cele oferite de Google, care sunt foarte bune si care sunt ceea ce avem noi nevoie”, a mai spus Todea.

Directorul general al ITNT, firma care si-a propus afaceri de 900.000 de euro anul acesta, considera ca prima pozitie ocupata in trafic.ro nu avea efecte asupra veniturilor societatii si nu reflecta adevarul privind numarul cel mai mare de vizitatori detinut de un site apartinand unei firme romanesti.

In urma retragerii softpedia.com si soft32.com, pe primul loc in tara, ca numar de vizitatori, potrivit trafic.ro, se afla negoen.ro.

Contorizare oficiala a traficului

Contorizarea traficului site-urilor de internet este in acest moment destul de ambigua. Mai multe site-uri specializate in contorizare, precum trafic.ro sau statistici.ro, ofera statistici pe baza carora alcatuiesc un clasament. Aceste clasamente sunt insa diferite si nu toti proprietarii de site-uri sunt de acord cu ele.

Autoritatile din domeniul mass-media romanesti incearca acum sa faca putina ordine pe internet. Astfe, in urma cu o luna, a inceput procesul de implementare a contorului cu ajutorul caruia BRAT si compania germana Spring, furnizorul solutiei tehnice, masoara traficul, audienta si profilul utilizatorilor celor peste 150 de site-uri inscrise in Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI).

Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT), prin Departamentul sau de Internet si compania germana Spring GmbH au testat sistemul de masurare a traficului pe net si urmeaza sa demareze oficial procesul de contorizare a traficului.

Reprezentnantii BRAT dau asigurari ca pana in toamna vor fi disponibile primele date de trafic, urmand ca, in ianuarie 2008, sa fie gata si datele cu privire la audienta si la profilul socio-demografic al vizitatorilor.

Internetul, loc pentru milionari

Investitia in site-uri de internet incepe sa devina foarte rentabila si in Romania. Una din cele mai importante achizitii, in domeniu, s-a produs in urma cu mai mult de o luna.

Atunci, proprietarul neogen.ro, primul site din Romania acum, dupa retragerea soft32.com din clasamentul trafic.ro, a primit mai multe milioane de euro pentru pachete minoritare din societatile care detine site-urile grupului Neogen.

Fondul american de investitii Tiger Global Management a achizitionat un pachet minoritar de actiuni la Neogen, care detine site-ul de recrutare online bestjobs.ro, si o participatie la eJobs Group SRL, care detine site-ul e-jobs.ro, valoarea totala a celor doua tranzactii depasind 10 mil. euro, potrivit Ziarul Financiar.

ITNT, afaceri de 1 mil. euro

Directorul ITNT SRL, Lucian Todea, estimeaza pentru primul semestru al acestui an o cifra de afaceri aproximativ egala cu cea inregistrata anul trecut, in aceeasi perioada, adica intre 400 si 500.000 de euro. Pentru 2007, ITNT si-a propus atingerea nivelului de anul trecut al cifrei de afaceri, de aproape 1 mil. euro.

„Din pacate, ne-am propus doar egalarea cifrei de afaceri de anul trecut, pentru ca sunt niste evolutii mai speciale. Traficul de vizitatori a avut si scaderi. Explicatia vine poate din faptul ca apar multe alte site-uri de download, multe dintre acestea fiind mai degraba clone ale site-urilor mari. De aceea, traficul scade mai ales pe partea de download”, arata Lucian Todea.

Games32.com si nextnews.com

ITNT a lansat recent un alt proiect, games32.com, specializat pe stiri si download din domeniul jocurilor. „Inca nu avem venituri din site, pentru ca suntem in faza in care vrem sa crestem traficul. Probabil ca in termen de 6 - 12 luni, vom avea un numar foarte mare de vizitatori”, mai spune Todea.

Un alt proiect ITNT, lansat deja, este nextnews.com, site dedicat exclusiv stirilor.