Dormi, votezi fara sa stii ce, lipsesti nemotivat la greu, citesti ziare, faci integrame, mai dormi, mananci, votezi si de la capat... Aceasta este imaginea pe care o asociaza multi parlamentarului roman.

Pentru a avea o perspectiva statistica asupra activitatii parlamentare, Institutul pentru Politici Publice a realizat un top al activitatii parlamentarilor in perioada 06 februarie 2006 - 28 iunie 2007. Criteriile dupa care a fost realizat topul sunt: prezenta, initiativele legislative, loialitatea si numarul de luari de cuvant in plen.

Funar, in trei topuri

Cel putin din punct de vedere statistic, clujenii stau bine in aceste topuri. Astfel, medaliatul cel mai cel este senatorul Gheorghe Funar, care se afla in 3 dintre topurile nationale mentionate: initiative legislative (locul 1), prezenta (locul 3) si luari de cuvant (locul 3). La Camera Deputatilor, clujenii domina topul initiativelor legislative prin independentul Mircia Giurgiu.

In continuare, Clujeanul.ro va prezinta topurile clujene in functie de cele patru criterii.

Prezenta parlametarilor a fost cuantificata in functie de numarul de voturi exprimate la lucrarile organului legislativ. Astfel, daca ar fi participat la toate sedintele de dezbateri, deputatii ar fi trebuit sa aiba inregistrate, pe cartelele de vot, un numar de 2.456 de voturi exprimate.

Prezenta de 89%

Primul loc al topului la deputati este ocupat de liberalul Mircea Valer Pusca, acesta fiind prezent la 89% din dezbaterile cu vot ale Camerei. La Senat, pole-position-ul a fost luat de Gheorghe Funar (PRM), tot cu 89%. La coada clasamentului se afla deputatul independent Mircea Giurgiu, a carui prezenta se ridica la 42%. La Senat, ultimul loc apartine lui Vasile Dancu (PSD), cu o prezenta de 20%.

Desi a fost cel mai chiulangiu deputat, Mircia Giurgiu si-a spalat pacatele prin faptul ca s-a clasat pe locul intai pe tara in ceea ce priveste initiativele legislative. Acesta a pus pe hartie nu mai putin de 104 initiative legislative. Si la Senat, pe primul loc in clasamentul pe tara al initiativelor legislative il ocupa un clujean: Gheorghe Funar, cu 198 de proiecte de lege.

La coada clasamentului se afla deputatul Konya-Hamar Sandor (UDMR), care nu a depus nici macar un proiect de lege, si senatorul Vasile Dancu (PSD), cu 4 initiative.

Cel mai "guraliv" deputat clujean este conservatorul Petru Calian, care a luat cuvantul de 301 ori in plen. La Senat, Gheorghe Funar conduce cu 1042 de luari de cuvat. Cel mai loial deputat clujan este Horea Uioreanu (PNL), in timp ce la Senat acest loc este detinut de Eckstein Kov?cs Peter Eckstein.