Bolnavii internati in spitalele din Sibiu ar putea avea o viata mai buna. Ca sa ii mai scape de arsita verii, Autoritatea de Sanatate Publica Sibiu a cerut Ministerului Sanatatii 164 de aparate de aer conditionat pentru cele 7 spitale din judet.

Temperaturile caniculare de saptamina trecuta i-au convins chiar si pe reprezentantii Ministerului Sanatatii ca bolnavii nu pot fi internati in saloane fara aparate de climatizare a aerului. ASP Sibiu a facut un calcul si a reiesit ca in cele sapte spitale din judet ar fi necesare 164 de aparate de aer condtionat, printre acestea numarindu-se si statii centralizate.

Acesta este numarul minim de aparate de aer conditionat, care desi nu ar asigura nici pe departe climatizare in toate saloanele, ar face viata mai usoara bolnavilor aflati in stare grava, celor operati sau bebelusilor. ASP a trimis necesarul de aparate si urmeaza sa afle daca cererea le va fi aprobata sau nu.

Pentru bolnavii grav

Desi in toate saloanele de spital este foarte cald, iar mirosul este uneori insuportabil, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a luat decizia de a contabiliza numarul de aparate de aer conditionat necesar spitalelor macar pentru sectiile in care se afla bolnavii grav, pentru salile de nasteri sau operatii, ori pentru saloanele de copii si nou-nascuti.

„Am avea nevoie de 164 de aparate de aer conditionat pentru sapte spitale din judet, respectiv Spitalul Clinic Judetean, Spitalul de Pediatrie, Spitalul de Psihiatrie, Spitalul Cisnadie, din Agnita, Medias si Spitalul de Pneumologie.

In acest numar vor fi incluse si statii centralizate, care vor acoperi climatizarea unei sectii intregi", spune medicul Simona Berariu, purtator de cuvint in cadrul ASP Sibiu.

Mediasul, in fruntea listei

Cele mai multe aparate de aer conditionat au fost cerute de Spitalul din Medias, care a anuntat ca are nevoie de 43 de aparate de aer contionat. Conducerea ASP spune ca desi acest spital este mai mic decit Spitalul Clinic Judetean, numarul solicitat a fost mai mare deoarece Spitalul Judetean dispune deja de citeva aparate de climatizare achitionate prin Fundatia Spitalului, in urma unor donatii.

„Mediasul nu a mai fost dotat cu astfel de aparate. Acestia si-au justificat cererea pentru a climatiza sectii importante din spital. Cel mai mic numar de aparate a fost cerut de Spitalul Agnita, noua. Acesta a fost urmat de Spitalul de Pediatrie cu 14 aparate, Psihiatrie 18, Cisnadie 14, TBC 23 si SCJ 33. Abia de acum se vor incepe licitatiile.

Ramine acum de vazut cite dintre aparatele cerute ministerului vor fi aprobate si cind vor ajunge acestea in spitale", arata Simona Berariu

Boli din aerul conditionat

In zilele caniculare, cind temperaturile extrem de mari devin un supliciu, indiferent daca sintem la birou, in masina sau acasa, punerea in functiune a aparatelor de aer conditionat a devenit indispensabila. Medicii spun insa ca tot mai multe persoane se prezinta la spital cu afectiuni respiratorii, nevralgii si alte afectiuni provocate de aerul rece generat de aparatul de aer condtionat.

Nici copiii nu sint feriti de acest lucru, iar medicii nu recomanda instalarea aparatelor de climatizare in camera copilului. Mai mult, aparatul trebuie sa fie dotat neaparat cu termostat, iar filtrele de aer trebuie curatate cit mai des.