Costurile funeraliilor au atins si ele cote de lux. O asemenea inmormantare poate ajunge la 20.000 de lei noi.

In cazul in care decesul are loc la spital, firma de pompe funebre preia decedatul, asigura transportul la domiciliu, la capela sau la casa funerara, intermediaza actele de deces, obtine locul de inhumare, furnizeaza articole funerare (sicriu, giulgiu, cruce), dar si alte articole necesare: lumanari, jerbe, coroane, colaci, coliva, prosoape, batiste, asigura transportul decedatului la cimitir.

Pentru ca toate aceste servicii complete oferite „la pachet” depasesc 6000 de lei. Constatarea medicala trebuie facuta de medicul de familie, contra sumei de 60 de lei, sau de un alt medic constatator pus la dispozitie de firma de pompe funebre. Indiferent ca apelezi la ambulanta sau la o firma de pompe funebre, imbalsamarea costa in jur de 300 de lei.

Conform ritualului, rudele trebuie sa se asigure ca decedatul va fi curat si imbracat. Daca de „spalat” scapi cu 100 de lei, pe un costum dai atat 300 de lei, dar si cateva mii de euro, daca vrei sa faci impresie. Cosmetica mortuara, inseamna alti bani, respectiv intre 50 si 200 de lei.

Sicrie exotice

Sicriul reprezinta statutul social al decedatului, asa ca producatorii au adus inovatii pentru toate buzunarele. De la 1.150 sicriul simplu, pana la 17.500 de lei, tron din lemn de trandafir. La cealalta extrema, sunt cu capac din sticla. Lemn masiv de stejar sau fag, lacuit, finisaje impecabile, manere de inox si cu satin pe dinauntru.

Mai sunt unele tapitate, cu salteluta si pernuta, dar care ajung si pana la 5000 de euro, pentru ca sunt lemn de trandafir sau mahon importate direct din Africa, Spania, Italia si Grecia. Cheltuielile nu se opresc aici. Indiferent daca decedatul a fost bogat sau sarac, traditia cere sa aiba cruce la cap.

La cele de lemn, pretul variaza intre 75 si 200 de lei, la care se adauga scrisul numelui, cu vopsea sau incrustat, la preturi intre 30 si 100 de lei. Daca se doreste insa o cruce din ciment mozaicat sau un monument funerar de marmura sau granit, costurile sunt ceva mai ridicate, intre 450 de lei si 3.000 de euro.

Afisarea portretului, fie ca e vorba de o fotografie in ceramica, un portret desenat pe o placa de granit sau un bust sculptat se incadreaza intre 70 de lei si 1.000 de euro. Transportul sicriului la domiciliu, stationarea la biserica si apoi drumul catre cimitir costa intre 50 sau 100 de lei, in functie de distanta ce trebuie parcursa.