Pe platoul cu avioane MIG si elicoptere PUMA, s-au intalnit fosti si actuali zburatori, impreuna cu cei din umbra lor, cei care sustin aripile pentru zbor.

Amintiri

Constituita in 1982 si transferata la Campia Turzii in 1987, Escadrila 48 a fost cea care a venit sa tulbure linistea platoului cu zgomot de avioane MIG si, mai apoi, de elicoptere PUMA. Din pacate, cel care a fost primul comandant, maiorul (in '87) Ioan Bondoc, a fost prezent numai in cuvintele nostalgice ale fostilor colegi si subalterni.

Aerodromul militar de aici a fost construit in anii '52-'53. Prima pista a fost betonata in 1958. Apoi, la sfarsitul deceniului IX s-a adaptat pentru decolarea supersonicelor. Astazi, dupa etapa de modernizare din 2004, pistele sunt capabile sa primeasca orice avion din dotarea aviatiei romanesti, precum si ale fortelor aeriene ale NATO.

Decolarile si aterizarile pot avea loc, zi si noapte, in orice conditii meteorologice.

Multi dintre „veteranii” prezenti au manuit mai intai lopata si tarnacopul la construirea si modernizarea infrastructurii. Criteriile actuale de performanta sunt indeplinite cu profesionalism.

Ceremonial si porti deschise

Pentru aniversare, baza militara a fost invadata de civili. A fost o zi a „portilor deschise” fosti si actuali zburatori, impreuna cu cei din umbra lor, cei care sustin aripile pentru zbor, pentru familii si prieteni, pentru reprezentanti ai conducerii aviatiei militare romanesti, pentru reprezentanti ai autoritatilor locale din Turda si Campia Turzii, pentru curiosi.

Oricine a putut atinge supersonicul parcat, cu cei peste sase mii de cai-putere adormiti, si a putut admira insemnele de pe uniformele pilotilor, marcand participarea la misiuni internationale.

Ceremonialul militar si cel religios, cuvantari in care s-a rememorat istoria bazei, defilarea garzii de onoare si aeronave in zbor la verticala pistei, o expozitie de fotografii si prezentare multimedia, urmate de un „hangar party” in care „cei care au lasat o bucatica din sufletul lor in betonul pistei” s-au bucurat de revedere.

Cuvinte de lauda

Subsecretarul de stat Corneliu Dobritoiu si Generalul lt. Constantin Croitoru, seful Statului Major al Aviatiei Militare, au onorat cu prezenta manifestarile. Prilej de a se da citire listei de avansari in grad si functie pentru cei mai merituosi din personalul de la Baza 71 Aeriana Campia Turzii.

Comandorul Ion Avram, a organizat sarbatoare cu rigoare militara si suflet de gospodar, dovedind ca aviatia este detine un spirit de corp deosebit, bazat pe pasiunea zborului si pe seriozitatea si profesionalismul implicat de activitate. Familia cuprinde si „ajutoarele din umbra”.

Fara munca celor implicati in intretinerea tehnicii, dirijarea zborului, paza si apararea bazei, aripile s-ar frange.

In pericol pentru salvarea vietilor

Misiunile sunt diverse, pregatirea vizeaza colaborarea cu armatele partenere si actiuni pentru comunitati in dificultate. Un pilot de elicopter, comandorul Marian Petrus, ne-a vorbit despre cei 25 de ani de experienta, dar si despre misiuni de salvare in momente de dezastre.

„Nu percep riscul in mod deosebit. Merg la serviciu ca oricare alt om. Ne bazam pe seriozitatea muncii noastre si a camarazilor. Dotarea tehnica, cunoasterea si stapanirea ei ne ajuta sa micsoram riscul implicat de zbor. Riscul real il stim numai noi!” - se confeseaza cel care a fost peste trei mii de ore in zbor.