Conducerea Agentiei de Protectia Mediului a facut apel la persoanele fizice sa preia o parte din animale

» Inspectorii de mediu au decis inchiderea sectiei de animale carnivore

» Administratia Gradinii nu are bani pentru efectuarea modernizarilor cerute de legislatie

O parte dintre animalele Gradinii Zoologice din Oradea vor fi donate persoanelor fizice interesate. Decizia a fost luata de conducerea Agentiei de Protectia Mediului Bihor, care, in urma unui control, a decis inchiderea sectiei cu animale carnivore.

De asemenea, conducerea Gradinii a fost avertizata ca in termen de 45 de zile sa intre in legalitate, in caz contrar urmand sa se dispuna inchiderea totala a Gradinii Zoologice.

Inspectorii APM au constatat ca, din cele 13 cerinte prevazute in planul de conformare, doar cinci au fost realizate in totalitate si una partial. Inspectorii nu au aplicat nici o amenda beneficiarului si au amanat retragerea autorizatiei cu 45 de zile. "si noi vrem Gradina Zoologica, dar pana acum nu s-a aplicat legea si e pacat, pentru ca se puteau lua anumite decizii in privinta animalelor.

De exemplu, sunt unele specii din care exista prea multe exemplare. La ce le trebuie lor 12-13 lei si 24 de lupi? Aceasta e o greseala de management. Ar putea sa elibereze spatiu, donand cateva din aceste exemplare altor gradini, sau chiar vanzandu-le. Iar din banii aceia, puteau sa faca investitii", a declarat Calin Mocan, directorul APM.

El a facut apel la persoane fizice si ONG-uri sa preia o parte din animale, daca au conditiile necesare. "Unele animale de la Zoo Oradea vor fi transferate, dar in conditiile in care majoritatea gradinilor din tara vor fi inchise sau nu mai au nevoie de specii in plus, nu stiu unde le-am putea da. Poate sunt oameni care au teren si ar fi dispusi sa tina cateva din aceste animale.

Daca indeplinesc toate conditiile pentru a le ingriji, noi le dam gratis animalele", a declarat directorul APM, Calin Mocanu.

Administratorul Gradinii Zoologice din Oradea, Viorel Astilean, s-a aratat surprins de declaratiile facute de directorul APM. "Este o nebunie. Cum poate sa faca apel la populatie? Este el proprietarul? Animalele sunt in proprietatea Consiliului Local", a spus Astilean. El a precizat ca legea interzice sa instrainezi animalele daca nu sunt create conditiile necesare pentru ingrijirea lor.

Administratorul sustine ca Gradina Zoologica are spatiu suficient, insa nu are banii necesari pentru amenajarea lui. "Daca Consiliul Local imi da bani, atunci le vom crea conditii", a mai spus Astilean.