Dupa mai bine de sase luni de conducere interimara si cateva scandaluri, Universitatea Oradea are din nou rector

Senatul Universitatii Oradea l-a ales ieri in functia de rector al institutiei pe Cornel Antal, care a castigat scrutinul in fata lui Vasile Bara si a lui Ioan Felea. Cornel Antal este profesor in cadrul Facultatii de Energetica si a fost prodecan.

El a castigat alegerile in al doilea tur, unde a concurat cu Vasile Bara, decan al Facultatii de Mediu, ales rector in urma cu cateva luni, dar suspendat prin decizia ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei. Antal a obtinut ieri 62 dintre voturile senatorilor, fata de 34, cate a primit Bara. "In primul tur, nici unul dintre candidati n-a obtinut majoritatea necesara.

Au fost 43 de voturi pentru Cornel Antal, 35 pentru Vasile Bara si 18 pentru Ioan Felea, sef de catedra al Facultatii de Energetica. S-a reluat votul, ramanand in cursa cei cu cele mai multe voturi. A castigat Cornel Antal", a declarat Mircea Pop, purtatorul de cuvant al Universitatii.

Participantii pot sa conteste alegerile pana miercuri la ora 15.00.

Fostul rector al Universitatii, Teodor Traian Maghiar, alaturi de tatal lui, Teodor Maghiar, fost rector si el, sunt urmariti penal de DNA pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si fals intelectual.

Initial, senatul universitatii a decis mentinerea lui Maghiar in functie pana cand Justitia va da un verdict, insa Teodor Traian Maghiar a fost suspendat din functie de ministrul Educatiei de atunci, Mihail Hardau. Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva fostilor rectori ai Universitatii Oradea, tata si fiu, la inceputul acestui an.

Cei doi sunt acuzati ca au prejudiciat statul cu peste 25 de milioane de euro. Dupa demiterea lui Maghiar, au fost organizate noi alegeri, castigate de Vasile Bara, dar care au fost invalidate de Minister.