Calugaritele au cazut pe Gandul!

de Mihai Gadalean     Foaia transilvana
Marţi, 3 iulie 2007, 0:00


Penultima escrocherie mediatica

Intr-o simbata, crucisatorul presei romanesti a pornit la razboi. Sau, mai bine zis, la cruciada. Cavalerii CTP-ului au intrat in plin in prima pagina de weekend cu un subiect asa-zis senzational: "falsele calugarite tamaduitoare online dau tepe prin mica publicitate".

Trei fotografii in sepia cu trei tanti imbracate ca niste ninjalai trebuiau sa ilustreze fraudele demascate de cei doi reporteri gindiristi: fiice de-ale Tatalui care se dau drept vindecatoare albe si cu frica Lui sint, de fapt, niste tepare amarite care-i fraieresc pe alti amariti creduli.

Insa, in editia de luni, Gandul nu s-a putut abtine si a facut dovada solidaritatii intre tepari: a publicat din belsug anunturile maicutelor respective, in paginile de mica publicitate.

Cu Gandul nu gindesti

Subiectul "falselor calugarite online" era cu atit mai senzational cu cit era transmis in direct, live, de la fata locului si de la spatele ziarului. Ce e drept, presedintele Clubului Roman de Presa, promotor al eticii presare, n-a indraznit sa le bage si simbata la inaintarea pozitiva.

Asa ca s-a sacrificat si, in pagina de mica si foarte mica publicitate, a bagat-o doar pe Maicuta Stefania care "va rezolva orice problema chiar si telefonic." Anuntul se incheia cu un g mic, intre paranteze. G de la Gandul, normal, ca doar Cristian n-a fost niciodata adeptul P-ului de la publicitate... Cititorul ce-ar fi trebuit sa inteleaga de aici? Normal, ca Maicuta Stefania NU e falsa.

Nu e greu de presupus ca articolul de deschidere a fost comandat chiar de respectiva, pentru eliminarea negrei concurente. Ziarul CTP-ului poate patenta astfel o noua tactica: platesti anunt de unspe cuvinte la pagina 16 si primesti, ca bonus, exterminarea dusmancelor.

Oare Stefania in ce o fi platit? In descintece moca, in butoaie de apa sfintita sau in minute gratuite in reteaua in care e ea? Oare pentru cuvintele "strong" (tepare, fraieri, teroriste, tiganci, escroace, barza, viezure, minz...) a platit mai mult?

Gandul bate fundul

Luni, dupa duminica Sinzienelor, peste maicute a coborit, probabil, harul sfint. Sau au reusit sa triseze multi fraieri cu bani. Sau Stefania n-a mai putut presta si blestemul razbunarii crucisate a atins-o. In orice caz, foaia saptespe era plina de fetele "escroacelor" de simbata care, acum, puteau sa faca in liniste toate vrajile pentru care erau arse pe prima pagina cu doua zile in urma.

Unde-i disparu CeTePe-ului coerenta editoriala? Oare, in absenta de Emil Hurezeanu, face el singur si capul si pajura, alternativ? "Respectarea deontologiei este principala ratiune de a fi a CRP", graise nu demult durul.

O fi oare si principala ratiune de a face critica de film in cadrul trustului lui Sarbu? Probabil ca nu e nimic ne-deontologic in a nu-ti placea un film, la un moment dat, pentru ca, la a doua vizionare, sa te indragostesti vertiginos de el. La fel si cu subiectele/subiectii de presa.

Mai nou, cotidianul isi face reclama si in jocurile de computer: "Ai Gandul si in Second Life!". Cum ar fi sunat oare: "Ai Gandul si in Second Nature!"? Ar fi sunat mai cinstit. Pentru ca a avea o a doua natura e cam tot aia cu a avea doua fete.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

177 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRIHotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by