Presedintele Germaniei, Horst Kohler, a luat la pas, ieri, centrul istoric al Sibiului. A inchegat dialoguri numai in germana si a baut bere din halba, cot la cot cu calfele calatoare. La plecare, a vorbit despre Capitala Culturala Europeana ca un model de urmat.

Dupa ce zeci de ambasadori, ministri si lideri politici au semnat, anul acesta, cartea de onoare a Capitalei Culturale, vizita presedintelui german a venit ca un lucru firesc. Horst Kohler este cel de-al patrulea sef de stat german care poposeste in Sibiu, de cind orasul este pe miinile lui Klaus Johannis.

Presedintele german, insotit de sotia sa, Eva Luise Kohler, a fost intimpinat, ieri, la sediul Primariei, de primarul Johannis si sotia sa, Carmen, dar si de viceprimarul Eugen Mitea si presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch. Kohler a vizitat apoi Colegiul Brukenthal, unde a purtat discutii cu citiva elevi si profesori.

„In Sibiu, exista o dezvoltare favorabila in interesul cetatenilor si multe radacini germane. Noi avem tot interesul sa dezvoltam, in continuare, aceasta convietuire pasnica. Sibiul este un model pentru celelalte orase din Romania, iar, datorita Sibiului, Romania are o perspectiva pozitiva", a apreciat presedintele german.

Kohler a semnat in cartea de onoare a orasului si a promis ca nemtii se vor implica activ in dezvoltarea Sibiului.

Servit cu bere romaneasca

Delegatia prezidentiala s-a oprit la Casa Calfelor, din spatele Bisericii Evanghelice. Presedintele a baut bere romaneasca, dintr-o halba de doi litri, in forma de cizma. Desi s-a descurcat de minune cu halba, nu a baut-o singur, ci ajutat de tineri. In schimb, primarul sas al Sibiului nu a gustat deloc din bere. „La noi, este o traditie sa imparti berea cu cei de linga tine.

Nu sint sigura ca presedintele stie aceasta traditie, dar e un om cald, iar intilnirea cu el a fost una frumoasa. Nu l-am mai vazut pe preseinte decit la televizor. E prima data cind il vad in carne si oase, aici, la Sibiu", povesteste Julia, o tinara nemtoaica, membra a fratiei calfelor calatoare. Calfele sint tineri dulgheri, sculptori, zidari, fierari.

Ieri a avut loc intilnirea celor peste 700 de calfe calatoare, aflate in Sibiu pentru un schimb de experienta. Kohler a lasat si un mesaj scris calfelor, prin care arata ca pretuieste pastrarea traditiilor.

In aer liber

Presedintele federal a trecut si pe Podul Minciunilor si a dat nas in nas cu „meduza vorbitoare" din Piata Mica, care i-a mai smuls un zimbet. Kohler a profitat de plimbarea in aer liber si a remarcat cladirile renovate si pavajul in cele doua piete centrale. A laudat Sibiul, insa numai fata noua a orasului.

Nu a pierdut mult timp in preajma meduzei, pentru ca era asteptat la sediul FDGR, pentru o scurta intilnire cu europarlamentarul Ovidiu Gant. „Vizita presedintelui german este un semnal clar de apropiere dintre Romania si Germania. Pentru Sibiu, este o onoare extrem de mare. Aceasta vizita onoreaza, totodata, relatiile exceptionale dintre Romania si Germania.

Este, desigur, un semn catre minoritatea germana, care traieste in buna intelegere la Sibiu, alaturi de romani, maghiari si alte minoritati", a marturisit Ovidiu Gant.

Horst Kohler l presedintele Germaniei:

„Noi avem tot interesul ca Sibiu sa devina cit mai cunoscut in Germania si chiar dincolo de Germania. Sibiul demonstreaza ca cetatenii unui oras care isi iau destinul in miinile proprii, sub conducerea unui primar angajat si energic, asa cum este Klaus Johannis, pot sa obtina foarte mult".