Discutiile importante ale presedintelui Republicii Federale Germania, Horst K?hler, s-au desfasurat la Sibiu in spatele usilor inchise - cu primarul Klaus Johannis si cu episcopul Cristoph Klein. Restul, doar vorbe de bine si de lauda.

¬„Sibiul demonstreaza ca cetatenii unui oras care isi iau destinul in mainile proprii, sub conducerea unui primar angajat si energic, pot sa obtina foarte mult si acesta poate fi un exemplu pentru alte orase. Este un exemplu favorabil care va avea o forta de iradiere asupra tarii.

Viitorul Romaniei are o perspectiva pozitiva ", a spus presedintele Republicii Federale Germania.La Casa Calfelor, presedintele Germaniei a trebuit sa se conformeze obiceiului locului. Au adus si o halba de bere in forma de cizma, in care tronau aproximativ doi litri de bere.

Calfele l-au indemnat pe presedinte sa bea dupa ritualul lor, au asteptat un mesaj din partea lui in Cartea de oaspeti si au ras o gramada. Halba in forma de cizma si inscriptionata de calfe a fost daruita presedintelui, care a si primit o lectie despre „cum se da talpa unei halbe”, din partea unei calfe.

Presedintele Horst K?hler a venit la Sibiu ieri dimineata, aterizand impreuna cu delegatia sa pe Aeroportul Sibiu la orele 9.30. Intampinat de primarul Klaus Johannis, presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch, si subprefectul Marin Craciun, presedintele german a oprit direct la Primarie.

Iarasi intampinat de primar, alaturi de care a discutat in spatele usilor inchise timp de aproximativ 25 de minute.

„Vizita de la Buciresti trebuia sa aiba o legatura si cu Sibiul, mai ales ca anul acesta este Capitala culturala europeana. Cred ca orasul a primit aceasta distinctie si datorita radacinilor germane de aici, unde regasim persoane de diferite religii si etnii care convietuiesc pasnic, cu interesul comun de a se dezvolta”, a declarat presedintele Germaniei dupa discutiile cu Johannis.

Evident, seful Republicii Federale Germania nu a putut sari peste laudele la adresa primarului sibian.

¬„Sibiul demonstreaza ca cetatenii unui oras care isi iau destinul in mainile proprii, sub conducerea unui primar angajat si energic, pot sa obtina foarte mult si acesta poate fi un exemplu pentru alte orase. Este un exemplu favorabil care va avea o forta de iradiere asupra tarii. Viitorul Romaniei are o perspectiva pozitiva ", a spus presedintele Republicii Federale Germania.

Berea calfelor

De la Primarie, presedintele s-a lasat informat de primar asupra catorva detalii din Piata Mare, dupa care a intrat in Liceul Brukenthal, insotit doar de delegatia sa oficiala. A urmarit timp de 30 de minute programul elevilor de la Brukenthal, dupa care a pornit inspre Podul Minciunilor, prin spatele Bisericii Evanghelice din curtea Liceului.

Drumul sau a fost oprit insa de calfele care adasta de ceva vreme la Sibiu, in Casa Calfelor. Acestia au pregatit o masa, cu ceva apa minerala, la care au adus si o halba de bere in forma de cizma, in care tronau aproximativ doi litri de bere. Calfele l-au indemnat pe presedinte sa bea dupa ritualul lor, au asteptat un mesaj din partea lui in Cartea de oaspeti si au ras o gramada.

Halba in forma de cizma si inscriptionata de calfe a fost daruita presedintelui, care a si primit o lectie despre „cum se da talpa unei halbe”, din partea unei calfe.

Peste Podul Minciunilor, prin Piata Mica, pe langa Meduza Vorbitoare si pe sub Turnul Sfatului, presedintele a sosit rapid la sediul Consistoriului Evanghelic al Bisericii Evanghelice.

Primit de episcopul Cristoph Klein, presedintele federal s-a intalnit cu reprezentanti ai comunitatii sasesti, printre care a putut fi zarit europarlamentarul Ovidiu Gant, primarii din Medias si Cisnadie, consilieri locali si judeteni din partea FDGR.

Dupa discutiile ce au durat in jur de 60 de minute, presedintele federal a luat masa la Imparatul Romanilor alaturi de gazdele sale si mai multi reprezentanti ai comunitatii sasesti.

La finalul vizitei, presedintele a vorbit jurnalistilor pret de cateva minute, fara ca cineva sa ii traduca. A sarit repede in ajutor primarul Johannis. „Presedintele se declara fascinat de acest oras, renovat nu numai in fatada, ci si in infrastructura. A fost impresionat de scoala, de calfe si de minoritatea germana.

Este convins ca Sibiul va contribui la imaginea Romaniei in UE”, a tradus cateva cuvinte primarul.

Plecarea presedintelui a fost programata pentru orele 14.00, tot de pe Aeroportul Sibiu. La orele 15.47, in Sibiu au fost puse in functiune si semafoarele, oprite pe perioada vizitei prezidentiale.

„Vizita mea doreste sa demonstreze ca Germania are un interes deosebit de mare privind Romania, care acum este membra UE. Noi avem un interes in dezvoltarea Romaniei drept un partener cu drepturi egale in UE”, Horst K?hler