Circa 25 de milioane de euro, doua locatii: Somcuta Mare si Viseu de Sus, tehnologie de ultima generatie. Pe scurt, proiectul „Managementul integrat a deseurilor menajere si asimilate acestora in judetul Maramures”. Desi aflat intr-o faza incipienta, proiectul a generat cateva comentarii din partea unor cetateni care au inteles ca gunoaiele judetului vor fi depozite in localitatea lor.

Deja „celebrul” proiect de management integrat a deseurilor in Maramures a intrat pe ultima suta de metrii. S-au stabilit deja locatiile exacte unde, pana in 2009 vor fi amplasate cele doua centre: Somcuta Mare, pentru zona de sud a judetului si Viseu de Sus pentru cea de nord.

Inca se poarta negocieri pentru cumpararea terenului de la Viseu, dar consilierii locali din cele doua orase si-au dat acordul pentru amplasarea centrelor de management a deseurilor in localitatile pe care le reprezinta. Dar, pe langa beneficiile de necontestat generate de proiectul de 25 de milioane de euro, exista, ca de obicei si nemultumiri.

„Baiul” carcotelilor a fost cauzat in primul rand de interpretarea gresita a proiectului. Altfel spus, unii au inteles ca gunoaiele judetului vor fi depozite in „ograda lor”. Asta, desi investitia inseamna cu totul altceva.

Grazziela Bolma, directorul executiv al Directiei Tehnice din cadrul Consiliul Judetean Maramures a explicat ca: „este centru de management a deseurilor, nu este groapa de gunoi sau cam asa ceva, asta inseamna statie de sortare, tratare mecano-biologica, statie de compostare in spatii inchise, doar deseurile finale tratate care nu mai pot fi folosite la altceva se depoziteaza.

Mai exista, probabil, cate un consilier, doi care se gasesc sa vorbeasca. Nu este vorba de a aduce gunoaie, ca nu le aducem gunoaie, se sorteaza, se recicleaza, e o intreaga uzina, nu ceea ce se intampla astazi in depozitele existente care sunt neconforme si care trebuie inchise”.

Pana-n panzele albe

Primarul din Somcuta Mare, Petru Butean, intors recent dintr-o vizita de la Debrecen, Ungaria, unde a vizitat un depozit similar cu cele care se vor construi in Maramures se declara incantat: „la noi va fi mai performant ca in Debrecen. Locatia va fi pe drumul judetean intre cele doua paduri, avem noi o pasune in partea dreapta, proprietatea Primariei. Le-am acordat 15 hectare.

Nu deranjeaza pe nimeni, pentru ca nici groapa actuala nu miroase, darminte asta care va fi mai performanta. Dupa ce se termina proiectul se face un referendum local, se iau niste hotarari, nu se face asa, toc-poc.

Dar Somcuta o sa aiba niste beneficii financiare si nu se intampla nimic. Din punctul meu de vedere sustin acest proiect pana in panzele albe si ca cetatean, si ca primar. Vom primi cateva sute de mii de euro, 3-400.000 din ce am vazut acolo. Am vazut si in Austria chestia asta. Nici nu veti sti ce-i acolo. Este o curatenie de trazneste!”

Si primarul din Viseu de Sus, Vasile Ciolpan, e incantat de proiect, dar nu e la fel de euforic ca si cel din Somcuta. Probabil din cauza ca n-a fost invitat in Ungaria: „nu ne-au invitat. S-au dus numai bosii care n-aveau nimic cu depozitul. Pe noi nu ne-au invitat, s-au dus aia care no, nu trebuiau. La noi sunt 15-17 ha de teren, inca se fac negocieri.

S-a hotarat ca pe 3 iulie sa se faca ultimele negocieri. Terenul e al oamenilor si ei au cerut 800 de euro pe ar, dar daca nu se incadreaza in procentul care este alocat pentru teren atunci vor mai scadea din pret. Oamenii sunt de acord cu proiectul, mai ales ca le-am explicat ce inseamna un depozit. Aia care nu pricep ce e unul dintre cele mai moderne depozite din Europa, comenteaza.

Asta nu e groapa de gunoi. Mentalitatea se poate schimba, daca nu vor, pot fi si obligati... Au comentat pana nu le-am explicat, dar majoritatea au pe cineva peste hotare si le-au explicat ca nu e asa cum cred ei”.