Proprietarii clinicilor private, mai cu seama ai laboratoarelor de analize, au inregistrat cresteri ale afacerilor lor in medie cu 20% in cursul lunii trecute, ca urmare a cresterii numarului pacientilor care au solicitat analize si consultatii.

Canicula a crescut cifra de afaceri

Canicula si concediile au fost principalii factori care au determinat aceste cresteri, spun specialistii Medcenter. Cu siguranta ca nimeni nu se bucura sa fie nevoit sa apeleze la spitale, pentru ca nimeni nu se gindeste ca, o data ajuns acolo minat de durere, va primi vesti bune.

Chiar medicii, care de regula sint si proprietarii clinicilor si laboratoarelor private, spun ca nu e simplu sa lucrezi „pe durerea altcuiva“. Totusi, nu doar durerea creste afacerile in domeniul medical, ci si concediile si canicula.

Potrivit datelor furnizate de catre Medcenter, compania a inregistrat in iunie o crestere cu 30% a solicitarilor de analize si consultatii la centrele medicale proprii fata de perioada similara a anului trecut. Cele mai mari cresteri le-au avut orasele Bucuresti si Buzau, urmate de Iasi si Cluj.

Astfel, in luna iunie, aceste centre au efectuat aproximativ 8.100 de consultatii si peste 320.000 de analize de laborator. In cursul anului trecut, cifra de afaceri a Medcenter a fost de 5 milioane de euro.

O afacere si nu prea

Majoritatea celor care lucreaza in domeniu spun ca afacerile in medicina nu sint genul de afaceri care sa te imbogateasca.

Serviciile nu pot aplica preturi foarte mari, pentru ca oamenii nu si le-ar putea permite, insa costurile invetitiilor in aparatura de ultima generatie ceruta de Casa de Asigurari de Sanatate, dar si de piata, in ultima instanta, sint foarte mari, adeseori pornind de la cifre echivalente cu zeci de mii de euro.

Analistii financiari spun ca „medicina nu este inca tocmai o afacere, mai ales daca o iei acum de la zero si nu ai in spate un concern international.

Investitiile in spatii si in aparatura ridica «start-up»-ul in acest gen de afacere la minim 500.000 de euro, iar dependenta de structurile centralizate pentru deconturi este mai degraba paguboasa“, spune Adrian Ilies, economist. La toate acestea se adauga si criza de personal cu care se confrunta aceste afaceri in ultimii 2 ani.

"Nici nu e de mirare ca la o cautare pe pagina de web a Ministerului Finantelor sa ajungi la concluzia ca cele mai multe afaceri in domeniu au avut scaderi in 2005 fata de 2004 si s-au mentinut in 2006. Foarte multe au fost prinse de moment pe fondul unor investitii in spatii si aparatura si au reusit sa supravietuiasca financiar cu greu.

Dar au fost ani profitabili pentru companiile mari din domeniul medical sau pentru cele care au ajuns la stabilitate financiara. Acestea s-au dezvoltat“, spune Robert Miron, investitor in domeniul medical.