Fructele romanesti aduse de la Vilcea si Constanta sint mai scumpe decit fructele importate din Africa. Mafia din pietele romanesti, plus amenintarea secetei, au adus la standarde europene, legumele si fructele sibienilor. Cel putin la pret.

Preturile din pietele Sibiului sint la nivelul celor mai scumpe piete europene, insa nu la fructe si legume, ci la articole de artizanat. „Doamna, nu va suparati, noi aducem aceste legume din import. Si cirese si visine si de toate.

Cele de la noi din sara sint foarte scumpe, este seceta mare", a marturisit una din vinzatoarele din Piata Cibin, care isi aranja ieri de zor si ciresele deja stricate. Mergem la urmatoarea taraba, unde ni se spune ca exista aceeasi firma, dar alte preturi, din cauza ca fructele sint mai proaspete.

Voiam sa cumparam banane, dar in piata sint mai scumpe cu un leu fata de marile magazine, deci renuntam si vrem ceva normal, proaspat si romanesc.

"Cirese fara carne"

"Poftiti la cirese fara carne! Pretul 6,5 lei kilogramul. Oferta buna, marfa proaspata", asa ne imbie o doamna care se da olteanca, dar ni se pare cunoscuta pentru ca o vedem zilnic ba in Piata din Vasile Aaron, ba pe Rahovei, ba la Cibin, si este cunoscuta ca o rroma cumsecade, cu certificat de producatoare, insa sta la marginea orasului.

Si pe sotul ei il cunoastem, vindea sigari fara timbru in piata. Acum este si el patron de firma care se ocupa de comercializarea legumelor si fructelor. Totusi nu stim ce inseamna cirese „fara carne". A, adica fara viermi. La pretul de 6,5 lei pe kilogram, de doua ori cit un kilogram de banane importate din Africa, puteau sa aiba si putina carne. Comparam.

Simbata am cumparat dintr-un magazin sibian un kilogram de carne de mici. Am platit 6,5 lei. Nu aveau nici ei viermi. Acum nu e neaparata nevoie sa mincam cirese, ne razgindim si vrem visine. „Nu au sapat la ele, domnisoara. Nici nu au facut mare lucru, le-au cules. Si cer si pe visine 5 lei. Nu se poate", ne spune o sibianca revoltata ca e cam scump anul acesta sa faca visinata.

Dulceata de capsuni

Cine si-a propus in acest an sa faca dulceata din capsuni, e la mare incercare. Gospodinele ar trebui sa calculeze 8 lei kilogramul de capsuni romanesti, culese de romani din Romania, nu de romani capsunari in Spania, la care adaugati un kilogram de zahar, cel mai ieftin peste 2 lei.

Dar capsunile din Piata Cibin sint aduse de la Satu Mare, unde lumea e mai mult plecata in Italia si Spania, unde capsunile nu costa chiar peste 2 euro ca la noi. 10 lei va costa un kilogram de struguri romanesti din Constanta, la Sibiu. La mare, ne costa 15 lei.

Deci, tot mai bine in Sibiu, unde taranii sapa din greu si cheltuie toata pensia sa stropeasca cartofii, apoi ii vind de zece ori mai ieftin decit strugurii.

Porumb furat si fiert

Cum sa cistigi de cinci ori, furind stiuleti de porumb? Se ia un porumb din apropierea Capitalei Culturale Europene, se merge cu ea in Piata Cibin, unde se vinde cu 50 de bani. Cine vrea sa cistige mai mult, trebuie sa mai faca ceva. Ia apa fiarta si rezolva nu la Piata Cibin, ci in fata Hotelului Bulevard, unde vinde porumbul fiert cu sare. „Ies" 2,5 lei.

Iar in fata Teatrului "Radu Stanca", ajungi sa dai 3 lei pe un porumb fiert.