In caz de conflict armat sau calamitati naturale, sibienii au o singura sansa pentru a supravietui: unul dintre cele 31 de adaposturi subterane amenajate care exista in oras.

Alternativele, adica subsolurile cladirilor, s-ai transformat de regula in depozite de vechituri.Adapostirea este o masura specifica de protejare a populatiei in caz de conflict armat sau in situatii de urgenta, cum ar fi calamitatile naturale.

In astfel de cazuri nefericite, oamenii sint evacuati in adaposturile subterane special amenajate pe raza judetului si a municipiului Sibiu, sau sint indemnati sa se adaposteasca in pivnitele si subsolurile propriilor locuinte. In judetul Sibiu exista in total 35 de adaposturi, dintre care 31 in municipiul Sibiu, iar celelalte in municipiul Medias.

In general, locatiile acestor adaposturi sint secrete si vor fi facute publice doar in momentul in care se ia decizia adapostirii populatiei. Adaposturile care servesc drept puncte de comanda in caz de conflict si cele ale consiliilor locale sint secrete, apoi mai exista adaposturile construite special pentru populatie, sau cele private sau ale agentilor economici.

Toate au citeva lucruri in comun: sistem de ventilatie si filtrare a aerului si constructie din beton armat.

Obligati prin lege

Intr-un adapost complet functional trebuie sa incapa intre 100 si 500 de persoane. Daca in trecut nu se dadea o prea mare importanta construirii de adaposturi, noile legi ii obliga pe constructorii si patronii de imobile grandioase sa construiasca in subteran si adaposturi. „Hotarirea de Guvern nr.

560/2005, completata de HG 37/2006 specifica clar conditiile in care se impune cosntruirea adaposturilor. In mare, trebuie sa aiba astfel de adaposturi orice fel de constructie cu o inaltime mai mare de patru etaje, o suprafata construita la sol mai mare de 150 de metri si care are, obligatoriu, subsol.

Aceste adaposturi trebuie sa existe, macar pentru protectia pesonalului care lucreaza in cladirile respective", explica lt. col. dr. Alexandru Bucur, din cadrul Serviciului Protectiei Civile al ISU Sibiu. De altfel, oricine are fondurile necesare isi poate construi un adapost.

Acesta trebuie insa avizat de Serviciul de Protectie Civila al ISU, iar construirea lui conform normelor in vigoare, costa o avere. Dar se poate dovedi foarte utila.

Sibienii, inconstienti

Construirea adaposturilor a inceput in Sibiu inca din anul 1950. Pe masura ce numarul populatiei creste, si numarul adaposturilor trebuie sa creasca. La ora actuala sint in constructie in Sibiu doua adaposturi, unul la Hotelul Trei Stejari, si unul la un camin de studenti inca neterminat. Din fericire, nici unul dintre adaposturile din judet nu a fost folosit.

Totusi, desi subsolurile blocurilor reprezinta pentru multi sibieni singura sansa de a supravietui unei eventuale catastrofe, oamenii se incapatineaza sa ignore acest fapt. Majoritatea subsolurilor blocurilor din Sibiu sint ocupate de pivnite particulare, pe care oamenii si le-au construit pe post de camara, depozit de vechituri sau debara.

In mod normal, noile blocuri construite in regim ANL au astfel de subsoluri-adapost. Angajatii din cadrul Serviciului Protectiei Civile au dus u adevarat razboi cu sibienii care locuiesc in astfel de blocuri, pentru a-i impiedica sa-si depoziteze aici proviziile alimentare si vechiturile.