u pentru ca a fost la un pas de lesin, i s-a adus un medic si o asistenta u deocamdata nu se stie ce turnura va lua dosarul u dupa eliberare, primarul a spus ca este o victima a democratilor Primarul comunei Mera, Gheorghe Sararu, acuzat ca a retrocedat mai multe hectare de padure in baza unor documente false, a fost adus ieri dimineata, in jurul orelor 10.00, la sediul Parchetului de pe linga

Judecatoria Focsani pentru audieri. Retinerea primarului s-a facut in baza unui dosar extrem de complex instrumentat de ofiterul Constantin Cristian de la Politia Odobesti, care a inceput cercetarile in urma cu aproape doi ani si a audiat peste o suta de persoane.

Venit cu un VW Transporter al Politiei si insotit de patru agenti de la arest, social-democratul Gheorghe Sararu s-a ferit cit a putut de ochii presei, fiind ajutat in acest sens si de politistul care se afla la volan. Cu "bratarile" la miini, edilul a trecut in viteza prin fata sediului Parchetului.

Dus in spatele cladirii, Sararu a coborit din duba si a fost dus in fata procurorilor pentru prezentarea materialului de urmarire penala, implicit a acuzatiilor care ii sint aduse. Timp de trei ore, primarul a stat fata in fata cu procurorul Paul Mihaila, care se ocupa de caz, fiind asistat de avocatii Ion Bratu si Constantin Plugaru.

Pe parcursul audierilor, Gheorghe Sararu a acuzat probleme de sanatate, s-a precipitat, fiind la un pas de lesin. Edilul le-a spus procurorilor ca este bolnav de diabet si are nevoie urgenta de tratament injectabil cu insulina. In consecinta, invinuitul a beneficiat de serviciile medicului care deserveste Politia si Jandarmeria pe tot parcursul zilei.

Procurorii au emis o propunere de arestare preventiva pe numele sau, pentru savirsirea infractiunilor de abuz in forma calificata, instigare la fals si sustragere de inscrisuri oficiale. Citeva ore mai tirziu, judecatoarea Mihaela Corbu, de la Judecatoria Focsani, a respins cererea de arestare preventiva a primarului Gheorghe Sararu, dupa o zi care a decurs mai ceva ca intr-o telenovela.

Escorta VIP

Ajuns in jurul orelor 12.00 la instanta, primarul Gheorghe Sararu urma sa compara in fata completului condus de judecatoarea Mihaela Corbu. Unul dintre avocatii lui Sararu, Ion Bratu, a recuzat-o insa pe aceasta, pe motiv ca nu le-ar fi dat voie aparatorilor sa se uite in dosar si nu si-ar fi motivat aceasta hotarire.

Cererea de recuzare a fost respinsa insa de judecatoarea Florentina Mihalache, astfel ca Mihaela Corbu a fost cea care a judecat speta, cu rezultat final favorabil primarului. Asadar, Sararu a fost, ulterior, eliberat, procesul acestuia desfasurindu-se cu usile inchise, deoarece asa prevede procedura in cazul spetelor referitoare la mandatul de arestare preventiva.

Pe tot parcursul audierilor si pina la pronuntarea sentintei pe holul instantei au asteptat mai bine de 10 sustinatori ai primarului, impreuna cu concubina si alte rude ale acestuia. Intr-un final, instanta s-a pronuntat asupra cererii de prelungire a mandatului de arestare preventiva la 29 de zile, la orele 16.00, ora la care expira ordonanta presedintiala de retinere.

Acest lucru ne-a fost confirmat si de catre subcomisarul George Badiu, de la Serviciul Cercetari Penale din IPJ Vrancea. "La ora 16,00, cind s-a pronuntat judecatorul Mihaela Corbu, expira si mandatul de retinere, de 24 ore. Au coincis si a fost eliberat.

Oricum, chiar daca nu s-ar fi pronuntat favorabil instanta, eu eram obligat sa-i dau drumul pentru ca expira termenul si nu mai aveam nici o baza legala sa-l retin", a declarat George Badiu. Prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea, Ion Lefter, a declarat ca decizia magistratilor va fi analizata astazi. "Cererea de arestare a fost respinsa si nu cunoastem deocamdata motivele.

Parchetul de pe linga Judecatoria Focsani urmeaza sa se intruneasca si sa decida daca va face recurs sau nu. In 24 de ore de la pronuntare judecatorii sint obligati sa-si motiveze hotarirea", a declarat Ion Lefter. Surse ale ziarului ne-au dezvaluit ca, in mod cert, procurorii vor face astazi recurs.

Avocatii nu se asteptau la o sentinta favorabila

Primarul Gheorghe Sararu a fost scos din cladirea Tribunalului printr-o iesire secreta, presa neputind sa-i consemneze nici o declaratie.

Desi ziaristii au vrut sa asiste la pronuntarea data de judecatoarea Mihaela Corbu, jandarmii, care pe tot parcursul audierilor l-au ferit de ochii presei pe edil, i-au dat afara la orele 16.01 pe motiv ca "programul cu publicul s-a terminat si Tribunalul s-a inchis".

Decizia magistratilor a contravenit asteptarilor avocatilor lui Gheorghe Sararu, care, inainte de pronuntare, se asteptau ca acesta sa fie arestat si chiar dadeau vina pe politica. "Avem mari semne de intrebare in legatura cu modul de derulare a procesului. Doamna judecator (Mihaela Corbu n.r.) nu este specializata in Penal.

Au fost incalcari flagrante ale legii, iar solutia arestarii preventive este, in aceste conditii, previzibila. Procesul nu s-a desfasurat in mod echitabil. Este un proces politic", a declarat Ion Bratu, unul dintre avocatii primarului PSD. Acesta a fost aparat in sala de judecata de cei doi avocati pledanti si de doi avocati stagiari.

Pe tot parcursul zilei, primarul acuzat a fost asistat de catre medicul IPJ Vrancea, deoarece sufera de diabet si cardiopatie ischemica. Gheorghe Sararu a fost retinut marti de politistii vrinceni sub invinuirile de abuz in serviciu in forma calificata, sustragere de inscrisuri oficiale, instigare la fals.

Sararu este cercetat penal in 47 de dosare penale legate de restituirea dreptului de proprietate. Edilul este banuit ca ar fi falsificat documente pentru a retroceda paduri unor persoane care nu aveau acest drept, mai exact unor apropiati ai sai care se ocupa cu exploatarea forestiera.

Retinerea primarului PSD vine dupa o perchezitie a politistilor la domiciliul acestuia, efectuata vineri, 29 iunie. Cu aceasta ocazie au fost ridicate mai multe documente de la domiciliul edilului sef dar politistii si jandarmii s-au ales cu o corectie din partea sotiei si a feciorilor primarului. (Doina GANEA, Dan CHIRIAC)

Acuzatii politice via PSD - PD: edilul se apara dind vina pe politica

Dupa eliberarea din arest, primarul Gheorghe Sararu a declarat jurnalistilor ca este o victima a liderilor Partidului Democrat, pe motiv ca nu a dorit sa pasareasca PSD-ul, acuzatie sustinuta si de seful sau politic Marian Oprisan.

Primarul a sustinut ca totul i se trage dupa ce a fost convocat de catre "prefectul democrat" Ion Oprea si ar fi fost avertizat ca o sa aiba probleme daca nu intra in PD. "Este vorba de o facatura politica executata de politisti la comanda prefectului, care este inca membru PD.

Prefectul a cerut acest lucru deoarece am refuzat sa ma inscriu in PD", a spus primarul Gheorghe Sararu, citat de mass-media centrala. Primarul a mai adaugat ca problemele sale penale au inceput la sfirsitul lunii mai 2005, cind ar fi fost contactat de vicepresedintele PD Vrancea, Valerica Panciu, care i-a propus sa treaca la PD.

Si Marian Oprisan, presedintele PSD Vrancea, a lansat acuzatii grave la adresa democratilor, incercind sa-si apere primarul. El a spus despre seful politiei si despre prefect ca sint "lacheii" senatorului Jan Vraciu.

"Indiferent de ce a facut cetateanul sau primarul Sararu Gheorghe Constitutia Romaniei spune ca orice persoana este considerata nevinovata pina cind justitia va stabili prin decizie definitiva si irevocabila vinovatia sau nevinovatia acestuia.

Daca Gheorghe Sararau a gresit, este vinovat, judecatorii statului de drept vor stabili acest lucru", a spus Oprisan, care a catalogat ca fiind "barbar si stalinist" modul in care a fost retinut Gheorghe Sararu de catre politisti.

"Este o actiune generata de incompetenta prefectului Ion Oprea, care in loc sa retrocedeze padurile cetatenilor cu acte in regula din Mera s-a transformat in seful mafiei din padurile Vrancei. Orice ar face prefectul, nu poate sa acopere imensa golanie cu cele 4200 de hectare de padure din Mera.

Faptul ca de trei ani de zile tergiverseaza retrocedarile se va transforma in revolta probabil", a sustinut Oprisan. Acesta a mai spus ca cei doi fii ai primarului au, intr-adevar, peste 30 de hectare de padure, dar spune ca acestea au fost obtinute cu acte in regula. "Sa acuzi pe cineva ca si-a improprietarit copiii cu 300 de hectare de padure este o minciuna", a mai spus Oprisan.

Prefectul Ion Oprea nu a putut fi contactat aseara pentru a comenta acuzatiile care i-au fost aduse, insa senatorul Jan Vraciu, presedintele PD Vrancea, a declarat ca ii este greu sa comenteze asa ceva. "Este o prostie! Nici pe departe nu i-am facut primarului Gheorghe Sararu propunerea de a intra in PD. Nu m-as fi simtit onorat de o asemenea tovarasie.

Cit priveste acuzatiile domnului Oprisan, este vorba de o magarie, dar ma rog face parte din climatul politic local". Jan Vraciu a mai spus ca Politia trebuie sa-si faca datoria, in ciuda faptului ca acuzatul are impresia ca este victima unei "conspiratii nationale sau chiar internationale".