Klaus Johannis spera sa cistige al treilea mandat de edil-sef al Sibiului. Primarul nu promite protocol politic cu nimeni, dar este dispus sa negocieze cu orice formatiune. Johannis nu se supara nici daca il sprijina PSD-ul pentru un nou mandat. Dar tot pe sibieni se bazeaza cel mai mult. Viitorii contracandidati vor avea o sarcina grea daca vor cu adevarat sa-l „detroneze".

Cel mai iubit primar din Romania, edilul sef al Sibiului, a declarat ieri, in timpul conferintei de presa, ca spera sa mai conduca destinele orasului pina in 2012.

Desi s-au vehiculat diverse variante, fie de ambasador, fie de potential ministru al Educatiei, ultima varianta fiind marturisita chiar de presedintele Traian Basescu, care l-a propus pe primarul nostru actualului premier Calin Popescu Tariceanu, Klaus Johannis nu pare interesat decit de Sibiu si de sibieni.

Si pentru ca „treaba sa mearga ceas" in continuare, primarul si-a propus deja sa cistige lejer scrutinul de anul viitor, insa recunoaste ca scorul record pentru tara noastra, obtinut in 2004, este greu de atins a doua oara.

Un frumos „concubinaj" politic

„Am sanse bune sa cistig alegerile din 2008, la Primaria Sibiu", a declarat Klaus Johannis, care, inainte de alegeri, nu va semna nici un protocol politic cu nici un partid, dar va accepta sustinerea oricarui partid.

Ca si pina acum, presedintele FDGR mizeaza pe alegatorii sibieni, care vor pretui rezultatele sale din administratie, si nu pe putinii etnici germani ramasi in oras, dar mai ales nu se bazeaza pe „concurenta". „Nu vom face nici un protocol politic inainte de alegeri.

Dar voi fi bucuros sa accept sa fiu sustinut de orice partid politic, fara protocol, consider acest lucru ca pe ceva bun", a recunoscut Johannis. Cu alte cuvinte, Klaus Johannis nu va oficia nici anul acesta, nici la anul, vreo „casatorie" politica.

Daca va fi reales primar al Sibiului, Klaus Johannis a promis, ieri, ca va dezvolta infrastructura rutiera, utilitatile, precum si constructia de locuinte. De asemenea, primarul a mai spus ca se asteapta la o crestere a investitiilor in oras.

Ce scor este posibil?

Actualul primar conduce Sibiul din anul 2000, reusind, in 2004, cel mai mare scor electoral din Romania, aproape 90 la suta, performanta pe care nu mai crede ca o poate atinge anul viitor, desi statutul de Capitala Culturala Europeana reprezinta pentru el un imens capital electoral.

„Scorul de 90 la suta din 2004 este un scor de scris undeva, nu cred ca voi mai obtine un scor la fel de mare, dar este posibil sa ma insel, cum am facut si in 2004, cind am dat un alt scor", a spus Klaus Johannis. Singura grija a primarului va fi ca si formatiunea pe care o conduce, FDGR, sa mai obtina majoritatea in Consiliul Local.

Deocamdata, Joahnnis s-a declarat multumit de echipa de consilieri ai Forumului. La nivel local, Klaus Johannis, se dovedeste un foarte bun negociator politic, reusind o premiera in politica romaneasca: are o opozitie constructiva.

Desi are majoritatea in CL, primarul conduce cu doi viceprimari de la PNL si PD, iar de anul viitor va conduce la fel, cedind functiile de viceprimari partidelor bine clasate. „Nu trebuie sa existe o opozitie in plan local, decit o opozitie constructiva, de aceea am ales pina acum viceprimari din alte partide", a explicat el.

„Nu face parte din personalul primariei"

Cea mai cunoscut sibian din Romania, primarul Johannis, presedinte al Forumului Democrat al Germanilor din Romania, este prezent in mai toate stirile legate de Capitala Culturala Europeana, dar nu este la fel de prezent pe site-ul primariei pe care o conduce.

Oricine are curiozitatea sa se adreseze primarului nostru, poate accesa site-ul www.sibiu.ro, unde la sectiunea „Conducere" afla si un numar de telefon fix al primarului, insa daca il cauta pe primar in rindul persoanelor angajate ale institutiei, folosind functia de cautare a site-ului, o sa aiba surpriza sa citeasca urmatorul text: „Persoana Klaus Johannis nu face parte din personalul primariei".