Sibienii vor putea participa pentru prima data la un bal popular francez, duminica, 15 iulie. Orasul Lucon se va infrati pentru o zi, cu Sibiul, si va arata ce inseamna distractia in Hexagon.

Pentru prima data, sibienii vor putea, duminica viitoare, sa participe in Piata Mica, la un bal popular francez, prilejuit de Ziua Frantei (14 iulie). Aceasta manifestare a fost anuntata de Herve Bolot, ambasadorul Frantei in Romania. Deocamdata, nu s-au dat detalii legate de tinuta obligatori de bal sau daca accesul se va face pe baza unor invitatii speciale ori contra cost.

La ultima vizita in oras, luna trecuta, ambasadorul francez a apreciat ca romanii au foarte multe in comun cu francezii, accentuind latura europeana a sibienilor. Dupa ce va sarbatori pe 14 iulie, Ziua Frantei la Bucuresti, ambasadorul francez va veni la Sibiu. Balul de pe 15 iulie este o sarbatoare si a aderarii Romaniei la UE.

La ultima vizita la noi in oras, ambasadorul Frantei a participat la Forumul de Afaceri Franco-Roman, care a avut drept obiectiv principal dezvoltarea relatiilor economice bilaterale dintre Franta si Romania, atragerea investitorilor francezi in judetul Sibiu, prezentarea oportunitatilor de afaceri din judet, precum si promovarea experientelor de succes ale societatilor cu capital francez care activeaza deja in zona.

Participarea orasului Lucon

Datorita bunelor relatii dintre Sibiu si Lucon, orasul francez a fost invitat sa participe la Programul Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 pentru a-si prezenta priceperea artistica si, in acelasi timp, pentru a reprezenta Franta in cadrul acestui program de insemnatate internationala.

Prezenta orasului Lucon in Programul Sibiu 2007 a fost posibila prin strinsele relatii care s-au dezvoltat intre cele doua municipalitati, continuate de alte institutii din Lucon si Sibiu (Clubul tinerilor din Lucon, Casa de cultura a municipiului Sibiu, Liceul Agricol din Lucon - Petre, Asociatia Sibiu 2007 etc).

Concert in limba franceza in toate cartierele Sibiului

Dupa calendarul propus, proiectul luconez va fi prezent la Sibiu timp de doua saptamani, in perioada 9 - 22 iulie 2007. Programul cuprinde sase evenimente artistice desfasurate timp de doua saptamini si consta in prezentarea a doua expozitii fotografice, un workshop, un concert de cintece in limba franceza, o demonstratie de scrima artistica si un concurs culinar franco - roman.

Proiectul luconez cuprinde si o manifestare speciala prilejuita de Ziua Nationala a Frantei in data la 14 iulie. In Piata Mare va avea loc un concert deosebit, deoarece prestatia grupului „Mots Croises", realizata la Sibiu va fi redifuzata pentru publicul luconez, pe doua ecrane uriase, in gradina Dumaine din Lucon.

Grupul „Mots Croises" este format din opt muzicieni din Lucon care vor interpreta unele din cele mai frumoase melodii ale cintecului francez: de la „l'Hymne à l'amour" de Edith Piaf, la „Ziggy" al lui Michel Berger, precum si piese ale lui Montand, Brel, Gainsbourg, Aznavour si Becaud.

Sub conducerea lui Hubert Craipeau, cei 8 muzicieni vor prezenta cintecul francez in toate cartierele din Sibiu si in mai multe sate din judet, a anuntat ieri primarul Klaus Johannis.

Lampioane franceze pentru decorarea Sibiului

Orasul Lucon beneficiaza pentru organizarea acestui eveniment de parteneriatul cu Tele Sud Vendee, care va organiza redifuzarea din gradinile Dumaine (pregatirea filmului, materialul de proiectie si ecranele). Tot cu ocazia Zilei Frantei, cele doua orase vor instala, in parteneriat, lampioane albastru-alb-rosii, precum si alte decoratiuni republicane.

Programul complet al proiectului „Lucon à Sibiu 2007" este disponibil pe site-ul oficial al Programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007, www.sibiu2007.ro. Partenerii sibieni al acestui eveniment sint Asociatia Sibiu 2007 si Casa de Cultura a Municipiului Sibiu