Un apartament de doua camere in Germania, in Berlin, la 20 de minute distanta de centru costa 46.000 de euro. In Calabria, o zona rezideniala perfecta din Italia, situata aproape de malul marii, un apartament nou costa 30.500 de euro. In Toscania, provincie celebra din Italia, foarte frumoasa si linistita, o casa la tara costa 70.000 de euro.

In acelasi timp, un proprietar din Agarbiciu se prezinta la o agentie imobiliara si cere, pentru o casa mult mai proasta si mai urata, 90.000 de euro. Acestea sunt aberatiile imobiliare pe care sibienii trebuie sa le indure.

Intelegerile ascunse a unei bune parti din cele 400 de agentii imobiliare, imensele sume de bani rulati la negru, prostia si lacomia proprietarilor din Sibiu. Acestia sunt cei trei principali factori care au dus la transformarea pietei imobiliare din Sibiu intr-o aberatie. Pretul cel mai des intalnit al unui apartament in Sibiu este de 150 de ori mai mare decat salariul mediu.

In Germania sau Italia, pretul unui apartament este de doar 20, 30 de ori mai mare decat salariul mediu.

Agarbiciu peste Toscania

Nu toata lumea stie ca poti cumpara un apartament de doua camere in Germania, in Berlin, la 20 de minute distanta de centru, cu 46.000 de euro, adica doua treimi din pretul apartamentelor de pe Mihai Viteazu, din Sibiu. Nu toata lumea stie ca in Calabria, o zona rezideniala perfecta din Italia, situata aproape de malul marii, un apartament nou costa si 30.500 de euro.

Cu aceiasi bani, abia daca poti cumpara un apartament in Turnisor sau in Gusterita. In Toscania, provincie celebra din Italia, foarte frumoasa si linistita, o casa la tara costa 70.000 de euro. Casa are doua camere, bucatarie, baie, pivnita si garaj.

In acelasi timp, un proprietar din Agarbiciu se prezinta la o agentie imobiliara si cere, pentru o casa mult mai proasta si mai urata, 90.000 de euro.

Un apartament de doua camere, in Berlin, in zona Templehof, intr-un bloc superb, se vinde cu 44.500 de euro. Apartamentul are 52,5 metri patrati, sufragerie, dormitor, baie, bucatarie. Pretul acestui apartament inseamna 22 de salarii medii in Germania.

Pretul unui apartament de 45.000 de euro in Sibiu, tot mai rar, inseamna 139 de salarii medii! „Este anormal”, crede Bogdan Gicu, directorul agentiei imobiliare Prestland.

Sa fie pretul materialelor de constructie de vina?

Agentii imobiliari, "expertii” mass media si constructorii sustin ca exista motive pentru aceasta crestere spectaculoasa a pietei imobiliare, sau „boom” imobiliar, cum il denumesc ei (bum, in traducere romaneasca, adica explozie). O parte a constructorilor de locuinte arata ca pretul final al apartamentului este justificat prin crestere mare a materialelor de constructie.

Si totusi, datele arata altceva. Un apartament de doua camere in Sibiu costa dublu cat unul din Targoviste, spre exemplu. Desi materialele de constructie sunt la fel de scumpe si aici si acolo.

Sa fie cererea mare?

"Cererea de locuinte este mult mai mare decat oferta existenta, ceea ce duce inevitabil la cresterea preturilor”, a declarat in repetate randuri Sorin Mihaila, patronul agentiei Mara Imobiliare. „Este o cerere foarte mare de locuinte in Sibiu, in comparatie cu oferta”, a spus de mai multe ori Daniel Negrea, directorul agentiei Immo Land.

"Cererea mare nu justifica cresterea foarte mare a preturilor. O cerere mult mai mare exista si pe pietele din Europa si nu vedem acelasi lucru care se intampla la noi”, crede Bogdan Gicu, directorul agentiei Prestland.

Sa fie oare brandul?

Agentia imobiliara Edil Casa precizeaza intr-o analiza recenta ca preturile locuintelor in Sibiu se vor scumpi si ca urmare a faptului ca Sibiul este Capitala Culturala Europeana. „Sibiul este mai dezvoltat decat Targovistea, deci aici preturile sunt mai mari”, spune si Bogdan Gicu.

Acesta sa fie oare motivul pentru care firmele construiesc cu 350 euro metrul patrat de agentie si il vand cu 1.000 de euro, dupa cum au aratat mai multe surse din piata? Berlin este un brand mult mai puternic decat Sibiul, insa acolo poti cumpara un apartament daca ai pus deoparte 22 de salarii medii, in timp ce la noi trebuie sa strangi 150 de salarii pentru a iti permite un apartament. In fond, Sibiul e Capitala Culturala Europeana, Berlinul, nu.

Cum se fabrica pretul in Sibiu

Sunt doua tipuri de proprietari in Sibiu, persoanele care au apartamente mai vechi sau mai noi si firmele care dezvolta complexuri rezidentiale sau care cumpara si vand ulterior proprietati.

"Vine la mine un proprietar de apartament de doua camere si imi spune ca vrea sa il vanda cu 75.000 de euro. Il intreb de unde a venit cu pretul asta. Imi spune ca a auzit ca cineva ar fi vandut in apropiere cu un pret asemanator”, spune Bogdan Gicu. „A venit la mine o doamna proprietar al unei anume case, din zona centrala. A zis ca vrea sa ia 600.000 de euro pe ea.

I-am explicat ca o asemenea casa, in acea zona, se vinde cu 300.000 de euro. A zis nu, ea vrea 600.000”, adauga Gicu. Iar acestea nu sunt cazuri singulare.

Anca Beju, directorul agentiei imobiliare Lucky Home, a declarat in martie, pentru Ziarul de Sibiu, acelasi lucru, adica faptul ca anumiti proprietari vin cu pretul sub care nu vor sa scada, orice ar zice agentul imobiliar. „Preturile cerute pe piata in acest moment nu au justificare.

Daca este sa analizezi pe hartie pretul corect pentru constructie propusa la vanzare, obtii un pret mult diferit fata de cel cerut de proprietar si de unii agenti imobiliari”, a spus atunci Anca Beju.

Cu alte cuvinte, pretul pentru o locuinta in Sibiu acum este stabilit „dupa ureche”. Sau, dupa cum spun agentii, dupa „pretul de circulatie”. Rar exista persoane care apeleaza intai la un evaluator, care sa stabileasca valoarea adevarata de piata a locuintei pe care o scoate la vanzare. Cu mai multe alte cuvinte, locuintele se vand in Sibiu ca in targ.

Nici macar o asociatie de agentii imobiliare

Aspectul de targ haotic al pietei imobiliare sibiene este cu atat mai evident cu cat agentii imobiliari nu sunt in stare sa creeze o asociatie. Demersuri pentru crearea unei uniuni sau macar a unui nucleu al unei uniuni a agentilor imobiliari din Sibiu a dat gres de mai multe ori.

Motivele ceruturilor: banii pe care sa ii dea fiecare, sediul, relatiile de prietenie neagreate intre anumiti agenti cu faima buna si alti agenti cu istorie controversata. Ultima incercare de creare a unui nucleu de asociatie a agentiilor a esuat recent. Si, din cate arata Bogdan Gicu, se pare ca o astfel de asociatie nu se va crea prea curand.

Negrul de sub lege sau cum se mai vand locuinte in Sibiu

Banii rulati la negru sau sustragerea de la plata taxelor catre stat atat a proprietarilor cat si a agentilor imobiliari este o alta „calitate” a pietei imobiliare sibiene. Dincolo de faptul ca majoritatea chiriilor din Sibiu sunt platite „la negru”, o buna parte din proprietarii de locuinta asteapta de la agenti sa le rezolve partea cu taxele catre Stat.

Adica se asteapta ca acestia sa fie "descurcareti”, dupa cum arata surse din domeniu. Dar acesta nu este lucru nou, iar cei care cauta un apartament stiu despre ce este vorba.

Niciun sibian pe Bursa de Valori Imobiliare

BVI sau Bursa de Valori Imobiliare a pornit in septembrie anul trecut. Pe bursa sunt listate proprietati din cinci judete ale tarii. Sibiul lipseste. Este prezent Brasovul si Clujul. Dupa cum au aratat reprezentanti ai BVI, o buna parte din agentii imobiliari refuza sa intre pe BVi preferand sa ramana la „micile intelegeri” din domeniu. Prezenta pe BVI presupune transparenta totala.

"Dupa ce am discutat cu agenti din tara, carora le-am descris proiectul BVI, multi au spus da, intram, suna bine, dupa care au aflat conditiile pe care trebuie sa le respecte. Pentru ca prezenta pe BV presupune respectarea unor regulamente, presupune niste responsabilitati. Totul se face transparent. Multi agenti vin dintr-o piata haotica si s-au speriat.

Nimeni nu a zis nu, dar mai multi au spus ca le merge bine si fara responsabilitati, acum”, a declarat Felicia Nitu, director executiv la BVI.

"La Cluj exista ordine pe piata imobiliara. Se lucreaza transparent. Se lucreaza bine. Nu seamana deloc cu Sibiul”, spune Bogdan Gicu.

Cum era in urma cu 7 ani

Era frumos. Un apartament obisnuit de doua camere se vindea cu 12.000 de marci. Adica, la paritate marca-euro de 1 la 1, cu 12.000 de euro. Asta inseamna ca in sapte ani, pretul unui apartament s-a marit de patru ori. Adica pretul de acum este mai mare cu 400 la suta decat in urma cu sapte ani. „Inainte vindeam mult mai multe apartamente pe luna.

Acum vand mult mai putine, dar suntem si mai multi agenti imobiliari decit atunci”, arata Bogdan Gicu. „Se vindea mult si atunci. Era cerere”, adauga el. Intre timp insa au curs multe episoade peste Sibiu: retrocedari, retrocedari si, evident, retrocedari.

Ce s-a intamplat cu o parte din locuintele retrocedate, corect sau mai putin corect? Au fost vandute si revandute de mai multe ori.

Cine mai contribuie la cresterea preturilor?

Din punct de vedere al grabei de vanzare, sunt doua tipuri de proprietari care vand locuinte in Sibiu: cei care se grabesc, pentru ca au nevoie de bani si cei care nu se grabesc deloc. „In ultimul timp a scazut numarul celor cares e grabesc sa vanda”, spune Bogdan Gicu. Ceea ce este o veste proasta. Pentru ca, cei care vor sa vanda repede nu tin mult la pret.

In timp ce a doua categorie de proprietari nu ia in calcul timpul scurs pana la vanzare si tine de pretul mare. Cine fac parte din cea de-a doua categorie? Speculatorii. Cei care cumpara azi o locuinta cu scopul de a o vinde mai scump si a scoate un profit. Si, daca o vand altor speculatori, acestia trebuie sa mai adauge si ei profit, deci o fac mai scumpa.

Si nu coboara pretul, pentru ca nu se grabeste. Pana la urma o vinde, catre o frima romaneasca sau straina, care isi permite. Un vecin aude pretul, il memoreaza, se duce la agent imobiliar si spune ca vrea 75.000 de euro pe apartamentul sau.

Germania, apartament 2 camere in Berlin, Hellersdorf, la 20 minute de centru, 46.902 euro.

Germania, garsoniera, Berlin, Hellersdorf, 30.000 euro.

Germania, Berlin, zona Templehof, apartament doua camere, zona rezidentiala linistita. Apartament la etajul doi in bloc nou, de 52,5 metri patrati, cu sufragerie, dormitor, baie, bucatarie. 44.500 euro.

Italia, Calabria, in complex rezidential, pe coasta Ioniana, litoral.

Apartamente de 1, 2 si trei camere de la 30.500 de euro.

Italia, Toscania, casa la tara, Lunigiana, 70.000 euro, doua camere, bucatarie, baie, pivnita, garaj.

sursa: Findaproprety.com

Salarii medii:

Germania - 2000 euro

Italia - 1.200 euro

Romania - 323 euro

surse: Institutul National de Statistica, raportul din mai, EUObserver

Cate salarii medii ai nevoie pentru a cumpara un apartament de 2 camere de 50.000 euro:

Germania - 25

Italia - 42

Romania - 154

surse: Institutul National de Statistica, raportul din mai, EUObserver