Cutiile milei de la Catedrala Mitropolitana au cazut prada hotilor, in acest sfirsit de saptamina. Chiar in timp ce politistii si jandarmii declarasera razboi micilor infractori. Razia lor de weekend a avut rezultate, pentru ca doi hoti cautati de mult si un urmarit general au ajuns in arest. Dar hotii fara frica lui Dumnezeu se plimba in continuare liberi.

Infractorii care bintuie prin Sibiu nu mai au frica lui Dumnezeu. Au constatat acest lucru si enoriasii care se roaga in fiecare duminica la Catedrala Mitropolitana ortodoxa din Sibiu.

Ieri dimineata, pe cind a mers la biserica pentru a se pregati pentru slujba de duminica, unul dintre preotii Catedralei Mitropolitane a fost socat sa gaseasca devastate si golite toate cele sase cutii ale milei din lacas. Si nu pentru ca sibienii nu sint milosi, ci pentru ca cineva a profitat de milostivenia lor.

In cursul noptii, doua persoane ramase inca neidentificate au patruns in incinta catedralei, folosind o scara metalice de peste 15 metri, au spart un geam si au intrat. S-au repezit direct la cutiile milei, au fortat sistemele de inchidere ale acestora si au luat toti banii. Oamenii legii se folosesc acum de toate indiciile existente pentru a-i prinde pe infractori, dar nu au mare lucru. O estimare a prejudiciului nu a fost inca facuta.

Mobilizati la razie

Cu numai o zi inaintea producerii furtului de la biserica, politistii sibieni au organizat o razie de amploare la nivelul intregului judet. Au fost mobilizati 120 de forte de ordine, care i-au luat in vizor atit pe soferii indisciplinati, cit si pe cersetori, vagabonzi, persoane suspecte a fi comis infractiuni, hoti de lemne sau de fier vechi.

Intr-o singura zi, politistii au verificat 76 de automobile si 45 de unitati, au amprentat si introdus in sistemul Image-Track 69 de persoane, au adunat de pe drumuri si au trimis acasa 23 de cersetori.

Oamenii legii au fost nemilosi cu sibienii care nu respecta legea si au acordat 384 de amenzi, in valoare de peste 16.500 de lei, pentru infractiuni precum vagabondajul, cersetoria, incalcarea normelor rutiere, tulburarea ordinii si linistii publice, sau alte nereguli gasite la societatile verificate.

Infractori prinsi

Vineri, politistii au depistat si doi infractori si un urmarit general. Un tinar de 20 de ani, care se sustragea pedepsei cu inchisoarea, se afla in arest si asteapta sa fie transportat la penitenciar. Un alt tinar, de 21 de ani, autorul a trei infractiuni de furt, a fost prins si retinut in arest.

Aceeasi soarta a avut-o si un alt adolescent de 17 ani, cautat pentru furtul unor deseuri neferoase din incinta unei firme. Politistii au depistat si doua persoane care aveau in gospodarii lemne taiate ilegal. In locuinta unui tinar de 28 de ani din Porumbacu de Sus au fost depistati 1,085 metri cubi de lemn de fag, taiate de pe raza Ocolului Silvic Avrig.

Lemnele au fost confiscate, iar barbatul s-a ales cu dosar penal. Intr-o gospodarie din Porumbacu a fost gasita o cantitate de 165 de kilograme de cetina de brad, taiata tot de pe raza Ocolului Silvic Avrig. Lemnul a fost confiscat si de aceasta data, iar barbatul a fost amendat. Tot la Porumbacu, politistii au gasit un ied de caprioara, pentru care „gospodarul" va da socoteala.

Luciana Baltes l purtator de cuvint IPJ Sibiu

"Din primele cercetari, hotii au urcat schelele din exteriorul catedralei si au spart unul din geamurile aflate la 15 metri inaltime. Cioburile au fost gasite pe interior, dovada ce a confirmat acest scenariu. Au fost sustrase toate cele sase cutii ale milei existente in biserica"