Absolut socant! Cristian Istrate, fostul subofiter de la unitatea militara Luna care, in decembrie 2005, intr-un acces de furie, si-a impuscat socrii si pe sotia sa, si care a fost condamnat de doua instante la 22 de ani inchisoare, a fost pus in libertate la mijlocul saptamanii, din cauza unor vicii de procedura.

Decizia a fost luata de catre magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), unde se judeca in prezent dosarul, care, in sedinta din 4 iulie, l-au pus in libertate pe subofiterul criminal.

Motivul? Vechiul mandat de arest preventiv emis pe numele lui Cristian Istrate expirase cu cateva zile inainte de termenul din 4 iulie, iar acuzarea - adica procurorii ICCJ - nu se stie din ce motive, n-a solicitat instantei, in timpul legal, emiterea altuia.

Concret, cu cateva zile inainte de sedinta din 4 iulie, de la ICCJ, dosarul s-a plimbat intre Penitenciarul Jilava, locul unde Istrate este detinut, si doua instante (Curtea Militara de Apel Bucuresti si Inalta Curte), astfel incat in aceasta perioada de timp mandatul de arest preventiv al fostului subofiter a expirat si n-a mai fost innoit.

Eliberarea fostului plutonier de la baza aeriana de langa Campia Turizii a provocat revolta si, totodata, o frica de nedescris in randul familiei fostei sotii a lui Istrate, Corina Mocean.

Imediat dupa aflarea vestii ca acesta a fost eliberat, Corina si-a luat fiica de 16 ani, de acasa, de la Viisoara, si impreuna s-au ascuns intr-un loc pe care nu l-au dezvaluit nici parintilor ei.

"Evident ca imi este frica pentru viata mea si a fetei mele! Daca ne-a impuscat odata, poate sa o mai faca inca o data, mai ales acum ca este liber!", a declarat, prin telefon, pentru Clujeanul.ro, Corina Mocean.

Femeia, care dupa ce a fost impuscata a fost la un pas de moarte, suferind mai multe operatii, a ramas cu o puternica trauma psihica, pe care vestea eliberarii fostului sau sot a amplificat-o si mai tare.

Macelul de la Viisoara

In noaptea de 5 spre 6 decembrie 2005, plutonierul Cristian Istrate (38 de ani), de la unitatea militara Luna, si-a parasit fara incuviintare postul de ofiter de serviciu, avand la el armamentul din dotare, un pistol Carpati si doua incarcatoare.

Dupa miezul noptii, el a intrat in casa socrilor sai, Lucretia si Viorel Mocean, si a sotiei sale, Corina, din localitatea Viisoara, cu intentia de a-i pedepsi. Motivul "supararii" sale: procesul de divort intentat de sotia sa, care n-a mai rezistat certurilor si batailor primite de la el si a decis sa se desparta.

In casa socrilor sai, militarul a scos pistolul si a tras in plin 12 gloante, in socrii sai si-n Corina. Cele mai multe gloante au nimerit-o pe sotia sa. Apoi, plutonierul a incercat sa se sinucida, tragandu-si un glonte in abdomen, insa acesta nu i-a nimerit nici un organ vital.

Cristian Istrate a fost arestat in aceeasi noapte, pentru tentativa de omor deosebit de grav, parasirea postului, violare de domiciliu si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.