Autoritatea Navala Romana a afisat lista neagra a navelor care au accesul interzis in porturile romanesti. Lista cuprinde 18 nave aflate sub pavilioane precum Cambodgia, Sierra Leone, Coreea de Nord, Siria sau Honduras, in general tari sarace.

De altfel, dupa acceptarea cu drepturi depline in Paris Memorandum, navele care au accesul interzis pentru porturile tarilor membre nu vor mai avea voie nici in Romania.

Potrivit capitanului Laurentiu Zanfir, director adjunct al Capitaniei Constanta, pe lista neagra se regasesc navele sub-standard si care manifesta si rea vointa in remedierea situatiei, dar si vasele care au in mod repetat deficiente si detentii in porturile lumii.

Astfel, o nava care a fost retinuta de doua ori intr-un an, intra automat pe lista neagra si nu va mai avea acces in porturile romanesti, ne-a explicat capitanul Zanfir. Fac exceptie situatiile de urgenta, dar s-au mai intamplat si cazuri in care o nava care avea accesul interzis sa intre totusi in Portul Constanta, cel mai probabil din nestiinta comandantului, dupa cum a declarat sursa citata.

Dupa aderarea la Paris Memorandum, aceste situatii vor fi insa evitate, autoritatile portuare fiind acum capabile sa identifice imediat navele de pe lista neagra si sa le interzica accesul, inainte ca acestea sa intre in port.

De precizat ca, intre timp, de pe lista initiala de 23 de nave cu accesul interzis, 5 au reusit sa-si remedieze problemele pentru care au fost incluse pe lista neagra si au voie acum sa intre in porturile romanesti. La randul sau, Romania nu se confrunta, deocamdata, cu astfel de probleme.

Din spusele capitanului Zanfir, nici una din cele 12 nave aflate sub pavilion romanesc nu are accesul interzis in vreunul din porturile lumii.