Odata stins ecoul celui mai rasunator faliment al ultimilor ani, cei peste 1.800 de creditori ai Univers'All s-au pus, rabdatori, la masa credala, in speranta ca isi vor mai recupera macar o parte din datorii. De rabdarea lor au profitat din plin controversatul fin al lui Virgil Magureanu, afaceristul Razvan Petrovici si omul acestuia, Gheorghe Buruiana.

Printr-o serie de tranzactii ilegale, constatate si de lichidatorul judiciar al falitei Univers'All, toti banii firmei care detinea pana anul trecut singurul lant de supermarketuri romanesc au fost trecuti intr-o firma-sora, dar care nu poate fi executata.

Potrivit lichidatorului Cris Consult SPRL, datoriile defunctei SC Univers'All Trading Romania SRL se ridica la peste 550 miliarde lei vechi, iar numarul furnizorilor tepuiti de Razvan Petrovici depaseste 1.800.

Acestia vor trebui sa-si ia gandul de la bani, dupa ce, in dosarul de faliment 41997/3/2006, Tribunalul Bucuresti a luat cunostinta de la lichidatorul judiciar ca Univers'All nu are bunuri executabile.

Potrivit datelor oferite de firma angajata pentru recuperarea datoriilor, schema folosita de Razvan Petrovici pentru inselarea a peste 1.800 de firme este cat se poate de simpla: toate supermarketurile din tara au fost inscrise in patrimoniul SC Univers'All Unirea SRL, in timp ce achizitiile se faceau in numele SC Univers'All Trading Romania SRL, care aduna toate datoriile.

Practic, desi Univers'All Trading detinea in acte lantul de magazine, in realitate nu avea absolut nimic in proprietate, toate spatiile fiind inchiriate de la firmele- gemene Univers’All Unirea sau Univers’All Romania (actuala Commercial Center Developments SRL).

Dupa declararea falimentului, primul pas ar fi fost executarea bunurilor aflate in posesia firmei care opera lantul de supermarkeuri, cu atat mai mult cu cat chiar Razvan Petrovici se lauda in presa ca din vanzarea spatiilor pe care le detine achita fara probleme toate datoriile si ii mai si raman cateva milioane pentru alte investitii.

Nu a fost decat o alta inselatorie marca Razvan Petrovici, pentru a adormi vigilenta creditorilor si a mai trage de timp. Timp in care a trecut la Univers’All Unirea tot ce se mai putea lua de la falita Univers'All Trading, astfel incat cea din urma sa nu mai valoreze nici doi lei.

De altfel, avocatii creditorilor intentioneaza sa ceara Tribunalului Bucuresti anularea tuturor contractelor prin care, in ultimii trei ani, Univers'All Unirea a incasat sume uriase de bani de la Univers'All Trading, acuzand caracterul ilegal al acestor tranzactii.

Creditorii vor astfel sa atraga raspunderea patrimoniala a firmei Univers'All Unirea, sperand ca macar in acest fel sa-l mai poata forta pe Petrovici sa mai achite ceva. Acesta s-a perindat, strategic, prin diferite reviste de profil, unde vorbea despre scoaterea la vanzare a mai multor imobile ale firmei, raspandite in toata tara, pentru a strange banii datorati furnizorilor.

In realitate, acestea au fost intre timp inchiriate altor firme de profil, cum este cazul supermarketurilor din Magazinul Unirea din Bucuresti si Constanta, inchiriate catre Carrefour, respectiv Profi Rom Food, reprezentantul unui retailer strain care isi va deschide in Constanta magazinele „Albinuta”.

Intamplarea face ca Univers'All sa aiba in Constanta cele mai multe puncte de lucru: la Tomis Mall, in Complexul Ciresica, la Kilometrul 4-5, la Abator, pe soseaua Mangaliei, in Tomis II si in Complexul Amfiteatru din Neptun- Olimp. Scandalos este faptul ca patru dintre acestea au functionat, ani de zile, absolut ilegal, dupa cum au constatat recent cei de la Fisc.

Revenind insa, lichidatorul judiciar, a constatat ca Razvan Petrovici stia ca urma sa dea faliment inca din a doua jumatate a anului 2005. Cu toate acestea, a continuat sa faca achizitii si a derulat contracte cu furnizorii sai ca si cum nimic nu s-a intamplat. „Lucratura” a fost atat de maiastra, incat in acest moment nu se stie nici macar suma exacta a datoriilor.

Petrovici vorbea despre 12-13 milioane euro, lichidatorul judiciar stie despre 15-16 milioane, in timp ce un fost angajat sustine ca ar fi vorba de peste 18 milioane euro, din care 2 milioane numai catre Coca Cola Romania. Cert este ca pentru tepuirea atator mii de firme cu sume de ordinul zecilor de milioane de euro, reprezinta opera lui Razvan Petrovici si a asociatilor sai.

Iar raportul intocmit de lichidatorul Cris Consult si depus la Tribunalul Bucuresti stipuleaza clar acest lucru: „Apreciem ca modalitatea de administrare a societatii debitoare in dauna creditorilor a fost o operatiune bine gandita de cei patru administratori (Razvan Petrovici, Gheorghe Buruiana, Sedar Savici si Octavian Baltac- n.red.) care au avut in perioade diferite aceasta

responsabilitate si ca, in fapt, rotirea acestora a asigurat varsarea tuturor resurselor societatii in favoarea unor societati din grupul de interes al acestora in care detineau controlul si au interes”.