Ziua Portilor Deschise in fabricile de ciment ale Holcim (Romania), a ajuns la a treia editie si este o parte integranta a comunicarii transparente a companiei cu toti partenerii. Protejarea mediului este una din prioritatile Holcim Romania si, de aceea, evenimentelele Ziua Portilor Deschise se concentreaza asupra problematicii de mediu.

“Anul acesta sarbatorim 10 ani de prezenta in Romania si suntem mandri ca, inca de la inceput, am dezvoltat si implementat strategii europene pentru protejarea mediului in toate fabricile de ciment si statiile de betoane pe care le detinem si operam, precum si pentru dezvoltarea de produse si servicii de calitate si ecologice”, a declarat Markus Wirth, Director General al Holcim (Romania).

Scurt istoric Holcim

Holcim (Romania) SA face parte din Grupul Holcim, unul din liderii mondiali in furnizarea de ciment, betoane, agregate (nisip si pietris) si alte servicii conexe. Unul dintre cei mai importanti in industria mondiala a materialelor de constructii, Grupul Holcim este de origine elvetiana si are o puternica prezenta pe piata din 70 de tari, pe toate cele 5 continente.

Holcim a fost printre primele companii internationale din domeniul constructiilor care au facut investitii in Europa de Est dupa 1989. Avand o experienta de aproape 100 de ani in producerea cimentului, betoanelor si agregatelor, Holcim a venit in Romania in 1997, cand a preluat fabrica de ciment de la Turda.

In anii urmatori, compania a mai cumparat doua fabrici de ciment: la Campulung si la Alesd.

Planuri de reabilitare

Extragerea de calcar si argila din cariere este un proces cu impact asupra peisajului si mediului ambiant. Din grija si respect pentru mediul incojurator, Holcim (Romania) a demarat un plan pentru reabilitarea tuturor carierelor operationale.

Compania reintegreaza zonele exploatate in relieful inconjurator si ia in considerare optiunile tuturor celor implicati, pentru a asigura functionarea ecosistemului si biodiversitatea.

“Pentru fiecare cariera pe care o operam avem planuri specifice de reabilitare. Toate activitatile noastre sunt planificate si implementate astfel incat sa aiba un impact minim asupra peisajului si mediului inconjurator si, in plus, sa contribuie la un mediu mai sanatos.” a declarat Calin Moldovan, directorul Fabricii de Ciment Turda.

Porti larg deschise

Holcim (Romania) si in anul acesta s-a intrecut pe sine. Avand aproximativ 1700 de invitati, mese festive si chiar un mini spectacol, a aratat ca vrea intr-adevar sa se implice in viata comuninatii. Responsabilitatea fata de mediul inconjurator este majora, iar Holcim a demonstrat ca aratand viata din cariera intregii lumi isi va arata si esenta.

In cariera de la Sandulesti am putut admira cea mai noua achizitie in materie de utilaje si chiar o derocare. Noul sistem concesor-sortator repezinta o investitie de cca. 1milion de euro si este alcauit din doua parti: dintr-un concesor si dintr-un sortator de pietre. Functioneza pe un motor diesel Euro3 si are un sistem de stropire cu apa care reduce intensitatea de praf eliberat in aer.

Inca un avantaj al noului echipament de exploatare a calcarului il reprezinta puterea de mobilitate cu care acesta este echipat. Abilitatea de deplasare a aparatului ii confera o valoare si mai mare in conditiile in care rapiditatea si eficacitatea sunt cuvinte cheie in industria de astazi.

Pentru a arata puterea prin care se transforma muntele in bucati mici de piatra s-a produs o explozie propriu-zisa, controlata de pirotehnisti, prin care se macina depozitele de calcar, vechi de 300 de milione de ani.

Dupa aceste evenimente inedite, invitatii au avut parte de spectacol in aer liber si un barbeque in cariera.