In jurul pranzului, aproape toate Primariile din judet ul Bacau sunt goale. Nici tu primar, nici tu vice. E plecat pe teren, este la o ancheta, suna invariabil raspunsurile date de vreo functionara de ocazie! Ce fac primarii cand nu sunt chemati nici la prefectura si nici Consiliul Judetean? Stau la... umbra!Un exercitiu simplu, gazetaresc.

Intrati in orice primarie din judet, mai departe sau mai aproape de Bacau. Rareori veti avea norocul sa dati de un primar sau un viceprimar. Cand sunt plecati in concediu, lipsa este oricum motivata.

Cand nu, primesti raspunsuri foarte diferite. De obicei ni se raspunde ca “d-l primar este la Bacau, la Consiliul Judetean”, sau “d-l primar este la Prefectura”. Ce-or fi cautand acolo cand, din informatiile noastre, nu era convocata nicio intalnire cu primii barbati ai comunei? Dar d-l vice? Pe teren, la scoala, ni se raspunde.

Cine ne raspunde? De obicei o functionara care ne da, fara voia dumneaei, si detalii.

Dar, repetam, de cele mai multe ori, primarul “de-abia a iesit de zece minute”, “vicele s-a dus la scoala” (Nu si-o fi terminat-o pana acum? Si-apoi, nu s-a dat vacanta!), “sunt la o ancheta”, sau “s-a dus sa faca rost de bani”, de parca acestia s-ar da la coltul strazii.

Intre timp, la usa primarului sau in fata Primariei s-a adunat lume. Fiecare are cate o problema de rezolvat si n-o poate face decat primarul. De unde sa-l iei? “Nea Vasile, nu-l mai astepta pe d-l primar ca lipseste vreo trei ceasuri. Du-te acasa si vino maine dimineata!”, le spune intr-un tarziu un functionar mai cu inima.

Si oamenii se ridica de sub umbra nucului batran si pornesc spre casa, bombanind si injurand. De ce, doar primul barbat al obstii s-a dus sa faca ceva pentru comunitate!

Seceta si in birouri

Marti, 2 iulie, ora 11, 30. Caldura mare. Si cum nu toate birourile primarilor au aer conditionat, de ce sa stea oamenii acolo? Dupa ce cateva zile ne-am convins “de visu” care primar se afla la datorie in jurul pranzului, de unde ne-a si venit ideea, marti, 2 iulie, am incercat un raid telefonic pentru a vedea, din vreo 10 - 12 primarii, cati alesi transpira la locul de munca.

Bilant catastrofal, din 12 primari, doar doi se aflau pe baricade! “Alo, cu d-l primar va rugam”. E la o ancheta, ni se raspunde de la Primaria Berzunti. Ce ancheta?

“D-l primar este intr-o sedinta, nu stiu ce fel de sedinta, nu pot sa va fac legatura, reveniti”, ni raspunde o voce extrem de “amabila” de la Primaria Blagesti.

La Plopana n-avem nici macar norocul sa raspunda cineva la telefon, al primarului e dat pe fax.

In schimb, o voce suava ne spune ca primarul din Buhoci, Mihai Antuca, a iesit de vreo zece minute, nu se stie unde! Si uite-asa aflam ca primarul Ludovic Pitica si viceprimarul sau sunt plecati pe...teren! Nu oricare, ci pe cel de sport, nu sa bata besica, ci sa supravegheze niste muncitori!?

In sfarsit, dam de un primar

La Filipeni, Vasile Banu ne spune ca seceta a cam ucis orice urma de cultura. Si-asa era saraca comuna, asta ii mai trebuia... Dar am dat de un primar la locul faptei!

Stiti unde era primarul Vasile Pascu, din Gura Vaii? “La Onesti. A fost dimineata, cred ca s-a dus la oras, ca ii pleaca fata in Italia”, ne informeaza o functionara guraliva care va fi cu siguranta pusa la zid de primar pentru ca vorbeste mai mult ca o...italianca!

Primarul comunei Horgesti, Eugen Bogdan, e la Bacau. Cu ce treaba, nu se stie. Noi credem ca nu s-a dus sa vanda cirese in piata!

“D-l primar nu este momentan, o sa revina”, ni se justifica absenta primarului Petru Maftei, din Rosiori.

La Helegiu nu raspunde nimeni, probabil nu se terminasera de transferat telefoanele de la vechea Primarie in cea noua! Ura! Ura!

Am prins un primar... direct in... undita! Guta Stiuca, primarul din Parincea era in birou, raspunzandu-ne chiar el la telefon!

In loc de concluzii

Sa le traga cei in drept. Noi doar am investigat asa cum ne-am priceput.